Maas i Lavrov “bez maske”

Petar Popović

“Ja se nadam da ga sretnem lično, gde god to bilo, i da mogu da ga pogledam u oči. To se može i sa zaštitnom maskom”, izjavio je nemački ministar o ministru Rusije. “Hajko, čekam. Dopeljaj nekako do Moskve!”, odazvao se Sergej Lavrov
(foto, Sergej Lavrov tokom jučerašnje videokonferencije za štampu)

“Hajko, ako me ovog časa slušaš, ja ozbiljno govorim!”, obratio se Sergej Lavrov, ministar Rusije Hajku Maasu, pozivajući diplomatu Nemačke u Moskvu – međutim, krajnje nesvakidašnje, u video-komentaru novinaru Rasijske gazete povodom izjave nemačkog ministra Špiglu, da bi želeo jedan razgovor s ministrom Rusije.

Reč je o završnom pasusu Maasovih odgovora nemačkom magazinu. Upitan, može li da zamisli naredni sastanak, “recimo, s ruskim spoljno-političkim ministrom Sergejem Lavrovom pod zaštitnom maskom”, Nemac je više nego potvrdio.

“Ja se nadam da ga sretnem lično uskoro, gde god to bilo, i da mogu da ga pogledam u oči. To se može i sa zaštitnom maskom”, izjavio je nemački ministar (“I Find It Appropriate that Every Member State First Acted Nationally”, Spiegel.de).

Ministrova “nada u susret”, s prilikom za “pogled u oči”, poenta je jednog kritički obojenog pasusa Hajka Maasa o korona-krizi u Evropi, i tobožnjem pokušaju pojedinih sila spolja da to iskoriste. Uz Kinu, kao glavnu, na spisku je i Rusija. Kritično mesto “desanta maskama”, Italija.

Pomoć je pomoć i uvek je dobrodošla.

“Ipak, ako zemlje odašilju pomoć samo da bi prosto ulepšale svoj međunarodni ugled, to se onda mora razotkriti”, izjavio je ministar Nemačke.

lavrov-kzs-video

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je 14. aprila s novinarima u formatu video konferencije. Ministar je uveravao da, uprkos raširenom virusu COVID-19, ruske diplomate drže prst na pulsu događaja, a vrata su otvorena za one strane goste koji se usude da dođu u Moskvu (Komersant.ru)

Korona diplomatija

Poenta predstavnika Berlina je da se u kontaktu s Moskvom “maske skinu”, a da za tu stvar nije neophodno sresti se bez onog komadića tekstila na nosu. Može se i samo pogledima.

I Lavrov taj duel prihvata, čak usrdno, kako sledi iz onog što on sada kaže Rasijskoj gazeti video-linijom, jer zaraza hara svetom. Nema direktnih sastanaka s novinarima.

“Hoću da ga, posredstvom vas, pozovem da doleti u bilo koje vreme, pronađe li samo način da nekako dopelja do Moskve.

Čim se ovde prizemlji, mi njemu i njegovom zdravlju i zdravlju njegove delegacije, obezbeđujemo potpunu zaštitu. Neka dođe”, poručio je nemačkom diplomati kolega iz Rusije  (“Хайко, я серьезно говорю”, RG.ru).

Nema parčeta hartije, a da na njemu neko, krajnje domišljat dabome, ne mudruje kako posle korona-krize “svet neće više biti isti”.

Ako se obistini, nemačko-ruska zgoda je prvi biser novo-praktikovane “korona diplomatije”. Nadenu se maske, ali duže, i s više otrova se isturaju žaoke...

Pitanje RG Lavrovu je epizoda konferencije za štampu ministra Rusije, međutim, posredstvom slike “i žice”, umesto fizičkog prisustva sagovornika na jednom mestu.

lavrov_videokonf-2

Ruski i strani novinari postavljali su ministru pitanja na daljinu - neki iz redakcija, a neki čak i od kuće

Po režimu distance

Ruski list zatražio je od ministra objašnjenje kako diplomati funkcionišu u novim uslovima.

“Radimo po režimu distance. Tradicionalni oblici diplomatskih razgovora su privremeno obustavljeni”, objasnio je ministar.

Pomenuo je da je zasedanje ministara zemalja članica Saveta Evrope, koje je umesto u Tbilisiju premešteno u Strazbur, na kraju odloženo. Za novembar. I biće u Grčkoj. Na Grčku je red da predsedava.

Predstoji jubilarno zasedanje Generalne skupštine UN. Sada se još ne pominje. Predsednik Vladimir Putin, predložio je poseban samit pet članica SB UN, povodom 75 godina osnivanja svetske organizacije... Međutim, i taj susret se zamišlja “oči u oči”.

Video-diplomatija ne može biti zamena ličnom kontaktu, izrazio je mišljenje Sergej Lavrov.

“Postoje stvari koje se ne mogu poveriti ni papiru, niti elektronskim sredstvima komunikacije”, objasno je ministar.

Bez vakcine protiv egoizma

Ministar Rusije iz izjavio, da bi kriza izazvana epidemijom, trebalo međunarodnim akterima da bude što i “vakcina protiv egoizma”, na štetu interesa drugih zemalja.

Međutim, već ima primera da je to obratno.

Kao jedan takav, Lavrov je pomenuo jednostrane sankcije, čak i u uslovima pandemije, na štetu kontra dejstava napasti.

Ministar je izneo primer SAD i Kube.

SAD nisu propustile na Kubu pošiljku medicinske opreme koju je kineski preduzetnik Džek Ma, odaslao kao pomoć Latinskoj Americi.

Štaviše, krenule su kampanju diskreditacije kubanskih lekara, koji u najtežim uslovima pomažu u desetinama država sveta.

“Ne priliči velikoj zemlji”, primetio je ruski ministar.

Podiže mu se kosa na glavi

U Londonu, neko je izračunao da Kina treba Evropskoj uniji da isplati 3.700 milijardi dolara odštete, za štetu koja joj je učinjena pandemijom.

A neko opet predlaže da se konfiskuje kineska imovina u inostranstvu.

“Meni se kosa na glavi podiže dok slušam takve stvari”, izjavio je Sergej Lavrov.

Šef diplomatije Evrope Žozef Borel, izjavio je da Rusija i Kina koriste korona-krizu da pribave geopolitičke poene.

“Žalosno je što je Borel to izjavio. Tužno je što ima ljudi koji se trude da od muve načine slona, i predstavljaju to što se događa, recimo u Italiji, maltene vojnim prodorom na teritoriju NATO i Evropske unije”, izjavio je Sergej Lavrov, upitan od Rasijske gazete.

I neka neko opet kaže kako posle korona zaraze “svet neće više biti isti”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...