Otac britanskog premijera zatražio francusko državljanstvo

ML

"Ne radi se o tome da ja postanem Francuz. Ukoliko sam dobro razumeo zakone, ja imam pravo na francusko državljanstvo“ rekao je Džonson senior
(foto, Stenli Džonson, otac Borisa Džonsona, premijera Velike Britanije)

Stenli Džonson (Stanley Johnson), otac britanskog premijera Borisa Džonsona, zatražio je odmah posle i formalnog izlaska V.Britanije iz EU, francusko državljanstvo. Kako javlja AFP, francuske vlasti su ovaj zahtev primile sa zadovoljstvom.

Francuski ministar za evropske poslove Kleman Bon (Clement Beaune) je ovaj zahtev označio kao "dokaz trajne britanske naklonosti prema Evropi". 

"Razume se da ćemo odmah proveriti da li otac gospodina Džonsona ima pravo na francusko državljanstvo. A, za mene je to i signal da dosta Britanaca voli Evropu", dodao je ministar.

Stenli Džonson, inače bivši poslanik Evropskog parlamenta, glasao je na referendumu 2016. za ostanak Britanije u EU. No, pošto je njegov sin postao premijer i počeo zemlju definitivno da usmerava ka napuštanju Unije, on mu je javno u tome iskazao podršku.

Džonson senior izjavio je radio-stanici  RTL da on, u stvari, ima pravo na francusko državljanstvo.

"Ne radi se o tome da ja postanem Francuz. Ukoliko sam dobro razumeo zakone, ja imam pravo na francusko državljanstvo. Moja majka se rodila u Francuskoj, a njena majka je bila Francuskinja i po ocu i majci. Dakle, to je samo traženje nečega što mi pripada po zakonu", zaključio je on.

Stenli Džonson je dodao ovim povodom da on ostaje i dalje Evropljanin. "Ne možete reći Britancima da oni nisu Evropljani. Evropa je uvek bila više nego zajedničko tržište, više nego Evropska unija", zaključio je on.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...