Na Staromjestskim namjestima 25 hiljada krstova

M.L.

Prema policiji, ovaj hepening nije protivzakonit jer će kredom nacrtani krstovi biti lako uklonjeni sa trga. Češka je, inače, po broju smrtnih slučajeva u odnosu na broj stanovnika, na prvom mestu u svetu
(foto, Prag 22.3.2021. - Krstovi iscrtani kredom na glavnom praškom trgu)

Cela površina Staromjestskih namjesti – istorijskog trga u centru Praga, osvanula je jutros prekrivena hiljadama belih krstova koji simbolizuju dosadašnjih 25 hiljada žrtava pandemije korona virusa u Češkoj Republici.

Krstove su iscrtali akrivisti organizacija „Milion trenutaka za demokratiju“, upravo na isti dan kada je lane umro prvi češki građanin od korona virusa.

Krstovi su, prema ovoj organizaciji, "simboli izgubljenih života krivicom vlade". Češka je, inače, po broju smrtnih slučajeva u odnosu na broj stanovnika, na prvom mestu u svetu.

"Mnogi od njih su umrli, iako se to nije moralo dogoditi. Odgovornost za to snosi vlada koja svojim interesima daje prednost u odnosu na svoje građane. Vlada ne može biti odgovorna za kovid-19 ali je kriva za ovoliko mnoštvo žrtava", napisao je na svom Tiviter  nalogu predsednik ove organizacije Benjamin Rol (Roll). Prema policiji, ovaj hepening nije protivzakonit jer će kredom nacrtani krstovi biti lako uklonjeni sa trga.

Na žrtve pandemije podsetila je i inicijativa „Minuti tišine“. Tačno u podne u spomen ovih žrtava zvonila su sva zvona u Češkoj Repubilici.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...