Iz strane štampe: Zašto nemačka ekstremna desnica investira u nekretnine?

Priredila: N.J.

Ekstremisti u ruralnim područjima traže uporišta za vođenje svoje ideološke kampanje, smatra šef federalne kancelarije za zaštitu ustava pokrajine Saksonija
(ilustracija: logo poznatog nemačkog dnevnika Frankfurter alemajne cajtung)

Prema informacijama koje prenosi Frankfurter alemajne cajtung (Allgemeine Zeitung - FAZ), pozivajući se na izvore iz obaveštajne službe, nemačka krajnja desnica usvojila je strategiju kupovine nekretnina kako bi širila svoju ideologiju van velikih gradova – u selima, gde želi da poveća svoj uticaj – prenose francuski mediji.

List navodi da je reč o novoj taktici ekstremne desnice i da je nemačka obaveštajna služba na ovo upozorila.

frankfurt-nocc-banke-

Frankfurt, 29.07.2020 - noć nad bankarskim kvartom u Frankfurtu

FAZ prenosi, pozivajući se na ove izvore, da 146 nekretnina u Nemačkoj pripada aktivistima krajnje desnice ili ih oni stalno koriste.

List konstatuje da je ova pojava zabrinjavajuća zato što nije reč o privatnim kupovinama već je reč o osvajačkoj strategiji. Prema Dirk-Martin Kristianu, šefu federalne kancelarije za zaštitu ustava pokrajine  Saksonija (na jugu bivše DDR) „ekstremisti u ruralnim područjima traže uporišta za vođenje svoje ideološke kampanje“. Čine to „ogranizujući koncerte“ ili „konferencije na kojima predstavljaju svoju viziju istorije Nemačke“, prodajući odeću sa ideološkim obeležjima ili muziku grupa ekstremne desnice. Investiranje u restorane daje, takođe, mogućnost za sakupljanje fondova ili pranje novca.

Ministar unutrašnjih poslova pokrajine Brandeourg, Mihael Stibgen  (Michael Stübgen) ovako rezimira stvari: „Oni ciljno označe neka sela, argumentujući da žele da budu korisni svojoj zemlji. Na taj način nadaju se da će povećati svoj uticaj i da će ih lokalno stanovništvo bolje prihvatiti“.

Dirk-Martin Kristian kaže da su neke od nekretnina tako uređene da služe kao centri za učenje borilačkih veština. „U njima mladi ljudi koji odbacuju državu i društvo, uče kako da postanu aktivni borci portiv našeg demokratskog društva.“

Suočeni sa ovom strategijom, vlasti su razoružane, objašnjava ovaj dnevnik, jer „važeći zakoni ne omogućavaju brobu protiv kupovine nekretnina dok ekstremisti to čine u lično ime i u ime jedne organizacije“.

Ministar unutrašnjih poslova pokrajine Brandeburg kaže da je takođe na društvu, na profesionalnim organizacijama i uglednim institucijama da se bore protiv ove taktike krajnje desnice. Ne treba okretati glavu na drugu stranu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...