Štimovanje Glasa Amerike

Petar Popović

Hladnoratovski glasnogovornik “slobodnog sveta” optužen za “kinesku propagandu”
(ilustracija, Logo poznate propagandne stanice SAD koja emituje samo za inostranstvo)

Prokleti tviter. I navika ovog sveta da se o svemu sazna “odmah”, bezmalo u trenutku zbivanja.

Pogotovo, otkad se u informativnom opticaju obrela “afera” s korona-virusom, i epidemijom koja je bila zahvatila Vuhan, u Kini.

Mesec mart, i svet, već sav u “korona-strahu” od napasti za koju ne zna kako je može savladati. A onda, početkom aprila, vest da su Kinezi, u čijem prostoru je počelo, možda na putu da obuzdaju aždaju – Vuhan, ponovo otvoren.

Nije više u sanitarnom obruču. Grad deblokiran. Zar svet koji je u strahu ne želi da čuje da vredi nadati se!?

Kina, pa još model

I sada, taj tviter.

U žurbi da javi, famozni informator “slobodnog sveta” još iz doba Hladnog rata - Glas Amerike instalirao je na tviteru VOA video “o ponovnom otvaranju Vuhana”.

Službeni glasnogovornik propagande Vašingtona ima programe na 47 jezika sveta.

Uz video, “priheftan” je i “izveštaj AP, u kome agencija SAD kaže da je izolacija Vuhana ‘poslužila kao model’, oponašan van Kine”  (“Voice of America top direktors resign amid Trump clash”, DW. com).

Pobogu, pa zar da svet, podstican od Vašingtona protiv Pekinga, “oponaša Kinu”? I da to saopštava Glas Amerike?

Užas lojalnog službenika

Savetnik Donalda Trampa za društvene mreže Dan Skavino, mora da je poskočio kao da je seo na čiodu.

Priskočio je sopstvenom tviteru i obrušio se na tviter VOA kao na “svojeručno urađenu propagandu same Kine”.

“Američki poreski obveznici plaćaju za sopstvenu propagandu Kine, posredstvom od vlade SAD finansiranog Glasa Amerike! SRAMOTA!!!”, užasnuo se Skavino.

Virus iz Vuhana dobio je američka krila i “mutirao” u američki unutar-politički.

Datum tvitovanja, 9. april. Značajno ranije u odnosu na 15. juni, kada će Vuhan-nevolju Glasa Amerike registrovati Dojče-veleov Darko Janjević, jedan od retkih u zapadnoj političkoj hemisferi koji su to zapazili. 

“Pojedini Trampovi pomoćnici odavno gledaju na VOA kao element ´duboke države´”, naveo je Janjević, uz oslonac na zapažanje AP. Međutim, “sukob” Trampovih pomoćnika i VOA “pukao” je u javnosti u aprilu, naveo je autor DW.

U pogonu Bela kuća

Na Skavinovo “sramota”, stupila je u dejstvo Bela kuća, Tramp – ni manje ni više.

“VOA previše često govori u ime neprijatelja Amerike – a ne njenih građana”, saopštila je Bela kuća. “Novinari bi trebalo da javljaju činjenice, ali VOA umesto toga prenosi propagandu Pekinga”, saopšteno je.  

“Ako ste samo slušali šta stiže od Glasa Amerike, pa to je odvratno. Stvari koje oni govore, odvratne su za našu zemlju”, presudio je šef države.

Tramp je odredio da na čelo USAGM, agencije za američke vladine medije za inostranstvo dođe Majkl Pak, u vreme predsednikove prve kampanje blizak Stivu Benonu, njenom kreatoru.

USAGM je telo nadređeno Glasu Amerike.

Novi nazornik za VOA

Američki Senat potvrdio je Pakovo imenovanje i novi nadzornik američkog “glasa slobodnog sveta” dao je zakletvu Kongresu – da će “uvažavati i poštovati zaštitni zid koji garantuje nezavisnost VOA”.

Dve vodeće novinarske ličnosti službe, Amanda Benet, doskoro direktorka Glasa Amerike, i Sandra Sugavara, njena zamenica, povukle su se smesta po imenovanju novog nadzornika.

U pisanom obraćanju zaposlenim novinarima, Benet i Sugavara kažu i pod novim nadzorom sve ostaje kako je bilo, “i ništa se što se tiče vas, vaše (novinarske) strasti, vaše misije ili vašeg integriteta ne menja”.

Krajnje prosto. Kako drugo može biti dok je VOA “glas slobodnog sveta”.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...