Suton evropske demokratije: Makedonska vlada potplaćivala u Bundestagu, francuski parlament plaća kozmetičarke, predsedavanje EU finansiraju sponzori…

Nataša Jokić

Industrijski giganti su, kao redovni, sponzori zemalja EU koje svaka na po šest meseci predsedavaju Evropskom unijom
(foto, Angela Merkel: Preko šefa svog CSU-a Seehofera - desno - je Tomas Ceh svakako lako svom makedonskom klijentu mogao osigurati sastanke s vodećim nemačkim političarima. A sad su i hršćanski demokrati zahvalni Cehu za prilično "tihi" odlazak iz stranke pre nego što skandal eksplodira)

Nemački poslanik Tobias Ceh (Tobias Zech) iz konzervativne bavarske stranke CSU, sestrinske partije CDU kancelarke Merkel,  podneo je ostavku  jer je otkriveno da je primao novac od političke stranke VMRO iz Severne Makedonije.

Nemački nedeljnik Speigel izvestio je da je Tobias Ceh 2016. godine za savetodavne usluge primio novac “u petocifrenom iznosu” od bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog. Navodi se, takođe, da je lično učestvovao u predizbornoj kampanji na strani Gruevskog, izvestio je ovaj list.

Put budućnosti za Makedoniju

Spiegel prenosi da se Ceh u više navrata u toku 2016-2017. godine susreo sa Gruevskim u vezi sa lobiranjem za njegovu koaliciju VMRO-DPMNE.

Na predizbornim skupovima VMRO-DPMNE 2016 / 2017. godine, Ceh se pojavljivao kao potpredsednik moćne Evropske narodne partije koja okuplja sve stranke desnog centra u Evropi, u kojoj CDU kancelarke Merkel ima glavnu reč. U svojim govorima tvrdio je da je koalicija na čelu sa Gruevskim - primer za ugled. 

Izveštavajući o ovoj aferi, nemački javni servis Deutsche Welle podseća da je Ceh na na stranačkom mitingu VMRO-DPMNE izjavio:

„Moje dame i gospodo, ako glasujete za ovu stranku, ako opet izaberete Nikolu Gruevskog, onda birate put budućnosti za Makedoniju.“

Nemački mediji su preneli da je Tobias Ceh,  zajedno sa jednim partnerom iz stranke CSU, osnovao  savetodavnu kompaniju Scaliger Strategy Consulting i zatim potpisao ugovor o konsultacijama sa VMRO-DPMNE, vredan 50 hiljada evra. Ova kompanija nikada nije objavila da je radila za VMRO-DPMNE iako se njeno ime nalazilo na Cehovoj internet stranici u Bundestagu. Objašnjenje: Ceh nije imao zakonsku obavezu da objavi ko su mu klijenti.

Ceh je inače i član sadašnje delegacije nemačkog parlamenta u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

DW prenosi da ovaj konzervativni političar mlađe generacije star 40 godina „neće gubiti vreme“ sada kada je podneo ostavku na sve svoje političke funkcije već da će se dati u uzgajanje kanabisa za medicinske svrhe. 

„Od septembra 2019. (Ceh) je šef firme PharmCann u Nemačkoj. Šef nadzornog odbora u toj firmi je Zlatko Keskovski, nekadašnji drugi čovek makedonske tajne službe UBK, koji u Severnoj Makedoniji ima dozvolu za uzgoj kanabisa. Na plantaži koja je otvorena prošle jeseni u blizini Skoplja, planiran je prinos od 15,5 tona kanabisa godišnje“, prenosi DW i dodaje da Ceh kaže da je cilj firme da se proizvod izvozi u Nemačku „ali, naglašava, samo u medicinske svrhe”.

Afera sa Tobiasom Cehom dolazi u najgorem trenutku za CDU kancelarke Merkel, šest meseci uoči parlamentarnih izbora, odmah nakon skandala sa trojicom poslanika iz ove stranke koji su osumnjičeni da su uzimali provizije od ugovora o kupovini zaštitnih maski.

Senatorka - lažna doktorka

Sa druge strane Rajne, u Francuskoj, ne manjkaju skandali. Ovih dana u nedeljniku Marianne osvanuo je naslov: „Masaže, kozmetičke usluge… Troškovi jedne senatorke na meti Aasocijacije za borbu protiv korupcije Anticor“.

Asocijacija Antikor podnela je tužbu protiv Žoel Gario Majlam (Joëlle Garriaud-Maylam), francuske senatorke iz redova partije Republikanaca (desni centar), jer je karticom za službene troškove plaćala sve svoje dnevne troškove kao struju, masažu, lekara, lekove u apoteci, kozmetičarku… Osim toga u arhivama Senata pronađena je njena biografija u kojoj se predstavila kao doktor pravnih nauka, iako nikada nije odbranila doktorat na Pravnom fakultetu.

Ovi groteskni primeri nisu jedini. Pogledajmo kakva je situacija na primer u institucijama EU. Kao da je „nešto trulo u kraljevini Ursule fon der Lejen“, piše Marianne.

Marketinški prihod za predsedavajuću državu

List navodi primer koji odlično ilustruje ono što je sa pandemijom postalo očigledno – industrija drži u šaci EU: industrijski giganti su redovno sponzori zemalja EU koje svaka na po šest meseci predsedavaju Evropskom unijom.

Predsedavanje EU svaka zemlja započinje u znaku neke industrijske marke. Predsedavanju Rumunije u prvoj polovini 2019. godine – sponzor su bili Coca-cola, Renault i Mercedes – benz. Koca-kola se u isto vreme suprotstavljala sistemu Nutri-score (detaljnim podacima o svim prehrambenim proizvodima), a automobilska industrija „zelenom dilu“.

Šest meseci kasnije, u vreme lansiranja Zelenog pakta za Evropu, Hrvatska je kao predsedavajuća zemlja imala za sponzore Citroën, Peugeot i naftnu industriju INA kao zvaničnog „snabdevača benzinom“.

Portugalija predsedava uz sponzorsku podršku velikog preduzeća The Navigator Company, najvećeg proizvođača papira poznatog po šumama „kloniranog“ drveća i oduzimanju zemljišta u Mozambiku. U 2020. godini ova firma je dobila 27 miliona evra od Evropske investicione banke banke i 33 miliona evra u obliku poreskih olakšica.

Ovde je očigledno reč o omogućavanju lobističkih aktivnosti industrijskim grupama pod imenom “pokrovitelji”. U institucijama EU kažu da u ovome nema ničeg lošeg i ničeg ilegalnog jer svaka zemlja koja predsedava EU – organizuje kako hoće svoj budžet za predsedavanje.

Nepoznati iznosi koje delegacijama uplaćuju giganti industrije

Nevladina organizacija Corporate Europe upozorava u svojim izveštajima da odnosi industrijskih sponzora i predsedavajućih država EU nisu transparentni i da se ne zna koliko zapravo industrijske grupe plaćaju.

Francuski mediji su preneli da se još ne zna ko će biti sponzori francuskog predsedavanja Unijom u prvoj polovini 2022. godine. Zvanično, oni će finansirati 10 odsto od cene predsedavajućeg mandata.

NVO Corporate Europe pokrenula je peticiju za ukidanje ove prakse industrijskog pokroviteljstva koja traje već 15 godina.

U Briselu ima sedište 12 hiljada lobističkih organizacija u kojima radi 40 hiljada ljudi. Opšte je poznato da se rad lobija i korupcija prečesto poklapaju. Tako se dogodilo da jedan od pet članova pregovaračkog tima EU koji je pregàvarao o kupovini vakcina bude i Ričard Bergstrem koji je od 2011. do 2016. bio šef EFPIA, najvećeg lobija farmaceutske industrije. I to nije sve: u vreme kada se od lobiste “preobratio” u evropskog pregovarača – bio je (i sada je) suvlasnik Pharma CCX – preduzeća aktivnog u farmaceutskoj industriji.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...