PREŽIVETI LONDON

Večernje novosti

Pitaće Albance da li će sami proglasiti nezavisnost u decembru

Amerika je nedvosmisleno poručila da će jednostrano priznati nezavisnost Kosova. Njihovo objašnjenje da je nadgledana nezavisnost najbolje rešenje za status Kosmeta, ali da će, ipak, podržati nastavak pregovora, ne deluje baš utešno za Beograd. Kada se tome doda da i Evropa pristaje na oročavanje pregovora do 10. decembra, što dodatno daje krila albanskoj strani da u dijalogu i ne učestvuje, postavlja se pitanje - ima li uopšte smisla pregovarati.

Aleksandar Bocan-Harčenko, ruski predstavnik u pregovaračkoj "trojci" Kontakt-grupe, u ekskluzivnom intervjuu "Večernjim novostima", osuđuje američko "podmetanje klipova" pregovaračkom procesu, i kaže:

- Apsolutno ne podržavam takav stav i takve poruke SAD. Nisam to očekivao od SAD u trenutku kada su pregovori ponovo počeli.

Šta ste očekivali od Amerike?

- Da podrži pregovore i pronalaženje kompromisnog rešenja uz podršku i Beograda i Prištine.

Imate li, onda, utisak da SAD miniraju pregovarački proces?

- Nezavisnost Kosova i Metohije sigurno nije kompromis Beograda i Prištine. To je samo želja Prištine kojoj se jasno protivi Beograd. Zato najava SAD da će jednostrano priznati nezavisnost sigurno nije poruka koja će podržati pregovarački proces, već suprotno.

Da li je 10. decembar poslednji rok za završetak pregovora?

- To je samo rok za "trojku", ali ne i za završetak pregovora. Do 10. decembra jedino "trojka" mora da pripremi izveštaj koji će dostaviti generalnom sekretaru UN Ban Ki-Munu.

Smatrate da će se nastaviti pregovarački proces i posle 10. decembra?

- Ako do tog datuma bude postignut kompromis koji je prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu, onda neće biti potrebe za nove pregovore. Ali, Rusija se oštro protivi bilo kakvim rokovima. Dakle, mora se pregovarati sve dok ne bude kompromisnog rešenja.

I posle tog famoznog datuma?

- Apsolutno.

Šta ako se ostvare strepnje Srbije da će Albanci sami proglasiti nezavisnost južne srpske pokrajine odmah posle 10. decembra, što bi, potom, podržale SAD, a možda još neke od evropskih zemalja?

- Sačekajte do tog 10. decembra. Ne utičimo na tok pregovaračkog procesa, kao što to radi SAD.

Znači - ne biste se izjasnili ni kako bi Rusija reagovala u slučaju takvog scenarija?

- Ne. Verujem u kompromisno rešenje.

Mogu li da se naslute konture izveštaja koji će "trojka" poslati generalnom sekretaru UN?

- Još ne.

Hoćete li staviti potpis na taj izveštaj ako u njemu ostanu delovi Ahtisarijevog plana, kome se protive i Rusija i Srbija, a na kome očigledno insistira SAD?

- U tom izveštaju neće biti ni slovo iz Ahtisarijevog plana. U izveštaju "trojke" biće samo detalji i rezultati pregovora - od Beča do 10. decembra.

Šta očekujete od sastanka u Londonu sledeće nedelje - 18. i 19. septembra?

- Pre svega, nastavak razgovora "trojke" sa obema stranama i dobre pripreme za pregovore u Njujorku. Želimo da vidimo u kom pravcu i Beograd i Priština sada, posle Beča, vide dalji nastavak pregovora o mogućim statusnim rešenjima za Kosovo i Metohiju.

Hoćete li u Londonu pitati Albance da li će sami, bez odluke u SB UN, proglasiti nezavisnost u decembru?

- I to pitanje će sigurno biti razmotreno.

Jeste li optimista da će Beograd i Priština doći do tog prihvatljivog kompromisa za obe strane, na kome insistira zvanična Moskva?

- Očekuju nas teški pregovori.

Rusija ostaje čvrsta u stavu da je odluka o budućem statusu Kosova i Metohije moguća isključivo u Savetu bezbednosti UN?

- Naravno, tu nema spora. Rusija ne odustaje od stava da poslednja odluka o kosovskom procesu mora biti doneta u SB UN uz poštovanje Rezolucije 1244. Sve osim toga bilo bi kršenje međunarodnog prava. I Rusija to neće prihvatiti.

Kada će biti prvi direktni pregovori zvaničnika Beograda i Prištine?

- U Njujorku 28. septembra, odmah posle sastanka ministara spoljnih poslova zemalja iz Kontakt-grupe.

Može li se naslutiti kako će teći ti direktni pregovori?

- Hajde da preživimo prvo London.


Nenad ČALUKOVIĆ, 11. septembar 2007


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...