SAD ponovo sumnjaju da je virus izašao iz laboratorije u Vuhanu: Teorija zavere o teoriji zavere ?

Nataša Jokić, Strazbur

Bajden dao obaveštajnim službama rok od tri meseca da saznaju istinu, a Peking optužuje Vašington za „fejknjuz“, dok Francuska u nelagodnom položaju, diskretno prati polemiku jer je upravo ona izgradila Kinezima laboratoriju u Vuhanu
(ilustracija, Laboratorija ranga P4 u Vuhanu je među nekoliko u svetu kojima je odobren rad sa virusima koji su visoko rizični za prenošenje sa osobe na osobu, izvor BBC)

Američki predsednik Bajden dao je obaveštajnim službama rok od tri meseca da rasvetle odakle potiče pandemija virusom kovid-19. Tako je ponovo u središte pažnje došla teza o udesu u visokobezbednoj laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu.

Predsednik Bajden je istakao da američke agencije nisu uspele da utvrde  da li je širenje korona-virusa „rezultat kontakta čoveka sa zaraženom životinjom ili je reč o udesu u laboratoriji“. On je dodao da će SAD i njeni saveznici „nastaviti da vrše pritisak na Kinu kako bi ona uzela učešća u celovitoj međunarodnoj istrazi, transparentnoj i zasnovanoj na dokazima“.

Za sada, međutim, niko ne iznosi konkretne dokaze.

Poreklo virusa - iz laboratorije ili iz „teorije zavere“

Da bi kovid -19 zaista mogao da potiče iz kineske laboratorije u Vuhanu, kaže se u jednom izveštaju američke obaveštajne službe. Prema istom dokumentu, koji je preneo Wall Street Journal, tri istraživača iz ove laboratorije prebačeni su u bolnicu u novembru 2019. godine – dakle, pre nego što je Kina zvanično obajvila postojanje zarazne bolesti u decembru iste godine. Navodi se da su oni imali simptome slične kovidu-19 i uz to simptome jedne običnije sezonske bolesti.

Teoriju o udesu u laboratoriji u Vuhanu prvi je pokrenuo bivši američki predsednik Donald Tramp. U više navrata Tramp je tvrdio da je Kina odgovorna za širenje zaraze nazivajući kovid-19 „kineskim virusom“ i čak je pretio da će Peking to „debelo platiti“.

Francuski novinar Bris Perie (Brice Perrier) koji je upravo objavio knjigu o poreklu kovida-19 smatra da je teza o virusu koji je „pobegao“ iz laboratorije dugo bila neosnovano odbacivana kao „teorija zavere“. Brojni stručnjaci prihvatili su tezu o kontaktu čoveka sa zaraženom životinjom, prethodno objavljenu u uglednom medicinskom časopisu The Lancet čiji je autor naučnik Peter Daszak.

Perie konstatuje da je Daszak blizak saradnik laboratorije u Vuhanu i ocenjuje da je zato radio na odbacivanju teze o laboratorijskom udesu. „On je taj koji je orkestrirao odbacivanje hipoteze o virusu iz laboratorije, a zapravo je bio u sukobu interesa jer radi sa tom laboratorijom i čak doprinosi njenom finansiranju iz američkih fondova.“

Perie ukazuje da su se stvari izmenile u međuvremenu, o čemu najbolje govori tekst objavljen u časopisu Science https://science.sciencemag.org/content/372/6543/694.1 koji je potpisalo dvadesetak uglednih naučnika. Oni traže da se istraži poreklo virusa i da se pri tom ne isključi „hipoteza o laboratorijskom poreklu“.

Nedokazane optužbe

Kina odbacuje optužbe i sumnje i tvrdi da je sve ovo „teorija zavere“.

Džao Ližijan (Zhao Lijian), portparol kineske diplomatije, porekao je navode o naučnicima prebačenim u bolnicu i – nekoliko sati pre objavljivanja Bajdenovog saopštenja - optužio Vašington da širi „zavereničke teorije i dezinformacije“. 

Peking tvrdi da pre 30. decembra 2019. Institut za viruse u Vuhanu nije bio u kontaktu sa koronavirusom, da niko iz laboratorije nije bio zaražen i da je virus unesen u nju za potrebe naučnog proučavanja.

Peking poručuje da zemlje koje stoje iza ove „teorije zavere” zapravo žele da skrenu pažnju sopstvene javnosti sa sopstvenih poraza u borbi protiv bolesti.

“Ukoliko SAD žele zaista da budu transparentne, u tom slučaju treba -  poput Kine - da pozovu stručnjake Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kako bi sproveli istraživanje u vojnoj bazi Fort Detrick i isto tako u svim njihovim biološkim laboratorijama u svetu”, rekao je kineski portparol.

Od samog početka Kina, ne samo da poriče da je virus potekao iz laboratorije, već naglašava da ne isključuje da je virus mogao da uđe u Kinu iz neke druge zemlje preko uvoza zamrznute hrane ili kontakta sa divljim životinjama.

Poreklo teorije zavere

Ovaj zahtev američkog predsednika objavljen je u vreme održavanja 74. Svetske Skupštine za zdravlje koju je SZO organizovala u Ženevi. Brojne zemlje su tokom debate zahtevale da SZO produbi istragu jer se njena misija iz Kine vratila sa više pitanja nego odgovora.

Američki predstavnik Džeremi Konindik (Jeremy Konyndyk) poručio je da je važno da istraga bude “kvalitetna, celovita i nezavisna”

“Cilj ove istrage nije da se utvrdi ko je odgovoran, već da se na naučnoj osnovi nađe odakle virus i epidemija potiču, što bi nam pomoglo da izbegnemo da se takva svetska katatstrofa ponovi”, rekao je Konindik, dodavši da je od ključnog značaja da shvatimo kako je do čoveka došao virus od kojeg je umrlo 3,4 miliona ljudi u svetu.  

Podsetimo, posle početkom ove godine, misija SZO boravila je četiri nedelje u Vuhanu a zajednička studija koju su potpisali sa kineskim stručnjacima završava se zaključkom da je „vrlo nemoguće” da je uzrok pandemije incident u laboratoriji. Kao vrlo moguću oni su prihvatili tezu o prirodnom prenosu virusa sa životinje – verovatno slepog miša – na čoveka, posredstvom jedne životinje koja još nije identifikovana. Sadašnja polemika zaoštrila se zbog toga što je ova studija preporučila da se dalje istražuju sve hipoteze osim jedne – one koja govori o laboratorijskom poreklu virusa. Generalni director SZO Tedros Adhanom Gebrejzus (Tedros Adhanom Ghebreyesus) morao je da ublaži ovu formulu i obećao da će svi scenariji o nastanku pandemije biti ispitivani.

Kritičari pripisuju Kini da nije pokazala dobru volju i da je mesecima odugovlačila sa odlukom da dozvoli međunarodnim stručnjacima da na njenom tlu pokušaju da istraže odakle je virus potekao. Kina je takođe odbila da prenese neke podatke o prvim slučajevima kovida-19.

Postavlja se pitanje zašto je ono što je do juče bila teorija zavere, sada u zapadnim medijima proglašeno za “vrlo moguće” i koliko u svemu ovome ima geopolitike i sve očiglednije političko – vojne napetosti između SAD i Kine.

Dnevnik Washington Post objašnjava da je teza o laboratorijskom poreklu virusa sada postala uverljivija zato što su “propali napori da se otkrije prirodno poreklo virusa”. The Atlantic https://www.theatlantic.com/ideas/arćive/2021/05/ćinese-lab-leak-hypothesis-coronavirus/619000/ postavlja pitanje šta će biti ukoliko se ispostavi da je virus greškom izašao iz laboratorije. 

“Da li uzorci korona-virusa treba da budu proučavani u uslovima nedovoljno visoke bezbednosti što je izgleda bio slučaj u Vuhanu?”, piše The Atlantic.

Francuska veza sa virusima

Francuska, u nelagodnom položaju, diskretno prati polemiku jer je upravo ona izgradila Kinezima laboratoriju u Vuhanu svečano otvorenu 2017. godine. 

Francuski mediji (dnevnik Le Monde, nedeljnik Challenge i portal Mediapart, dnevnik 20Minutes), pisali su na početku pandemije da je 2004. godine, posle epidemije SARS-a Peking dao na znanje Parizu da je zainteresovan da uz pomoć francuskih stručnjaka sagradi biološku laboratoriju visoke bezbednosti tipa P4 (patogeni element klase 4), u kojoj bi mogli da se ispituju i najopasniji virusi kakav je na primer ebola. Francuska tehnologija u ovom domenu je u svetskom vrhu.

Pariz je oklevao sa odlukom jer su procene francuskih (i američkih) bezbednosnih službi govorile o mogućnosti da Kina upotrebi francusku civilnu tehnologiju i za vojne svrhe. Francuska će na kraju pristati. „Zeleno svetlo“ za privatno-državni projekat francusko-kineske laboratorije u Vuhanu biće dato 2004. prilikom posete tadašnjeg predsednika Širaka Pekingu gde je potpisan međudržavni ugovor.

Tek 12 godina kasnije, u februaru 2017. godine tadašnji francuski premijer Bernar Kaznev (administracija predsednika Olanda), najavio je da će vlada odvojiti pet miliona evra za projekte francusko-kineske saradnje i da će poslati svoje stručnjake u Vuhan. Od ovih planova, međutim, nije bilo skoro ništa. Krajem prošle godine trebalo je da i poslednji francuski stručnjak napusti Vuhan.

Koliko je situacija u najmanju ruku čudna govori i prošlogodišnji tekst na francuskom sajtu Mediapart u kome čitamo: „Na sajtu instituta u Vuhanu, na vidnom mestu, uvek nasmejan nalazi se upravo Hervé Raoul, direktor laboratorije P4 Inser-Jean Mérieux iz Liona, sa titulom „deputy director“ Naučnog Saveta laboratorije u Vuhanu.

´Prihvatio sam ponudu (za tu funkciju) ali nikada nisam dobio zvanični odgovor niti se taj Savet, koliko znam, ikada sastao´, rekao je Raoul.“

U knjizi „Francuska – Kina: opasne veze“, čiji je autor francuski novinar Antoine Izambard, navodi se da je izgradnja laboratorije trajala dugo jer su francuske i američke obaveštajne službe sumnjale, pogotovu od 2000. godine, da Kina želi da proizvede biološko oružje.

Izamabard piše da je Kina bila obećala da će izgraditi samo ovu jednu laboratoriju tipa P4 na svojoj teritoriji, ali da je u međuvremenu utvrdjeno da je „prikrila izgradnju drugih laboratorija nivoa P4 na svojoj teritoriji, naročito jedne u Harbinu, u kojoj su proučavane životinje“, kako su preneli francuski mediji prošle godine  https://www.20minutes.fr/monde/2707987-20200131-coronavirus-originaire-laboratoire-wuhan-lie-france-retour-rumeur-virale

Po onome što su do sada pisali francuski mediji, preovladava uverenje da je laboratorija u Vuhanu „francuski poraz“. Kako tvrde, pozivajući se na obaveštene izvore, Francuska nema kontrolu nad njenim radom iako je upravo obrnuto bilo predviđeno ugovorom o saradnji između dve zemlje potpisanim 2004. godine. 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...