Visoka cena nestašice vakcina u Francuskoj: Makron uvodi dodatne mere zaključavanja i obećava “kraj tunela”

Nataša Jokić, Strazbur

Škole će biti zatvorene do kraja aprila, slobodno kretanje ograničeno na krug od 10 kilometara, putovanja na duže distance samo sa potvrdom
(ilustracija, Marina Lepen izjavila je juče: „Zašto moramo da idemo preko Brisela da bismo dobili vakcine? Vidimo da to ne funkcioniše. Treba kupiti ruske i kineske vakcine.“)

Milioni Francuza iskoristiće predstojeći vikend za uskršnja putovanja pre nego što u ponedeljak na snagu stupe nove mere ograničavanja kretanja u zoni od 10 kilometara. Obdaništa će biti zatvorena tokom tri nedelje, a škole do kraja aprila.

Obraćajući se naciji po deseti put od početka pandemije, francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio je da će uz ove nove mere biti zadržane i stare, kao što su policijski čas na celoj teritoriji počev od 19 časova, sistematski prelazak na rad preko interneta, zatvorene prodavnice, kao i do sada, osim one koje su na listi “neophodnih”.

Predsednik Makron nije se precizno izjasnio u vezi sa do sada važećom zabranom izlaska iz Francuske “osim kada je to neizbežno”. Najavio je, međutim, da će od sada francuski državljani moći „da uđu u zemlju kad hoće“.

Obećanja predsednika

Šef države je najavio da će u narednim danima biti povećan broj kreveta o odelenjima za reanimaciju u francuskim bolnicama – umesto dosadašnjih 7.665 biće ih – kako je rekao – deset hiljada. Francuska ima 67 miliona stanovnika.  

Na odelenjima za reanimaciju već ima više pacijenata zaraženih kovidom 19 nego što ih je bilo prošle jeseni u vreme uspona epidemije.

Predsednika Makrona sada stižu kritike zbog toga što je odbio da uvede strožije mere zaključavanja krajem januara. Tada su mu to savetovali lekari, najavljujući da će pandemija početi nužno da raste u martu-aprilu.

Obraćajući se Francuzima, predsednik Makron je preksinoć naglašavao da je dobro postupio u januaru. On nije komentarisao činjenicu da još nema dovoljno vakcina, uprkos obećanjima predsednika i vlade. Potvrdio je ipak da zna da svi najstariji stanovnici Francuske, koji žele da se vakcinišu, to ne mogu da učine i rekao da žali zbog toga.

I dalje – nestašica vakcina

Cena nestašice vakcina u Francuskoj mogla bi da bude visoka ne samo u zdravstvenom već i u političkom smislu.

Širom Francuske juče popodne penzioneri su demonstrirali zbog toga što ne mogu da se vakcinišu.

Problem je što isporuke vakcine Astra Zeneka Francuskoj kasne i što, čak i kada stignu, malo ko pristaje da se vakciniše ovom vakcinom. Drugih za sada nema.

Predsednik je i ovoga puta najavio ubrzanje ritma vakcinacije. Sva obećanja do sada su manje više ostala neostvarena i poverenje Francuza u vladu i njena obećanja smanjilo se.

Ovoga puta veća količina vakcina mogla bi da se obezbedi ukoliko zaista počne proizvodnja vakcina na francuskom tlu, kako je najavljeno. To su uglavnom američke vakcine: Fajzer, Moderna, Kjurvak i Dožnson i Džonson.

Za sada u Francuskoj se vakcinišu stariji od 70 godina. Predsednik Makron je obećao da će od polovine aprila vakcinacija biti otvorena za građane koji imaju između 50 i 69 godina. Na leto bi vakcine trebalo da budu dostupne svima koji žele da ih dobiju bez ozbira na godište.

Francuska je vakcinisala samo 12 odsto stanovnika.

Umesto komenatara Makronovog obraćanja i obećanja, jedan lekar opšte prakse u pariskoj oblasti pokazao je sinoć na BFM-tv seriju fotografija svog frižidera u kome je pre sedam dana imao dve vakcine, zatim jednu, a onda nijednu… Dodao je da ima 120 pacijenata na listi čekanja i – prazan frižider.  

Manje poverenje u EU

Poslednjih dana čulo se više javnih poziva vlastima da uvedu ograničavajuće mere kako bi se usporilo širenje epidemije.

Četredesetak lekara iz službi hitne pomoći u bolnicama u pariskoj oblasti, upozorili su prošle subote da je situacija tako teška da će uskoro morati da prave selekciju među pacijentima, što znači da primaju samo one koji imaju najviše šnase da prežive - kao u uslovima ratne medicine.

Neposredno posle predsednikovog govora oglasili su se sinoć i lekari koji rade u službama hitne pomoći.

Načelnik hitne službe u bolnici „Pompidu“ u Parizu dr Filip Žuve bio je vrlo skeptičan.

„Izgubili smo mnogo vremena i sada to plaćamo skupo. Radićemo naš posao, ono što je naša dužnost, ali mnogo je vremena izgubljeno. Tražio sam dodatne krevete prethodnih meseci - nije bilo odgovora. Sada čekam da vidim da li će obećanje (predsednika Makrona) biti održano”, rekao je on, podsetivši da su lekari u januaru upozoravali da je širenje novih varijanti virusa - neminovno.

Na političkom planu ima znakova da se smanjuje poverenje građana u Evropsku uniju posle fijaska sa nabavkom vakcina. Ideja suvereniteta, koja je često izjednačavana sa nazadnim nacionalizmom, ponovo dobija ugled, godinu dana uoči parlamentarnih i predsedničkih izbora u Francuskoj.   

Liderka opozicije i krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje, Marina Lepen izjavila je juče:

„Zašto moramo da idemo preko Brisela da bismo dobili vakcine? Vidimo da to ne funkcioniše. Treba kupiti ruske i kineske vakcine.“

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...