Evropski sud pravde: Država treba da obešteti zatvorene fitnescentre

M.L.

U tužbi je traženo da slovačka država nadoknadi sve troškove koje su teretane imale u vreme dok su bile zatvorene. Vlada Slovačke se još ne izjašnjava
(Bratislava, Fitnescentar Ružinov, bez posetilaca zbog zatvaranja tokom pandemije)

Evropski sud pravde (Sud pravde Evropske unije) priznao je prava na odštetu slovačkih fitnes-centara koji su bili zatvoreni odlukama države usled kovida 19. To znači, kako piše slovački list "Pravda", da će država izgleda morati da obešteti ove centre.

(Može se pretpostaviti da ova presuda verovatno znači da će na odštetu imati pravo fitnescentri i u drugim zemljama Evrope koji su bili zatvarani, ili ako i ubuduće budu zatvarani usled pandemija).

Unija fitnes centara Slovačke (UFCS) je prethodno saopštila na društvenim mrežama da  "Vlada Slovačke Republike ima rok do 5. marta 2021. da sa njom postigne vansudski dogovor o odšteti". Unija istovremeno poziva vlasnike fitnes-centara, koji nisu članovi Unije, da joj se pridruže kako bi ostvarili pravo na odštetu.

UFCS je, kako piše "Pravda", još u julu podnela tužbu protiv države "zbog diskriminacije i izgubljenog prihoda". U tužbi je tražila da joj država nadoknadi sve troškove koje su imali ovi centri u vreme kad su bili zatvoreni. U to vreme, tojest do leta, radilo se o troškovima u milionima evra...

U zaključku informacije, "Pravda" dodaje da su se njeni novinari obratili vladi, kao i pravnicima koji treba da kažu koliko je ova odluka Suda pravde EU obavezna za vladu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...