RADIKALSKI KANDIDAT U MOSKVI

Ljubinka Milinčić

Opozicionara Tomu Nikolića pozvao je opozicionar Sergej Mironov ali kako se u protokol uklapa vicepremijer Medvedev - nije baš najjasnije

Ruska štampa i politički analitičari su se sve do juče utrkivali ko će bolje i jasnije objasniti podršku predsednika Putina Borisu Tadiću u drugom krugu srpskih predsedničkih izbora. Da je Putin podržao Tadića - iako je ruska strana u više navrata tvrdila da se ne meša u unutrašnje stvari Srbije i ne podržava nijednog kandidata - zaključili su na osnovu činjenice što je srpski predsednik bio gost Kremlja prilikom potpisivanja sporazuma o prodaji NIS-a Gaspromnjeftu i o prolasku gasovoda Južni tok kroz Srbiju.

 

U skladu sa tim tumačena je i odluka Tomislava Nikolića da ne dođe u Moskvu na sednicu Državne dume na kojoj se raspravljalo o stavu Rusije u slučaju eventualnog priznavanja nezavisnosti južne srpske pokrajine. Sve je izgledalo logično: primajući Tadića Putin je obesmislio planiranu Nikolićevu posetu koja, po definiciji, nije mogla biti na tako visokom nivou. A posle Putina, nikakav drugi domaćin ne može doneti poen pred srpskim biračima.

 

Privremena logika

I za naizgled nelogičnu podršku kandidatu koji se u Rusiji naziva prozapadnim - za koga se koliko juče verovalo da neće dozvoliti potpisivanje “gasnog sporazuma”, da će okrenuti leđa Rusiji - umesto kandidatu koji obećava tesnu saradnju sa slovenskom braćom, pa čak nudi Rusiji i da postavi svoje vojne baze i atomske rakete na Kopaoniku, analitičari su našli razumno objašnjenje. Rusija se opredeljuje za onog kandidata koji vodi Srbiju u Evropu zato što je i njoj samoj veoma stalo do saradnje sa EU i ne želi da je sa njom posvađa Srbija. Drugo, Putinu nije potrebno da pravi biznis s izolovanom Srbijom. I treće, Rusiji su mnogo više nego vojne baze u Srbiji potrebni ekonomski razvijeni odnosi, a to je postignuto upravo potpisivanjem pomenuta dva sporazuma koji daleko prevazilaze interese Gasproma i koje je, istini za volju, obezbedio Koštunica ali je Tadić vešto iskoristio da se potpišu u momentu koji njemu najviše odgovara.

 

Konačno, srdačan doček u Kremlju ne treba ni tumačiti kao podršku Tadiću već kao ostvarivanje interesa Rusije...

 

Iznenadni pa još tajanstveni sastanci

I kad je izgledalo da su se sve kockice lepo složile, kao grom iz vedra neba delovao je "blic krig" Tome Nikolića koji je stigao u utorak uveče, a u Beograd se vraća u sredu posle podne. Pravo sa aerodroma je otišao u Savet federacije gde ga je sačekao predsednik Sergej Mironov i gde su na zatvorenom sastanku, kako tvrdi “Itar tas”, razgovarali o važnosti dalje saradnje Srbije i Rusije. “Sastanak je nosio protokolarni karakter i nije se ticao predstojećeg, drugog kruga izbora u Srbiji”.

 

Prema saznanjima lista "Tvoj dan", susret je održan u veoma uskom krugu: sa srpske strane Nikolić, Todorović i Milošević a sa ruske - lider Pravedne Rusije Sergej Mironov, zamenik spikera Senata Aleksandar Babakov i šef parlamentarne frakcije Nikolaj Levičev. Po informacijama "TD"-a razmatrana su pitanja rešavanja kosovskog konflikta, medjupartijskih odnosa i izbora predsednika Srbije.

 

Sa Nikolićem je došao Dragan Todorović a u Moskvi ih je dočekao treći član delegacije Bora Milošević, zahvaljujući kome je boravak i organizovan na tako visokom nivou. Danas u deset sati Nikolić će razgovarati sa predsednikom Dume Sergejem Grizlovim i sa Konstantinom Kosačovim, predsednikom spoljnopolitičkog odbora. U jedanaest sati će se sresti sa Dimitrijem Medvedevim, prvim vicepremijerom i predsedničkim kandidatom za koga se veruje da će posle martovskih izbora sesti u Putinovu fotelju. Ovaj poslednji susret dao je povod radikalima da ga nazovu sastankom “dva buduća predsednika”.

 

medvedev 

Dimitrije Medvedev

 

Zanimljivo je da o ovoj poseti, bar do prošle srede, ni Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova nije uopšte bio obavešten. Na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare, na pitanje da li će u Moskvu doći Nikolić, Lavrov je odgovorio: “Mi o tome nismo obavešteni”.

 

Ili nijedan ili - oba?

Pre prvog izbornog kruga nisu urodili plodom ni pokušaji Tadićevog kabineta da organizuje susret sa Putinom, što je ruska strana obrazložila činjenicom da ne želi da takav susret bude protumačen kao mešanje u unutrašnje stvari jedne zemlje. Da bi tako i bilo dokaz je što je Putinova protokolarna čestitka Tadiću u jednom delu beogradskih medija tumačena upravo kao direktna podrška kandidatu demokrata.

 

Ipak, čim se pojavio razlog, a potpisivanje strateških sporazuma o Južnom toku i NIS-u to zaista jeste, za obe strane, poziv za dolazak u Kremlj dobio je i predsednik Tadić, pored premijera Koštunice i ministra Ilića koji su najzaslužniji što su pregovori konačno urodili plodom.  Zakulisne igre dvaju protokola o tome ko će govoriti na konferenciji za novinare, a ko neće (o čemu je pisala sva ruska štampa) stavile su ruskoj strani do znanja da ni drugi krug srpskih predsedničkih izbora neće proći bez Rusije, odnosno da će se boravak u Kremlju tumačiti upravo onako kako Kremlj ne želi. Moguće je da je to bio razlog da se udovolji i Nikolićevoj želji - prosto da oba kandidata, bar što se Rusije tiče, budu izjednačena.

 

sneg.moskva

Prošle nedelje pao sneg oko Kremlja: konjička patrola na Crvenom trgu

(foto: AP)

 

Formalno, opozicionara Nikolića pozvao je opozicionar Sergej Mironov koji je uz to još i predsednik Gornjeg doma ruskog paralmenta. Tako protokol nije prekršen. I to što ga prima i Grizlov, takođe ima smisla jer je Toma Nikolić na čelu najjače partije u srpskom parlamentu. Kako se u protokol uklapa vicepremijer Medvedev - nije baš najjasnije, jedino im je zajedničko što su oba predsednički kandidati. Da li je baš sve tako, i da li je ruska strana imala i neke druge motive i ciljeve, može samo da se nagađa.  Na sastanak sa Mironovim nisu pozvani novinari, a koliko nam je poznato, ni oni koje je Nikolić poveo iz Beograda nisu mogli da uđu. Tu privilegiju imala je samo ruska državna agencija "Itar tas" a isto je predviđeno i za susrete sa Grizlovim i Medvedevim.

 

Verovatno će se sutra u medijima pojaviti informacija da ni u ovim susretima “nije bilo reči o izborima”. Kako će to protumačiti radikali, znaćemo najkasnije večeras, kada se u tv duelu na Radio televiziji Srbije suoče dva kandidata koje “podržava Moskva”. A ni dan kad ćemo saznati koliko je to važno biračima, nije daleko.  


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...