Posle ubistva francuskog profesora: Erdogan napao Makrona, arapske zemlje bojkotuju francuske proizvode

Nataša Jokić, Strazbur

Predsednik Makron ponovio je da Francuska neće odustati karikatura jer ustav garantuje pravo na slobodno izražavanje, uključujući i blasfemiju
(ilustracija, samoposluga u Kuvajtu - polica iz koje su uklonjeni francuski proizvodi)

Predsednik Makron ponovio je da Francuska neće odustati od karikatura.  Drugim rečima, Francuska neće odustati od ustavnog načela koje svim građanima garantuje slobodu izražavanju, uključujući i blasfemiju - iako je to motiv za atentate koji potresaju zemlju.

Posle atentata u kome je jedan mladić čečenskog porekla odrubio kuhinjskim nožem glavu profesoru istorije, jer je pokazivao karikature na času građanskog vaspitanja i etike, izostala su diplomatska saučešća brojnih muslimanskih država.

Turska na čelu otpora Francuskoj

Javno insistiranje predsednika Makrona na poštovanju ustavnih načela Republike dovelo je do zaoštravanja odnosa između Francuske i brojnih zemalja islamskog sveta na čelu sa Turskom.

Izuzetak donekle predstavlja Saudijska Arabija koja je poručila da muslimani koji žive u nemuslimanskim zemljama treba da budu lojalni vlastima u tim zemljama.

Turska, Iran, Jordan i Kuvajt reagovali su protiv objavljivanja karikatura Proroka Muhameda. Organizacija za islamsku saradnju, koja okuplja islamske zemlje, izrazila je žaljenje zbog „izjava izvesnih francuskih čelnika… koje bi mogle da ugroze francusko-muslimanske odnose“. Na društvenim mrežama pojavili su se pozivi na bojkot francuskih proizvoda.

U Kataru, dva najveća lanca prodavnica najavila su da će povući francuske prehrambene proizvode do daljnjeg, preneo je AFP.

Univerzitet u Kataru najavio je u petak na tviteru odlaganje održavanja francuske kulturne nedelje posle „otvorenih napada na islam i njegove simbole“. 

U Kuvajtu slične scene – na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi kako zaposleni sklanjaju francuske proizvode sa polica. Oko šezdesetak lanaca za distribuciju najavili su bojkot francuske robe – prenose francuski mediji.

Oko 430 putničkih agencija u Kuvajtu otkazalo je rezervacije za letove ka Francuskoj, izjavio je AFP-u šef federacije ovih agencija.

U Jordanu je opoziciona partija Front za islamsku akciju, pozvala na bojkot francuskih proizvoda.

U Izraelu u Jafi, ispred rezidencije francuskog ambasadora demonstriralo je 200 ljudi. U pojasu Gaze spaljivana je fotografija francuskog predsednika.

U Libiji su održani protesti na kojima su mogli da se vide transparenti na kojima je pisalo „Sve – samo ne Prorok – to je crvena linija“, prenose francuski mediji.

Od diplomatije do religije

Turski predsednik Erdogan javno je doveo u pitanje mentalno zdravlje francuskog predsednika, optužujući ga da je „islamofob“ iako je prethodno ambasador Turske javno izjavio saučešće i osudio ubistvo francuskog profesora „koje ništa ne može da opravda“.

Erdogan je već reagovao pre dve nedelje, kada je Makron najavio politiku protiv političkog separatizma koji religiju hoće da stavi iznad zakona Republike.

Temperatura je dodatno porasla zbog izjave francuskog ministarstva spoljnih poslova da Turska nije izjavila saučešće. 

Nedavno imenovani francuski ambasador u Ankari opozvan je u Pariz uz saopštenje da su Erdoganov izjave „neprihvatljive“.

Francuski Courrier International prenosi pisanje turske štampe i citira islamsko nacionalistički dnevnik Yeni Safak: „Ali kakav je njegov problem sa muslimanima? Taj Makron treba da preispita svoje mentalno zdravlje... Ne prestaješ da napadaš Erdogana, ali to ti neće ništa doneti…“. 

Dnevnik Yeno Akit donosi naslov „Makron se drsko igra s vatrom”:

„Nesposoban da se nosi sa ekonomskom krizom u kojoj se nalazi njegova zemlja, Makron pokušava da odvrati pažnju i napada islamske vrednosti. Projektujući karikature na javnim zgradama u Tuluzu i Monpeljeu, Francuska i zvanično vređa Proroka Muhameda“, piše ovaj turski list.

„Prošli lepi dani“

Courrier International izveštava da su retki turski mediji koji izražavaju zabrinutost zbog reči predsednika Erdogana. Među njima je portal Ahval: „Jedina sila u regionu koja nosi barjak političkog islama – Turska se suprotstavlja celom svetu: Grčka, Nemačka, SAD, Francuska. I to ide dotle da Erdogan naziva Makrona ludakom. Izgleda da politička atmosfera koja vlada u Francuskoj, Nemačkoj i Holandiji govori da su lepi dani između Ankare i Evrope – završeni“.

Pariz je povukao ambasadora iz Ankare pošto su turski i francuski predsednik u više navarata imali tešku verbalnu razmenu. Odnosi su se zaoštrili posle ulaska turskih trupa na sirijsku i libijsku teritoriju, a dodatno posle tursko-grčke napetosti u Sredozemlju i na Kavkazu kada je Pariz protestovao zbog turske podrške Azerbejdžanu. 

Francuski mediji komentarišu da je Turska, otvarajući „frontove“ na svim stranama - postala sve izolovanija.

Koliko su stvari komplikovane i u samom islmaskom svetu, međusobno izdeljenom, govori i komentar turskog provladinog dnevnika Sabah, koji prenosi Courrier International: „Možemo samo da podržimo reči predsednika Erdogana o islamofobiji francuskog predsednika Makrona. Šta, međutim, reći o Emiratima i Saudijskoj Arabiji – iako su islamske, ove zemlje su isto toliko neprijatelji Turske i islama koliko i Francuska“.

 

 

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...