Promene u mađarskom ustavu – majka je žena, otac je muškarac!

BM

Ministarka bez portfelja Katalin Novak izjavila je da "ovakvu definiciju mnogi u svetu dovode u pitanje“
(ilustacija, mađarska ministarka pravde Judit Varga predložila je ustavnu promenu kojom se "ističe važnost očuvanja tradicionalnih porodičnih vrednosti")

Vlada premijera Viktora Orbana predložila je parlamentu promene Ustava. Prvi član Ustava bi, kako javlja agencija MTI, glasio "majka je žena, otac je muškarac".

U predlogu vlade se ističe da Mađarska treba da štiti instituciju braka kao dobrovoljnu vezu muškarca i žene i kao kamen temeljac opstanka naroda. "Osnova porodične veze je brak i veza roditelj-dete. Majka je žena, otac je muškarac", navodi se u predlogu ministarke pravde Judite Varga.

Ovim predlogom ističe se važnost očuvanja tradicionalnih porodičnih vrednosti.

"Vlada neće povrediti prava nijedne skupine stanovništva ali svako bi morao da shvati da pritisak raznh interesnih grupa i ideoloških trendova ne sme narušiti prava dece", istakla je Varga.

Ovim povodom ministarka bez portfelja Katalin Novak izjavila je Televiziji Hir da "ovakvu definiciju mnogi u svetu dovode u pitanje".

madj-ministarka-katalin-novak

Ministarka bez portfelja Katalin Novak 

Poslanica opozicionog pokreta Dijalog (Párbeszéd) Timea Sabo (Szabo) nastojala da u parlamentranoj raspravi učini ovaj predlog vlade smešnim time što bi u Ustav, kao, trebalo dodati da "pas je životinja, a lala je biljka"..."A najbolje bi bilo da Ustav sadrži i formulaciju da je Viktor Orban muškarac. Sigurno je sigurno", dodala je ona.

Ova poslanica je upozorila da se ovakvim predlozima vlade "odvraća pažnja od slabih rezultata u suzbijanju epidemije kovid-19. Koliko će ljudskih života zaštiti ovakav vaš predlog za promenu Ustava", retorički je pitala ona.

madj-poslanica-timea-sabo-

Timea Sabo, poslanica opozicionog pokreta Dijalog 

U Mađarskoj je, kako navodi agencija MTI, prekjuče registrovano novih 4.512 slučaja infekcije korona virusom, a umrlo je tog dana od ove zaraze 92 ljudi. Od početka epidemije registrovan je 161.461 slučaj zaraze, a umrlo je od nje 3.472.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...