RADIKALSKE TRUBE DŽABA ČEKALE

Ekipa "Balkan magazina"

Kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić sa saradnicima, dočekao je rezultate drugog kruga izbora za predsednika države u sedištu stranke u Zemunu.

Kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić sa saradnicima, dočekao je rezultate  drugog kruga izbora za predsednika države u sedištu stranke u Zemunu. Takođe, pored radikala i njihovih simpatizera izbornu noć u štabu SRS-a provelo je više od stotinu predstavnika domaćih i stranih medija, koji su iz minuta u minut izveštavali javnost o rezultima, atmosferi, očekivanjima… 

 

Radikali 1

 

Za predstavnike SRS-a veče je počelo dobro. Velika prednost iz prvog kruga (189.000 glasova) najavljivala je i mogućnost konačne pobede Nikolića nad kandidatom Demokratske stranke Borisom Tadićem, a pola sata posle zatvaranja biračkih mesta proneo se glas da popularni Toma vodi na većini biračkih mesta. Radikali, iako euforični, žudeli su za potvrdom "dobrih vesti" sa više biračkih mesta i nisu želeli da izađu pred predstavnike "sedme sile" koji su sa nestrpljenjem očekivali prve procene izbornih rezultata. A da novinarima ne bude dosadno, pobrinuli su se domaćini, koji su kao i uvek servirali bogatu trpezu - pečenje, rakiju, pivo, sokove, kafu, kolače, dok je pobednička torta čekala…

 

Radikali 6

 

Ipak, nešto kasnije, sedištem SRS-a proneo se glas da se situacija na terenu promenila i da je Boris Tadić preuzeo vođstvo. Šef izbornog štaba Dragan Todorović, vidno neraspoložen jureći iz jedne kancelarije u drugu kratko je rekao novinarima "Ne znam, još brojimo glasove".

 

U narednim minutima, sedište Centralne otadžbinske uprave SRS-a u Zemunu zapljusnuo je talas informacija, da Nikolić ponovo gubi predsedničke izbore od Tadića i da su demokrate već počele da slave. Na licima jasno su se videli neverica, razočarenje, ali nada da se u poslednje trenutku nešto može promeniti. Ubrzo pred medije izašao je Todorović i smrknuta lica saopštio - da radikali vode. On je rekao da je na osnovu obrađenih 19,34 odsto biračkog tela, kandidat radikala Tomislav Nikolić osvojio 49,32 odsto glasova, dok je kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića podržalo 48,80 procenata birača.

 

Bez obzira na objavljene cifre bilo je više nego jasno da radikali gube izbore, pa su se prisutni predstavnici medija, čekajući konačno obraćanje Nikolića, okrenuli posluženju ne hajući mnogo za tugu radikala. U tom periodu štabom SRS-a "defilovali" su Jadranka Šešelj supruga lidera stranke, Vojislava Šešelja kome Haški tribunal trenutno sudi za ratne zločine, Siniša Vučinić, bivši bliski saradnik Mirjane Marković i Slobodana Miloševića, književnik Brana Crnčević, glumica, poslanik SRS-a Lidija Vukićević… 

 

Radikali 5

 

Definitivna potvrda, "najgoreg scenarija" za radikale  stigla je tačno u 22.15 časova kada je lično Tomislav Nikolić u pratnji šefa izbornog štaba Dragana Todorovića i generalnog sekratara stranke Aleksandra Vučića izašao pred novinare i saopštio da je na izborima za predsednika Srbije – izgubio.

 

On  je čestitao je Borisu Tadiću pobedu i zahvalio se svim biračima koji su ga podržali "zbog toga što su shvatili da su Srbiji potrebne promene" uz obećanje da "neće odustati od svoje političke borbe". Nikolić je, kako je objasnio, vodio "čistu kampanju", a da je sam bio "meta prljave kampanje" i izrazio žaljenje što je kod građana "preovladao strah".

 

Radikali 3

 

Poraženi kandidat SRS-a je izjavio "da ne prestaje borba za Kosovo" i pozvao Rusiju "da nastavi da podržava Srbiju, a EU da prestane da je ucenjuje".

 

Radikali trubaci

 

Ubrzo posle obraćanja Nikolića, neviđena gužva u sedištu radikala nestala je u roku od nekoliko minuta. Kamermani, fotoreporteri, novinari, spakovali su se ekspresno i za sobom ostavili razočarene radikale. Valjda, negde u isto vreme, nestali su i Romi, koji su sa trubama ispred sedišta SRS-a satima čekali da zasviraju pobednički čoček. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...