Uprkos skandalu s vakcinama i političkom amaterizmu: Fon der Lejen ipak ostaje u fotelji predsednice Evropske komisije

Nataša Jokić, Strazbur

Fijasko politike Evropske komisije zbog usporavanja isporuka zapadnih proizvođača, otvorio vrata EU ruskoj vakcini
(ilustracija, “Katastrofa evropske vakcine: Predsednica komisije Ursula fon der Lejen nastoji da prikrije odgovornost”, objavio je 29. januara nemački nedeljnik Špigl )

Šta se dešava sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen? Prvo je najavljivala trijumf evropske zajedničke kupovine vakcina da bi se ispostavilo da je to pravi fijasko jer farmaceutske grupe kasne sa isporukama.

Zatim je najavila da će kontrolisati da li britanska farmaceutska grupa Astra Zeneka kasni sa isporukom vakcina EU zato što prioritet daje isporukama Velikoj Britaniji.

Rešavajući jedan problem još većim problemom, tražila je od svog kabineta da pripremi regulatorni tekst kojim bi svaka zemlja Unije morala da dâ dozvolu za izvoz robe sa svoje teritorije u treće zemlje. Tako bi, teoretski, moglo da se proveri koja količina vakcina iz Belgije izlazi u Veliku Britaniju.

vakcina dzonson

Batley, 01.02.2021 - britanski premijer Boris Džonson u poseti centru za vakcinaciju protiv korona virusa (COVID-19) u Zapadnom Jorkširu, Engleska

„Tehnička greška“

O detaljima ove osetljive operacije Fon der Lejen nije obavestima nikoga osim tri visoka evropska funkcionera zadužena da je sprovedu, a koji su svi – Nemci.

Jedan je šef njenog kabineta, a drugi je šef kabineta Letonca Valdisa Dombrovskisa, komesara za trgovinu i ujedno potpredsednika Evropske komisije. Pariski Libération izvestio je da je treća upućena osoba bila generalna direktorka za trgovinska pitanja.

Sve je pošlo naopako jer je troje nemačkih funkcionera, pišući regulatorni tekst o kontroli izvoza u treće zemlje, zaboravilo na osetljivi protokol iz još svežeg ugovora o Bregzitu. Po tom protokolu granica između Republike Irske, koja je članica EU, i britanske pokrajine Severne Irske – ostaje otvorena. Tekstom, koji su tri nemačka funkcionera EU formulisala, taj protokol je zapravo bio ukinut.

Iz Londona, Belfasta i Dablina prošlog petka uveče stigli su žestoki protesti i optužbe za izdaju dogovora o Bregzitu. Britanski premijer Boris Džonson oglasio se oštrim komentarima na račun Fon der Lejen. Što se tiče premijera Irske Majkla Martina – njemu niko ništa nije ni javio.

Amaterskim postupanjem, Fon der Lejen je zamalo izazvala krizu sa Velikom Britanijom i Irskom. Pravila su brzo povučena, a predsednica Evropske komisije morala je da uverava da je reč o „tehničkoj grešci“.

Odgovarajući na novinarska pitanja početkom ove nedelje, portparol Evropske komisije Erik Mamer rešio je da stvari okrene na šalu i filozofski izjavio:

„Samo je papa bezgrešan!“

eu-vakcina-merkel

Brisel, 01.02.2021. - video konferencija Evropske komesrake za zdravstvo i bezbednost hrane Stele Kirjakides i Evropskog komesara za unutrašnje tržište Tijeri Bretona sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o snabdevanju Evropske unije vakcinom protiv korona virusa (kovid-19)

Duga istorija neslavne reputacije

Stvari, međutim, ne samo da nisu smešne, već su tragične. Fon der Lejen bi da je predsednica vlade jedne države – verovatno morala da podnese ostavku.

Pošto je EU samo delimično ustrojena kao država, a delimično kao udruženje - predsednica Evropske komisije danas će morati da objasni svoje postupke i politiku pred šefovima političkih grupa u Evropskom parlamentu. Poslanici Evropskog parlamenta se nadaju da će ona doći iduće nedelje na redovno zasedanje kako bi mogli da je ispitaju.

Ako se setimo prethodnika Ursule fon der Lejen na čelnoj funkciji Evropske komisije – teško je zamisliti da će se njena predsednička fotelja ozbiljnije zaljuljati.

Nije li Portugalac Horhe Manuel Barozo sastavio dva mandata uprkos svojim slabostima prema raznim lobistima? Luksemburžanin Žan Klod Junker nije morao da dâ ostavku na mesto predsednika Evropske komisije kada je otkriveno da je on - kao premijer i jedno vreme ministar finansija - razvio pravu industriju utaje poreza u svojoj maloj zemlji koja se obogatila kao Katar.

Uprkos neslavnoj reputaciji Evropske komisije, svi se sada pitaju kako je Ursula fon der Lejen mogla da počini ovakvu grešku?

fra-virus-kontrola-

Francuska, 01.02.2021 - policajci kontrolišu putnike na granici sa Belgijom - Francuska najavljuje zatvaranje granica za osobe izvan EU radi izbegavanja trećeg "zaključavanja" zbog širenja novog soja korona virusa

Neuspešne i sumnjive nabavke vakcina

Evropska komisija već se do sada nalazila pod pritiskom poslanika Evropskog parlamenta zbog netransparentnosti pregovora o kupovini vakcina koje je vodila sa farmaceutskim grupama.

Niko nije imao uvid u tok pregovora iako je Evropska komisija plaćala vakcine novcem evropskih poreskih obveznika (http://www.balkanmagazin.net/javno-mnjenje/cid141-263131/skandal-u-senci-epidemije-bivsi-lobista-farmaceutske-industrije-postao-clan-tima-eu-za-kupovinu-vakcina)

Evropska komisija je kroz pregovore sa farmaceutskim grupama obezbedila 2,2 milijarde doza vakcina za ukupno 450 miliona građana iz 27 država - članica Unije. Sada se, međutim, čuju kritike da je Evropska komisija navodno kasnila sa potpisivanjem ugovora i da nije rezervisala dovoljno doza. 

Pariski Le Monde objavio je intervju sa Ursulom fon der Lejen u kome ona odbacuje kritike i ocenjuje da je uspešno radila. Predsednica Evropske komisije podseća da je EU investirala kolosalnu sumu od ukupno  2,7 milijardi evra kao pomoć svim kompanijama sa kojima je sklopila ugovore kako bi one mogle da povećaju svoje kapacitete proizvodnje. Ova suma nezavisna je od sume kojom su vakcine plaćene.

Ovo se, međutim, kako svi vidimo, završilo tako što su proizvođači vakcina, pošto su dobili novac evropskih poreskih obaveznika, objavili da će kasniti sa isporukama.

Tajnost pregovora opravdavana je navodnim interesom Evropske unije da vakcine kupi po što nižoj ceni. Ipak, sve je postalo još sumnjivije kada je otkriveno da je jedan od pet članova pregovaračkog tima bio i Ričard Bergstrem koji je od 2011. do 2016. bio šef EFPIA, najvećeg lobija farmaceutske industrije. I to nije sve: u vreme kada se od lobiste “preobratio” u evropskog pregovarača – bio je (i sada je) suvlasnik Pharma CCX – preduzeća aktivnog u farmaceutskoj industriji.

nem-zatvaranje-esen

Esen, 02.02.2021 - prizor sa ulica Esena, pored zatvorenih trgovina zbog ograničenja radi suzbijanja korona virusa

Stiže „Putinov instrument uticaja“

Najnoviji skandal izoštrio je činjenicu da su tajnovitost i kuloarske političke intrige ključna načela funkcionisanja evropskih institucija. Rezultat tog, u suštini nedemokratskog upravljanja, je politički i zdravstveni fijasko Evropske unije.

Zbog svega ovoga u EU vakcinacija je usporena ili čak mestimično obustvaljena dok u SAD, Velikoj Britaniji i Izraelu napreduje „punom parom“. Da ne pominjemo malu Srbiju.

Fijasko politike Evropske komisije zbog usporavanja isporuka zapadnih proizvođača, otvorio je vrata EU ruskoj vakcini, do nedavno potcenjivanoj i optuživanoj da je „Putinov instrument uticaja“.

Francuski mediji preneli su da će Nemačka, verovatno, podržati proizvodnju ruske vakcine u pogonima na svojoj teritoriji čim dobije dozvolu EU. Ugledni časopis The Lancet upravo je objavio ocenu da je SputnikV odlična vakcina.

Manje ili više glasno, zemlje članice EU postavljaju sada pitanje koliko je uopšte bilo pametno prepustiti Evropskoj komisiji da u njihovo ime pregovora o vakcinama.

Agencija Frans pres citira Erika Morisa iz Fondacije Šuman, koji smatra da je, uprkos svemu, bilo potrebno da Evropska komisija bude ta koja pregovara u ime 27 država Unije jer bi u suprotnom počelo međusobno utrkivanje koje bi destabiliozvalo EU.

Na pitanje „Šta se dešava sa fon der Lejen?“ - najobjektivniji odgovor verovatno glasi: „Ništa, ona je takva kakva je uvek bila“. U Nemačkoj vladi skoro deceniju i po bila je prvo ministarka za porodična pitanja, a zatim ministarka odbrane. Kada je postala predsednica Evropske komisije bila je u toku parlamentarna istraga zbog uglavnom beskorisnih ugovora koje je kao ministarka sklapala sa spoljnim savetodavnim firmama i nabavki vojne opreme koja nije služila ničemu. Prema navodima nemačke štampe, na stotine miliona evra nemačkih poreskih obveznika tako je potrošeno.

Predsednici Evropske komisije bar se ne može prigovoriti da je nedosledna.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...