Francuska vraća slobodu kretanja: Otvoren “front protiv recesije”

Nataša Jokić, Strazbur

Krajem juna trebalo bi da budu ukinute sve restriktivne mere, ali iza epidemije ostaje visoka nezaposlenost - 800 hiljada ljudi od marta je izgubilo radno mesto
(Pariz, 28.05.2020 - francuski premijer Eduar Filip u televizijskom obraćanju u Parizu najavio je postepeno ukidanje restrikcija kako ne bi došlo do drugog talasa pandemije korona virusa)

Francuski premijer Eduar Filip najavio je da će od iduće nedelje u celoj zemlji biti ukinute ili ublažene ograničavajuće mere protiv korona virusa.

On je rekao da će odluka o otvaranju spoljnih granica EU, biti doneta polovinom juna na nivou Unije.

Filip je potvrdio da Francuska podržava otvaranje unutrašnjih granica EU počev od 15. juna bez karantina za putnike. 

„Primenićemo načelo reciprociteta ukoliko neka zemlja primeni karantinske mere za naše državljane“, rekao je on.

fra-premijer-oslobadjanje-s

Pariz, 28.05.2020 - francuski premijer Eduar Filip u Parizu najavio je postepeno ukidanje restrikcija

Otvaranje restorana – osim u Parizu i prekomorskim teritorijama

Francuski premijer je najavio da od iduće nedelje kretanje postaje potpuno slobodno na celoj teritoriji Francuske i neće više biti ograničeno na područje do 100 kilometara od mesta stanovanja.

Ocenivši da je virus još uvek prisutan u različitim stepenima ali da je zaraza pod kontrolom, francuski premijer najavio je otvaranje restorana i barova na celoj teritoriji zemlje osim u pariskoj oblasti i prekomorskim teritorijama Gvijana i Majot koje su još u takozvanoj crvenoj zoni i gde će zato moći da budu otvorene samo restoranske bašte.

Od iduće nedelje parkovi će otvoreni na celokupnoj teritoriji. Ostaje na snazi zabrana okupljanja više od 10 osoba. Preporučuje se nošenje maske i rad preko interneta kad god je to moguće. Biće otvorene škole i gimnazije na dobrovoljnoj osnovi za najviše 15 učenika u razredu.

Lokalne vlasti imaju ovlašćenja da uvedu obavezu nošenja maske gde smatraju da treba kao i da definišu detalje vezane za izvođenje nastave u školama u novim okolnostima.

Francuska je počela postupno da izlazi iz vanrednog zdravstvenog stanja 11 maja. Vlada je tada objavila mapu zemlje podeljenu na zelenu i crvenu oblast, rukovodeći se trima ključnim merilima u svakom regionu: prisutnošću i zaraznošću virusa, zatim brojem rasploživih bolničkih kreveta na odelenjima za reanimaciju i kapacitetom testiranja.

Sada je cela Francuska, ne računajući prekomorske teritorije, u zelenoj zoni osim gusto naseljene pariske oblasti u kojoj živi 12 miliona stanovnika.

Oprez - ključno načelo izlaska iz vanrednog stanja

Od posledica zaraze korona virusom ukupno je, prema poslednjim podacima, preminulo više od 28 hiljada ljudi. Od toga nešto više od 10 hiljada zaraženih korona virusom preminulo je u domovima za stara lica. Broj zaraženih koji su preminuli kod svojih kuća biće objavljen krajem juna jer je procenjivanje u toku  – najavilo je ministarstvo zdravlja.

Epidemiološko stanje u Francuskoj se stalno poboljšava. Premijer Filip je naglasio da u odelenjima za reanimaciju ipak za sada ima 30 odsto više pacijenata više nego obično.

On je rekao da je zbog toga oprez  ključno načelo izlaska iz vanrednog zdravstvenog stanja. Ukoliko se situacija bude povoljno razvijala i zaraza nastavi da se smanjuje, vlada će 22. juna objaviti ukidanje svih preostalih restriktivnih mera.

„Front protiv recesije“

Premijer Filip je naglasio da sada postoji ekonomski i društveni problemi koje treba rešavati jer se od marta do danas na birou za nezaposlene prijavilo 800 hiljada građana. On je rekao da je vlada uspostavila mehanizam solidarnosti tokom pandemije, ali da se sada pred Francuskom otvara „front protiv recesije“.

Prema procenama vlade, recesija će ove godine u Francuskoj preći 8 odsto. Ispitivanja javnog mnenja pokazala su da je zbog toga zabrinuto 84 odsto Francuza. Ukupan društveni proizvod biće smanjen za oko 20 odsto.

Ukupna pomoć privredi, zbog obustave rada prouzrokovane pandemijom, procenjena je na 100 milijardi evra, ali je moguće da će i ovaj budžet krajem juna biti revalorizovan.

Predsednik Makron je prošlog utorka najavio da će država sa osam milijardi evra priteći u pomoć automobilskoj industriji. Proizvođač automobila Reno najavio je otpuštanje četiti i po hiljade radnika u Francuskoj.

Turizmu, ugostiteljskom sektoru i kulturi namenjeno je tri milijarde evra pomoći kroz oslobađanje od plaćanja doprinosa. 

Francuska vlada takođe je odlučila da odvoji 60 miliona evra namenjenih stvaranju fonda za podsticanje upotrebe bicikla kao prevoznog sredstva.

Francuski parlament i senat podržali su tokom konsultativnog glasanja predlog da telefonska aplikacija „stop-kovid“ postane jedno od sredstava za borbu protiv korona virusa, pod uslovom da podaci budu izbrisani posle pandemije i da budu prikupljani na anonimni način. Instaliranje ove aplikacije nije obavezno, a ispitivanja javnog menja pokazala su da većina Francuza ne želi da njihovo kretanje bude praćeno u ime borbe protiv korona virusa.

Desni centar i levica u parlamentu su oštro kritikovali ovaj „neefikasni projekat koji ubija slobodu“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...