Demonstracije protiv vlade u Pragu

ML

Govornici su isticali zahteve vladi da se odmah ukinu sve restriktivne mere i da se otvori ekonomija
(Prague, 10.01.2021 - protest protiv pojačanih restriktivnih mera u Pragu)

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je juče na Starogradskom trgu u Pragu protiv mera vlade u vezi sa epidemijom kovida 19. Na mitingu su govorili predstavnici preduzetnika, umetnika, lekara, studenata... kao i bivši predsednik Vaclav Klaus koji oštro odbija obaveznu vakcinaciju.

Većina učesnika su bili bez zaštitnih maski, a nisu se pridržavali ni obavezne distance. Neki su na skup došli s malom decom...

Povod za demonstracije je bila podrška restoranu Crko PAS (Chipl PES) koji su zatvorile vlasti Praga. Govornici su isticali zahteve vladi da se odmah ukinu sve restriktivne mere i da se otvori ekonomija.

cesi-zeman-klaus-

Bivši i sadašnji (levo) predsednik Češke, pre sukoba oko vakcinacije

Klaus je istakao da "mora prestati jednosmerni diktat vlade"..."Hoćemo saopštiti vladi i jasno joj reći – bilo je dosta svih ti naredbi i zabrana koje nam bitno narušavaju život... Ne postoji nikakva čudotvorna vakcina. Vakcinisanje ne sme biti obavezno", rekao je i dodao da se on neće vakcinisati.

Ovim povodom izbio je u javnosti sukob izmešu sadašnjeg predsednika Miloša Zemana i njegovog prethodnika Klausa. Zeman je javno pozvao Klausa da se vakciniše, što ovaj odbija, a on će to učiniti ove sedmice.

Češka je, inače jedna od evropskih zemalja koje su, srazmerno broju stanovnika, imale najveći broj zaraženih i umrlih. Poslednjih dana ova zemlja doživljava najteže udarce epidemije. Dnevno se u ovom mesecu beleži porast broja zaraženih na 15 do 18 hiljada što je najviše od početka epidemije. U celini od početka epidemije registrovan je ukupan broj zaraženih od oko 810 hiljada, a umrlo je oko 12.800.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...