Ruski rival američkom B2

Petar Popović

Tehnički parametri PAK DA uključuju supersoničnu brzinu, 12. 000 kilometara operativnog dosega i sposobnost da 30 sati bez prekida bude u vazduhu, noseći do 30 tona i konvencionalnog i nuklearnog naoružanja. Avion bi imao četiri člana posade, objavili su mediji
(ilustracija, maketa ruskog vojnog avio na PAK DA - perspektivnij aviacioni kompleks daljnej aviaciji, Izvor: КИНОКОМПАНИЯ ОФИЦЕРЫ ВКС и ВМФ РОССИИ)

Posle Amerikanaca, i njihovog B2, svoj “stelt” (radarski nevidljiv) visoko sposobni supersonični bombarder osvajaju konačno i Rusi, nagovestio je prošle nedelje TASS, a značajnu vest prenele su odmah i ostale svetske agencije, AFP i druge.

“Rusija je počela proizvodnju prototipa”, naveo je TASS, rekavši da je reč o “strateškom” bombarderu.

“Konačno sklapanje cele mašine trebalo bi da se završi 2021”, objavio je TASS.

Ruska agencija poziva se na izvore u Ministarstvu odbrane.

rus-avio-pak-da-

Maketa budužeg nevidljivog ruskog bombardera PAK DA

Zadatak poveren Tupoljevu

“Materijal projekta je prebačen i počeo je da se radi kokpit bombardera, obeleženog sa PAK DA”, naveo je AFP. (Na ruskom, “perspektivnij aviacioni kompleks daljnej aviaciji”, objasnila je skraćenicu RG).

“Ruski zvaničnici obelodanili su vrlo malo pojedinosti o projektu, mada je zamenik ministra odbrane Aleksej Krivoručko prošle godine rekao da je zadužen avio-proizvođač Tupoljev, koji je u sastavu Ujedinjene avio-korporacije”, naveo je AFP.

Upitani predstavnik Korporacije a i sam “Tupoljev”, nisu komentarisali vest o bombarderu, rekla je ista agencija.

rus-avio-pak-da-2-

Leteće krilo

“U izveštajima se navodi da će avion imati oblik letećeg krila, sličan ‘stelt’ bombarderima SAD, da će leteti nadzvučnim brzinama i nositi strateške krstareće rakete i hipersonična oružja”, objavio je AFP.

“Krilo” je pogodno zbog manje uočljivosti na uređajima za radarsko osmatranje.

Agencija je, oslonivši se na kinesko glasilo, objavila da i Kina “radi na sopstvenom ‘long rendz stelt’ bomabrderu, Xian H-20”.

Kvalifikaciju, “strateški”, dobijaju vazduhoplovi opremljeni uređajima za lansiranje potencijalno nuklearno naoružanih projektila inter-kontinentalnog dosega, od hiljadu i više kilometara.

Ruski “strateški” je, na primer, (u osnovi još sovjetski) TU160M2, osavremenjen i naoružan uz ostalo i “kalibrima”, ruskim modelom tzv. krstarećih raketa eventualno i s nuklearnim bojevim punjenjem.

“Kalibri” dosežu i ciljeve udaljene preko hiljadu kilometara.

Zgodni su jer se njima dejstvuje sa distance, slično američkim “tomahavk”, isprobavanim “uživo” u američkom i NATO razaranju Beograda.

Efikasnost TU160, u dejstvu “kalibrima” ali s klasičnim razornim nabojem, proverena je u ruskim dejstvima na ratištu Sirije. Međutim, u udarima na teroristička uporišta tzv. Islamske države.

rus-avio-pak-da-3

Strateški ali vidljivi

Još i dva druga ruska bombardera su s kvalifikacijama “strateški”, TU22M3 i TU95. Ipak, od sva tri aviona, ni jedan nije “stelt” – radarski nevidljiv. U vesti o ruskom radikalno poboljšanom novom bombarderu, glavna novost je to.

Uz njegovu pojavu, vezuje se mnogo ruskog očekivanja – ima li se u vidu navod da će “novi avion zameniti sva tri tipa (bombardera) koji su sada u naoružanju, TU22M3, TU95 i TU 160”, kako je vest malo šire prenela Rasijskaja gazeta. Saglasno RG, “bombarder će biti opremljen i sistemom radio-elektronske borbe”.

Ruski lovac-bombarder pete generacije SU57 je “stelt”.

Ideja još iz vremena SSSR

Ruski bombarderi “nevidimke” ne pominju se, ipak, prvi put. Prvo pominjanje takvih aparata datira iz godina 1990-ih, vrlo nesrećnih za sovjetsku državu. Tih godina je formulisan zahtev da se radi na takvom avionu.

Ipak, prvi komplet tehničkih i taktičkih zahteva ruskog ratnog vazduhoplovstva “dizajn birou” Tupoljeva, predat je decembra 2007. Sledeće, 2008. počelo je finansiranje programa.

Prve idejne zamisli “vrtele” su se oko TU160, kao stožernog aparata.

Navodno, predsednik Vladimir Putin, u tom trenutku premijer, je istupio sa zahtevom da se letelica koncipira kao sasvim nov borbeni aparat.

Septembra 2009, dizajn-biro Tupoljeva dobio je ugovor Ministarstva odbrane da se “lati studija za bombarder dugog dosega”.

Produkcija za sedam godina?

Saglasno tadašnjoj izjavi glavnog dizjanera Tupoljeva u to vreme , Igora Ševčuka, “to bi moralo da bude fundamentalno novi avion, zasnovan na konceptu sasvim novih rešenja”.

Saglasno Izvestijama, ruski novi bombarder bio bi preliminarno testiran aprila 2023. Serijska produkcija bombardera mogla bi se očekivati 2027.

“Tehnički parametri PAK DA uključuju supersoničnu brzinu, 12. 000 kilometara operativnog dosega i sposobnost da 30 sati bez prekida bude u vazduhu, noseći do 30 tona i konvencionalnog i nuklearnog naoružanja. Avion bi imao četiri člana posade”, citiran je od Vikipedije list Izvestija.  


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...