Fon der Lejen na meti kritika u Evropskom parlamentu: Zašto su ugovori sa farmaceutskom industrijom tajna

Nataša Jokić, Strazbur

Isporuke vakcina kasne, a do sada objavljena samo tri ugovora u kojima su cenzurisane odrednice o cenama, rokovima isporuka i detalji o tome za šta proizvođači vakcina preuzimaju odgovornost
(foto, Predsednica Evroopske komisije Ursula fon der Lejen, juče u Evropskom parlamentu)

Kao što se i očekivalo, jučerašnje zasedanje Evropskog parlamenta posvećeno strategiji vakcinacije, održano u Strazburu, nije bilo prijatno za predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lejen. Rezultati su loši – najkraće rečeno, fijasko. Zapadni proizvođači - Fajzer, Moderna, Astra Zeneka - sa kojima je Evropska komisija sklopila ugovore i investirala u njihova istraživanja – kasne sa isporukama. Vakcine nedostaju, vakcinacija je usporena.

ursula-EP-vakcine-

Ursula fon der Lejen, predsednica Evropske komisije, stavlja masku za lice u sredu u Evropskom parlamentu u Briselu

Iznevereno poverenje u proizvođače i „nesporazum“ sa Velikom Britanijom

Otvarajući raspravu, Ursula fon der Lejen je ocenila da je glavni uzrok problema to što je Evropska komisija „potcenila teškoće vezane za masovnu proizvodnju vakcina“. Ona je rekla da će uskoro biti objavljen novi plan priprema za borbu protiv novih varijanti virusa kovid19, zasnovan na partnerstvu između privatnih farmaceutskih grupa i država.

U samokritičkom osvrtu presednica EK je rekla da žali što je došlo do „nesporazuma“ sa Velikom Britanijom, zbog toga što je Evropska komisija na kratko zatvorila granicu između Republike Irske i britanske teritorije Severne Irske, što je suprotno ugovoru o bregzitu.

Ovo zatvaranje proisteklo je iz odluke predsednice Evropske komisije da pre desetak dana uvede kontrolu nad izvozom vakcina, proizvedenih u Belgiji, koje je Astra Zeneka slala u Veliku Britaniju. Evropska komisija je sumnjala da Astra Zeneka izvozi više nego što je bilo predviđeno ugovorima i to na štetu EU kojoj je najavila kašnjenja u isporuci. Fon der Lejen se našla na meti kritika jer je ovu odluku o kontroli izvoza donela gotovo tajno i brzopleto, ne konsultujući nikoga osim nekoliko bliskih saradnika i izazvala međunarodni skandal. ( http://www.balkanmagazin.net/novosti-i-politika/cid128-265806/uprkos-skandalu-s-vakcinama-i-politickom-amaterizmu-fon-der-lejen-ipak-ostaje-u-fotelji-predsednice-evropske-komisije)

Većina poslanika, koji su juče uzeli reč u raspravi o strategiji vakcinacije, nije bila osetljiva na objašnjenja predsednice Evropske komisije tipa „bili smo preveliki optimisti i imali smo preveliko poverenje u rokove isporuke“. 

manferd-veber-

Brisel, 10. 02. 2021 - Manfred Veber

Optužbe za loše ugovore i zahtev za istragu

Posle uvodne reči fon der Lejenove usledila je paljba kritika iz poslaničkih klupa i to ne samo iz redova socijalista, krajnje levice, krajnje desnice i zelenih već i iz redova njene sopstvene političke grupe desnog centra  - Narodne evropske partije.

Predsednik ove grupe, Nemac Manfred Veber podsetio je da je EU sa dve i po milijarde evra finansirala istraživanja privatnih farmaceutskih grupa sa kojima je Evropska komisija sklopila ugovore. Uz to, ukupno 150 miliona evra zemlje članice Unije uplatile su posebno za kupovinu vakcina. Sve to da bi na kraju ostala bez dovoljno vakcina.

Ono što se retko viđa u Evropskom parlamentu – videli smo juče: Manon Obri, francuska poslanica iz krajnje leve grupe Ujedinjena levica složila se sa konzervativcem Manfredom Veberom.  

“Vakcine su mogle da budu razvijane i proizvedene isključivo zahvaljujući javnom novcu evropskih poreskih obveznika, ali su uprkos tome patenti za te vakcine postali svojina isključivo privatnih farmaceutskih grupa. Rezultat toga je da države ne mogu da proizvode vakcine u velikim razmerama toliko potrebnim svetu“, rekla je Manon Obri.

Kao i mnogi drugi poslanici, Obri je pitala kako je moglo da se desi da ugovori sa farmaceutskim grupama ostanu tajna. Mašući dokumentima Evropske komisije, ona je naglasila, da su do sada objavljena samo tri ugovora. U njima su, u klasičnom maniru cenzure, crnom bojom prekrivene odrednice koje se odnose na cenu, na kalendar isporuka i na detalje o tome za šta su farmaceutske grupe odgovorne.

„Kako je moglo da se dogodi da se Evropska komisija do te mere podredi i da dopusti da farmaceutske grupe odlučuju umesto nje“, upitala je Obri.  

„Farmaceutske grupe zaradile su 15 milijardi evra od čega je četvrtinu dobio proizvođač vakcina Fajzer. Što se tiče grupe Sanofi ona nije uspela da pronađe vakcinu ali je zato otpustila samo u Francuskoj 400 istraživača i otvorila šampanjac jer je podelila rekordne dividende u visini od četiri miljarde evra“, rekla je Obri.

Ona je predložila je da se osnuje parlamentarna komisija koja će utvrditi šta se stvarno događalo iza kulisa pregovora o kupovini vakcina novcem evropskih građana.

manon-obri-

Brisel, 10. 02. 2021. - Manon Obri

Okončati svemoć farmaceutskih grupa

U nešto blažem tonu rumunski poslanik iz grupe Liberala (desni centar) poručio je:

„To što smo zagovarali kolektivnu kupovinu vakcina na evropskom nivou ne znači da smo dali blanko-ček za bilo šta“.

Hrvatski poslanik Ivan Siničić konstatovao je da u Hrvatskoj stariji građani odbijaju da se vakcinišu vakcinom Astra Zeneka i pitao: „Zašto se ne usredsredimo na lekove, zar nema novca?“

Mišel Rivazi, francuska poslanica iz grupe Zelenih i veteran u Evropskom Parlamentu postavila je pitanje „zar su države članice EU obavezne da štite farmaceutsku industriju od pozivanja na bilo kakvu odgovornost“, dok je Ester de Lange iz Evropske narodne partije predložila da „za ono što nisu isporučile (farmaceutske grupe) vrate novac“.

ep-ska-keler-

Brisel, 10. 02. 2021. - Ska Keler

Nemačka poslanica Ska Keler iz grupe Zelenih kritikovala je Evropsku komisiju zbog manjka „transparentnosti“.

„Sada su svi mogli da se uvere koliko je važno javno zdravlje. Investirajmo u javni sektor!“, rekla je ona.

Većina poslanika desnog centra pitala je kakve su kazne predviđene za farmecutske grupe zbog kašnjenja sa isporukama i upozoravala da je poverenje građana u EU sada dovedeno u pitanje. Sa levice, ponavljane su poruke da treba okončati svemoć farmaceutskih grupa koje stiču kolosalne zarade preko patenata i da vakcine treba da postanu dobro koje pripada čovečanstvu.

Nekoliko poslanika poručilo je da je „došlo vreme“ da Ursula fon der Lejen podnese ostavku. Predsednica Evropske komisije nije ih čula. Veći deo ove neobavezne i za nju u suštini bezopasne rasprave, provela je van parlamentarne sale u koju se vratila tek pred kraj prepodnevnog dela zasedanja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...