Zašto je Velika Britanija odsečena od EU: Korona-virus ili bregzit?

Nataša Jokić, Strazbur

Do sada nijedna institucija ili stručnjak nisu mogli da potvrde da ima znakova da je novi soj korona-virusa smrtonosniji ili da izaziva komplikovanije oblike bolesti
(Dover, 22.12.2020 - trajekti na lučkom terminalu i kolona parkiranih kamiona zbog zatvaranja luke Dover, dok su desetine zemalja širom sveta uvele oštra ograničenja putovanja Velikoj Britaniji usled novog i naizgled zaraznijeg soja koronavirusa u Engleskoj)

Pošto je tokom dva dana zatvorila sve granice prema velikoj Britaniji, Francuska je odlučila da, počev od danas, dozvoli ulazak na svoju teritoriju svojih državljana i svih koji imaju stalni boravak u Francuskoj ili u nekoj od država  EU, kao i onih Britanaca čiji je kretanje preko granice „neophodno“. 

Francuski premijer potvrdio je da će putnici koji prelaze granicu iz Velike Britanije morati da na prelazu da pokažu negativan rezultat testa, starog najduže 72 sata, koji je osetljiv i na najnoviji soj korona-virusa otkriven u Velikoj Britaniji.

Evropska komisija preporučila je juče zemljama članicama EU da olakšaju saobraćaj sa Velikom Britanijom. Francuski premijer Kasteks rekao je da će se do danas znati preciznije pod kojim uslovima i na koji način će teretni saobraćaj biti obnovljen između dve zemlje.

dover-manston-kamioni-

Manston, 22.12.2020 - više stotina kamiona zaustavljeno je nadomak britanske luke Dover, glavne trajektne veze sa Evropom, zbog odluke Francuske da na 48 sati zabrani putovanja iz Britanije, zbog novog soja kovida-19

Preti nestašica hrane, posle Božića

Na autoputu M20 blokirano je 650 kamiona između Londona i Dovera, a 800 kamiona ne miče se sa bivšeg aerodoroma Manston u Kentu – javljaju agencije. Britansko udruženje transportera upozorilo je da se šoferi nalaze u teškoj situaciji, nemaju pristup toaletima, nemaju hranu.

Francuski mediji prenose da u Velikoj Britaniji neće biti nestašice hrane za Božić jer su velike količine već dopremljene sa kontinenta pre blokade. Poremećaji u snabdevanju, međutim, mogu da se dogode ukoliko se blokada produži.

Britanski mediji su preneli da bi moglo da se dogodi da se posle Božićnog praznika pojavi nestašica povrća i voća.

Francuski sekretar za evropske poslove Kleman Bon izjavio je da je u toku potraga za rešenjem na evropskom nivou jer teretni kamioni iz Velike Britanije ne voze robu samo za Francusku već i za ostale države EU.

Opasnost osporena – blokada zadržana

Svetska zdravstvena organizacija koja okuplja pedesetak država članica pozvala je u nedelju na pojačanu kontrolu kako bi se bolje detektovao novi soj korona-virusa.

Visoki funkcioner ove organizacije pozvao je na ograničavanje putovanja. On je, međutim, precizirao da lanci snabdevanja hranom nikako ne treba da se prekidaju.

SZO i Velika Britanija u zajedničkom saopštenju poručili su da je prenosvost novog soja virusa 40 do 70 puta veća nego do sada poznate varijante kovida-19.  Naučnici koji savetuju britansku vladu kažu da su primetili da se ovaj soj virusa lakše prenosi deci.

Sve ovo govori da, do sada, nijedna institucija ili stručnjak nisu mogli da potvrde da ima znakova da je novi soj korona-virusa smrtonosniji ili da izaziva komplikovanije oblike bolesti.

Sâm francuski ministar Olivie Veran potvrdio je da se o tome ništa ne zna i da ima najava da je virus samo više prenosiv.  Iako je SZO zatim opovrgla čak i navode o većoj prenosivosti, mere blokade su zadržane.

Virus i politka

Velika Britanija se našla potpuno izolovana nakon izjave britanskog ministra zdravlja Mata Henkoka koji je rekao da „nema kontrole nad novim sojom virusa kovid-19“, posle čega je nastao haos.

Svetska zdravstvena organizacija odbacila je u ponedeljak ocenu britanskog ministra i naglasila da postoji kontrola nad novim sojem virusa.

Od nedelje u ponoć Francuska je obustavila saobraćaj ljudi i roba  sa Velikom Britanijom kao da je bregzit već stupio na snagu, 11 dana pre predvidjenog termina. 

Slučajno ili ne, sve se događa u trenutku dok evropski pregovarač Mišel Barnie još uvek pokušava da „izboksuje“ neki oblik dogovora o načinu izlaska Velike Britanije iz EU.

Na pregovarački sto se bacaju poslednje karte. Jedna od njih je i blokada Ujedinjene Kraljevine  zbog kovida-19 – bilo da je izvedena s političkim predumišljajem, bilo da je posledica slučajnog sticaja okolnosti.

U francuskim medijima neprestano se prikazuju slike beskrajnih kolona kamiona sa britanske strane.

Gijom Klosa, jedan od izrazito pro-EU orjentisanih analitičara iz Brisela, sinoć je ocenio za kanal BFM-tv da ova blokada može da utiče na pregovore o Bregzitu.

On je potvrdno odgovorio i na pitanje da iste slike, sa kilometarskim kolonama kamiona sa robom, mogu da se ponove prvih dana januara kada bi bregzit “bez dogovora” mogao da stupi na snagu. 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...