Hrvatska, Italija i Slovenija: Ekonomska zona na Jadranu

ML

Prema sporazumu OUN iz 1982. o morskom pravu, države imaju pravo da proglase „Isključivu ekonomsku zonu“ u dužini od 200 morskih milja od svoje obale što znači da te države imaju isključiva prava na morske izvore, posebno što se tiče ribolova i energetske eksploatacije
(ilustracija, mapa Severnog Jadrana i granice teritorijalnih voda Italije, Slovenije i Hrvatske)

Hrvatska vlada prihvatila je juče odluku o proglašenju „Isključive ekonomske zone“ (IEZ) na Jadranskom moru, zajedno sa Italijom i Slovenijom.

Kako javlja HINA, formalno stvaranje zone uslediće narednog meseca posle sastanka tri ministara spoljnih poslova. O ovome odluku treba da donese Sabor Hrvatske sutra na vanrednoj sednici, saopštio je premijer Andrej Plenković.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Radman Grlić je istakao ovim povodom da će „Isključiva ekonomska zona“ biti proglašena u skladu s pomorskim pravom. O tome je obavestio Evropsku uniju i susedne države i govorio na videokonferenciji Mediteranski dijalog.

Sporazumom OUN o morskom pravu i pravnim propisima EU, predviđeno je da „Isključiva ekonomska zona“ na moru postaje pomorska oblast gde sve zemlje imaju slobodu i prava garantovane međunarodnim pravom, a čime se ne dira u prava i jurisdikciju zemlje, odnosno zemalja koje su proglasile ekonomsku zonu.

Ministarka poljoprivrede Marija Vučković istakla je ovim povodom da se "stvaranjem IEZ poboljšava i onako odlična saradnja sa Italijom u pogledu ribolova i upravljanja izvorima".

Premijer Slovenije (kojoj pripada morska obala Jadrana od svega 46,6 kilometara – prim.ML) Janez Janša je izjavio ovim povodom da je bila "dobra volja Hrvatske i Italije poziv Sloveniji da i ona proglasi ´Isključivu ekonomsku zonu´ na Jadranu".

Prema sporazumu OUN iz 1982. o morskom pravu, države imaju pravo da proglase „Isključivu ekonomsku zonu“ u dužini od 200 morskih milja od svoje obale. To znači da te države imaju isključiva prava na morske izvore, posebno što se tiče ribolova i energetske eksploatacije nafte i gasa na dnu mora.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...