Berlin pazari avion za američke “bombe”

Petar Popović

Pošto već ne može da se oslobodi američkih nuklearnih bombi na tlu Nemačke, Nemačka prinuđena da kupi još i američke avione, jedine prikladne za njihovo izbacivanje
(foto, Berlin, 22.04.2020 - ministarka odbrane Nemačke Angegret Kramp Karenbauer na nedeljnom sastanku kabineta u Berlinu: Annegret Kramp-Karrenbauer)

Pretnja Nemačke nuklearnom odmazdom zasnivaće se na F18 i jurofajterima, američkim i evropskim avionima, sposobnim da ponesu i izbace atomske bombe SAD, na lageru u bazama Amerike na teritoriji njene EU saveznice, iznela je listu Zidojče cajtung Anegret Kramp-Kerenbauer, gospođa šef resora odbrane vlade u Berlinu.

Siže, ne baš prikladan trenutku sveopšteg straha Evrope i sveta od unišetenja druge vrste – posredstvom zaraze korona virusom, ali tako je.

Bombe SAD u Nemačkoj su američka NATO pretnja Rusiji, i u času X, u kojem bi Vašington pokrenuo svoju vojnu mašinu u Evropi, pilotima i posadama Bundesvera ostalo bi da bombe “prosto” samo ponesu i “bace ih” na Ruse.

merkel-avioni-bombe-

Berlin, 22.04.2020 - nemačka kancelarka Angela Merkel na nedeljnom sastanku kabineta u Berlinu: Angela Merkel

Anglo-američki prsluk

Složenost tog “prostog” zadatka Pentagona (Vašingtona) Nemcima pokazala se pre 75 godina, izražena do tada neviđenim ratnim posledicama.

Međutim, jedan od ishoda tih posledica je i to što, u nastavku, Nemačkoj nije ostavljena mogućnost da išta bira. NATO prsluk je anglo-američkog porekla i kroja.

Pripadnost Nemačke anti-ruskom paktu, i krajnja potčinjenost Berlina Vašingtonu, samo su formalno nemački izbor. O “izboru” za Nemačku sporazumeli su se Ruzvelt i Čerčil.

“Bombe” nisu u bazama u Nemačkoj zato što su ih Nemci tražili. Naprotiv, tu su, zbog toga što je suverenost Berlina nad teritorijom zemlje “skraćena” za prostor na kojem su, bez upita za dopuštenje, američke baze.

Prisustvo svetske sile, izraženo grubom “čizmom”, iritira Nemce pacifiste. Pred ulazom u bazu Bikel, gde su “bombe”, redovno su neke demonstracije. Obično, s onim, “Jenki, kući!”.

Jenki ne obraćaju pažnju. Jenki uvažavaju da je Nemačka posle rata u svakom drugom pogledu demokratska. Građani imaju pravo da kažu da su protiv američkih baza.

Amerikanci klimaju glavom i gledaju svoja posla.

Bombe “fraj”, avioni na trošak Berlina

Odluku Berlina o novim avionima valjalo bi iz ovih razloga procenjivati naspram fakta o potčinjenosti Nemačke Vašingtonu. Posredstvom NATO, dabome. NATO je iz tih razloga i stvoren.

Savezništvo kojem nije bilo alternative je maska stvari, zgodna jer je oportuna politički. Lakše je objasniti je nemačkoj javnosti.

U vreme pregovora Regan-Gorbačov, i Gorbačov-Kol, sinula je bila u jednom trenutku ideja o Nemačkoj kao neutralnoj, van blokova. Ali, sinula – bez pristanka SAD da se i razmisli o predlogu da Nemačka bude van NATO.

Govorilo se da bi to previše ojačalo Nemačku. Jaka Nemačka bila je bauk Britaniji gospođe Margaret Tačer, u tom trenutku u Dauning stritu 10.

Gospođa Kramp-Kerenbauer pošla je, dakle, u šoping aviona, tek pošto je utvrđeno da nacionalni “tornado” nije prikladan NATO misiji odabranoj za Bundesver. Do toga se, pak, došlo pošto je Pentagon odlučio da bombe B-61-3 i B-61-4 u bazama Nemačke zameni modernijim, B-61-12.

Novoj B-61-12 ne odgovara “tornado”. Berlinu je naznačeno da “pribavi” druge avione.

Evropska preferencija gospođe ministra

Cela stvar, delovala je kao “tehničko pitanje”. Resor AKK ima da spremi novac, razmotri ponude i izabere koji avion.

Jesenas, tokom posete Sjedinjenim Državama, Kramp-Kerenbauer podvukla je odlučnost Berlina da što pre zameni “tornado” aparate. “Moj cilj je da mi, iduće godine, što pre donesemo jasne odluke, tako da uopšte ne bude vremenske pauze a da nema razumne solucije za zamenu ‘tornado’ flote”, citirao je nemački Dojče vele.

Istupanje gospođe ministar s predlogom, u trenutku razmatranja teme u komitetu Bundestaga za odbranu, ukazalo je da to i nije baš tako. AKK navlači vodu na mlin evropske ratne industrije.

Erbasov “jurofajter” nije uopšte pogodan za lansiranje nuklearnog oružja, a preteže u planu za nabavku (93 aparata).

Dok, opet – od američki proizvedenih aparata, F18 čak i nuklearno naoružan, nije po sposobnostima ravan najnovijem F35, a AKK kupila bi baš taj model. I, dvostruko manje aparata, u odnosu na avione koje proizvode Evropljani (45).

Zašto ne F35?

Povodom debate u Komitetu za odbranu, u Berlinu su se oglasili “eksperti za odbranu”, a i nemački Savet za spoljne odnose, “nezavisna, privatna, vanpartijska, neprofitna organizacija” – složni u sugestiji da se među opcije za nabavku obavezno uključi američki F35. Aparat, svakako nadmoćniji u odnosu na F18. F18 je na nebu još od 1986.  F35 se reklamira kao hit, krajnje prikladan dejstvu i nuklearnim oružjem.

Imaju se u vidu zadaci dejstva američkim bombama stacioniranim u Nemačkoj, na šta se aludira izrazom “naročito opasne borbene misije”.

“Federalna vlada Nemačke ima obavezu da obezbedi pilote (podvukao P.P), osposobljene za naročito opasne borbene misije, na najprikladnijim borbenim aparatima”, citirao je Dojče vele gospođu ministra.

Novost je, međutim, to što Anegret Kramp-Kerenbauer, ako i prihvata “bombe” SAD i nezahvalnu ulogu pilota Nemaca, ipak brani evropsku avio-industriju.

Njena ideja je da F18 zadovolji potrebe iz “zahteva o zajedničkom raspolaganju nuklearnim oružjem” do 2040. A da posle toga, mesto i ulogu američkog aviona preuzme evropski FCAS (Future Combat Air System), avion šeste generacije – čedo evropskog programa avio-razvoja koji predvode Nemačka i Francuska.

Kupovina F35 prikovala bi Nemačku uz američku avio industriju. Reklo bi se, Berlin o nečem sanja, ali nije načisto kako bi se san ostvario. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...