Bivši francuski predsednik Sarkozi osuđen na godinu dana zatvora

Nataša Jokić, Strazbur

Većina komentatora smatra da ovo znači da se Sarkozi neće vratiti u politiku i da neće biti kandidat na predsedničkim izborima iduće godine
(Pariz, 01.03.2021 - bivši predsednik Francuske Nikolas Sarkozi u sudu u Parizu, gde je danas proglašen krivim po optužbama za korupciju i trgovanje uticajem i osuđen na godinu dana zatvora i dve godine uslovno)

Sud u Parizu osudio je juče bivšeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija na godinu dana strogog zatvora i dve godine uslovno, proglasivši ga krivim zbog korumpiranja jednog sudije i vršenja uticaja na njega. 

Sud je našao da je bivši predsednik, star 66 godina, naneo štetu ugledu predsedničke funkcije u ovoj aferi koja je po mišljenju suda „imala razarajuće posledice“.

Strogo – za primer

Sarkozijeva odbrana koja se nadala oslobađajućoj presudi, tvrdeći da optužnica nema ni najmanjeg dokaza, sada je najavila da će se žaliti višoj sudskoj instanci.

Pravna zastupnica Nikole Sarkozija izjavila je novinarima da je odluka suda potpuno različita od onoga što se moglo čuti u sudnici za vreme pretresa. Ona je naglasila da je sudska odluka zasnovana na „indikacijama koje se podudaraju“, a ne na dokazima, dodajući da „tako nešto još nije videla u svojoj karijeri“.

Prisutni u sudskoj sali opisuju da je Sarkozi delovao šokirano posle izricanja presude koju prve analize u francuskim medijima opisuju kao strogu presudu izrečenu kako bi služila za primer.

Vest da je po prvi put jedan bivši predsednik Francuske Republike osuđen na kaznu strogog zatvora izazvala je brojne komentare i reagovanja.

Većina komentatora smatra da ovo znači da se Sarkozi neće vratiti u politiku i da neće biti kandidat na predsedničkim izborima iduće godine.

Što se tiče kazne strogog zatvora, čak i ako je viša sudska instanca potvrdi, izdržavaće je – skoro izvesno - van zatvora, u kućnom pritvoru sa narukvicom – kažu pravni stručnjaci.

Ovo deluje tim verovatnije što Sarkozija za 40 dana čeka novo suđenje u političko-finansijskoj aferi Bigmalion vezanoj za finansiranje njegove izborne kampanje 2012. godine. 

„Prevejani delikventi“

Pored Sarkozija, u ovoj aferi osuđeni su na istu kaznu Sarkozijev bivši bivši advokat Tjeri Ercog i bivši sudija Žilber Azbier.

Optužnica tvrdi da je bivši predsednik Sarkozi na ilegalan način, služeći se korupcijom, pokušavao da dođe do poverljivih informacija o istražnom postupku koji je protiv njega vođen 2013. godine.

Bila je to “afera Betankur” po imenu milijarderke Liliane Betancourt, vlasnice kozmetičkog giganta Loreal -  za koju se sumnjalo da je brojnim donacijama “u kešu” finansirala Sarkozijevu kampanju za predsedničke izbore 2007.godine. Bio je tada ministar finansija i postojali su navodi da je Betankurovoj omogućio da ne plati sve poreze.

Sarkozi i njegov advokat Tjeri Ercog, imali su 2013. godine ilegalni dogovor sa sudijom Žilberom Azbierom koji je pristao da im dostavi poverljive informacije. Zauzvrat je tražio da dobije željeno nameštenje u Monaku. 

Telefonski razgovori iz 2013. godine Sarkozija sa advokatom Ercogom, snimani po nalogu istražnog sudije, procurili su svojevremeno u francuske medije.

U jednom dijalogu advokat Ercog kaže Sarkoziju da bi sudija Azbier želeo da se malo „pogura“ njegovo naimenovanje u Monaku, a Sarkozi odgovara: „Reci mu da ću se ja pobrinuti za to, razgovaraću sa princom“.

Ercog je vodio razgovor sa Sarkozijem sa telefona registrovanog na ime Pol Bizmt (Paul Bismuth), koji ništa nema sa ovom aferom – osim što je Hercogov školski drug i trgovac nekretninama u Izraelu. Tužilaštvo tvrdi da je ovde reč o uzurpaciji identiteta i da je reč o metodama – kako je rečeno – „prevejanih delikvenata“.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...