Bajdenova prva vojna akcija – u Siriji poginulo 17 ljudi

M.L.

Izvedeni su, kako javlja AP, vazdušni napadi na položaje milicije u Siriji, koju podržava Iran
(foto, Džon Kirbi, portparol Pentagona je rekao da su pogođeni objekti u blizini Boukamal-a, na sirijskoj strani iračke granice, duž reke Eufrat. Dim se diže nakon vazdušnog napada koalicije predvođene SAD-om u Kobaniju (Sirija)

SAD su sprovele pod rukovodstvom predsednika Džoa Bajdena prvu vojnu akciju – izvedeni su, kako javlja AP, vazdušni napadi na položaje milicije u Siriji, koju podržava Iran. Prema informaciji Rojtersa, tom prilikom ubijeno je najmanje 17 i ranjen dosad nepreciziran broj ljudi.

Prema objašnjenju Pentagona, radi se o odgovoru na raketni napad koji je polovinom ovog meseca ova milicija izvela u Iraku u kojem je ubijen jedan čovek, a nekoliko njih, među kojima i jedan američki vojnik, bili su ranjeni. Odgovornost za napad preuzela je malo poznata šiitska skupina Saraja Aulíja ad-Dam, i saopštila da im je cilj bila "američka okupacija Iraka".

sirija-bajden-bomb-mapa-

Mapa američkog napada raketama na sirijsku teritoriju uz granicu sa Irakom

U prvim svojim sedmicama adminstracija Bajdena je isticala nameru da se, uprkos pogoršanoj situaciji na Bliskom istoku, posveti više izazovima koji dolaze iz Kine. Prema tumačenju AP, bombardovanje u Siriji ne bi trebalo da znači da Bajden namerava da pojača američko vojno angažovanje u regionu. To bi, kao što je i navedeno, trebalo više da bude demonstracija spremnosti da se brane američke jedinice u Iraku.

Iz Bele kuće se ističe da je ova akcija sprovedena zajedno s diplomatskim koracima, među kojima su bile konsultacije s koalicinim partnerima. Precizirano je, takođe, da su na udaru bili pripadnici šiitske milicije Kataib Hizbalah (Hizballah).

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...