Češka i Slovačka reagovale na bugarski veto prema S. Makedoniji

BM

Žao mi je, ali morali smo blokirati zaključke Saveta EU o daljem proširenju Unije. Taj dokument na neodgovarajući način unosi u ovu agendu osetljiva istorijska pitanja, izjavio je slovački ministar
(foto, slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korčok)

Češka Republika i Slovačka blokirale su juče važan dokumenat koji se tiče proširenja Evropske unije. Razlog tome je, kako javlja nemačka agencija DPA, bugarski veto na otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom.

Informaciju DPA, koju je prenela češka agencija ČTK, potvrdio je potom i slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korčok, a češki šef diplomatije Tomaš Petričko je tim povodom upozorio da bi ovaj dokumenat mogao komplikovati dalje pristupne pregovore sa ovom zemljom.

"Žao mi je, ali morali smo blokirati zaključke Saveta EU o daljem proširenju Unije. Taj dokument na neodgovarajući način unosi u ovu agendu osetljiva istorijska pitanja u odnosima zemalja članica EU i zemalja kandidata", izjavio je slovački ministar i upozorio da "takav pristup narušava kredibilnost procesa proširavanja EU i motivaciju kandidatskih zemalja da ispunjavaju uslove i kriterijume za pristupanje." A ti zaključci, dodao je, sadrže i "pasaže, koji menjaju istoriju, što bi moglo biti štetno za proces širenja Unije uopšte".

DPA podseća na na kraju da je "polovinom novembra Bugarska blokirala pristupne pregovore jer je S. Makedonija odbila da prizna da njen nacionalni identitet i jezik imaju bugarske korene". Prema Sofiji, njen  zapadni sused ne pridržava se njihovog pakta o prijateljstvu, potpisanog 2017, a u Makedoniji se sada vodi antibugarska kampanja. Vodi se i spor oko manjine u Bugarskoj, koju Makedonija smatra svojom, što Bugarska odbacuje...

Češki šef diplomatije Tomaš Petričko najavio da će odmah pozvati telefonom ministarku spoljnih poslova Bugarske Ekaterinu Zaharijevu i rasvetliti joj je češki i slovački stav.

"Hoćemo da se nastavi dalje proces proširenja EU i da se ne zaustavlja na bilateralnim sporovima", zaključio je on.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...