Predsednica Evropske komisije o “stanju EU“: “Zapadni Balkan nije etapa na putu svile”

Nataša Jokić, Strazbur

„Evropska komisija uskoro će predstaviti paket za ekonomsku obnovu i određeni broj ekonomskih investicija u regionu“, rekla je Ursula fon der Lejen
(Brisel, 16.09.2020 - predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na plenarnojsednici Evropskog parlamenta u Briselu)

„Zapadni Balkan je deo Evrope, nije etapa na Putu svile“, rekla je, između ostalog, juče predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, govoreći pred poslanicima Evropskog parlamenta o „stanju EU“.

U kratkom osvrtu na Zapadni Balkan, ona je dodala da će Evropska komisija uskoro predstaviti paket za ekonomsku obnovu i „određeni broj ekonomskih investicija u regionu“.

fon-der-lejen-2

Ursula fon der Lejen

Američka politika Evropske unije prema Kini

Pominjući Put svile u vezi sa Zapadnim Balkanom, predsednica Evropske komisije napravila je jasnu aluziju na Kinu. U jednom drugom delu govora opisala je Kinu kao „partnera, konkurenta i rivala u isto vreme“. Naglasila je da EU ima neuravnotežene ekonomske odnose sa Pekingom jer Kina znatno više investira na evropskom tržištu nego što to evropska preduzeća čine na kineskom.

Ona je naglasila da EU „izvesno“ - kako je rekla - ima različite vrednosti od Kine. Eksplicitno je kritički pomenula Hong Kong i položaj Ujgura, naroda muslimanske veroispovesti u Kini.

„Kod nas je postojanje kritike i opozicije zakonom zagarantovano“, rekla je i povodom odnosa sa Kinom postavila pitanje „da li smo taoci ekonomskih interesa?“

U tonu koji odslikava neuspeh prekjučerašnjeg samita EU-Kina, fon der Lejen je naglasila da je Evropi potrebno da ima digitalni suverenitet. To je, svakako, i aluzija na tekuću vrlo aktuelnu temu mreže mobilne telefonije 5G.

Poslednjih meseci, naime, jedna zapadnoevropska zemlja za drugom ispunjavaju zahtev Vašingtona da se zabrani operaterima korišćenje opreme kineskog preduzeća Huavei za mrežu 5G. Argument je onaj koji ponavljaju SAD: Upotreba kineske opreme može da ugrozi nacionalnu bezbednost.

U tom kontekstu Fon der Lejen je nagalsila da su digitalna ekonomija i zelena ekonomija budućnost Evrope, a da je neophodno da EU ima svoj digitalni suverenitet. Ona je poručila da je EU spremna da obnovi ekonomske i fiskalne pregovore sa SAD koji su bili prekinuti izborom Donalda Trampa za američkog predsednika u novembru 2016. godine.

„Socijalna tržišna ekonomija“

Govoreći o ekonomiji i posledicama pandemije, predsednica Evropske komisije insistirala je na izrazima kao „socijalna tržišna ekonomija“ i „pravedna globalizacija“.

U isto vreme ona je rekla da je jedan od glavnih ciljeva Evropske komisije stvaranje evropske unije tržišta kapitala i bankarske unije.

U poslaničkoj debati Narodna evropska partija (desni centar) i socijalisti sa levog centra uglavnom su podržali ključne stavove Fon der Lejen.

Poslanici sa krajnje desnice kritikovali su je zbog - po njima - isuviše tolerantnih stavova prema migracijama, pripisujući joj ambiciju za stvaranje evropske nad-države. Prigovarali su joj i zbog „ideološkog“ odnosa prema Kini.

„Dok vi držite (moralne) lekcije, Kina vodi politiku”, rekao je jedan od poslanika iz krajnje desne političke grupe u Evropskom parlamentu. 

Poslanici sa kranje levice kritikovali su Fon der Lejen je nije pomenula pitanje raspodele bogatstva koje se neprestano uvećava iako se uvećava i broj siromašnih. Takođe, prigovorili su joj što ne pominje  činjenicu da još uvek nema zajedničke evropske poreske politike u EU. To omogućava da najbogatije korporacije i banke nastavljaju sa utajom poreza i sklanjaju novac u evropske poreske rajeve kao što je Luksemburg, na primer.  

I kritičari sa desnice i oni sa levice pitali su kako je moguće da se još ne zna ko će i kako da finansira paket od 750 milijardi evra kreditne pomoći zemljama članicama Unije, pogođenim pandemijom, što predstavlja zaduženje za više generacija.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...