AfD, jednom, ili u dve kolone na Bundestag

Petar Popović

Bjorn Hoke ima presudu kojom je zakonito nazivati ga fašistom. Da li će ključni desničar desničarske AfD i njegovo Krilo samostalno jurišati na naredni Bundestag?
(ilustracija, Bjorn Hoke, vođa ekstremnog Krila stranke Alternativa za Nemačku - AfD)

Kada Bjorn Hoke (48) stane pred mikrofon, auditorijum postaje preglasan, zapazila je Liza Henel, reporter Dojče vele, pišući o jednom od ključnih aktera Alternative za Nemačku.

“Hoke, Hoke!”, kliču pristalice političara čije je ime na spisku nemačkog Federalnog biroa za zašitu ustavnog poretka. 

“Napolje, nacisto!”, dovikuju protivnici bivšeg istoričara, koji se politici okrenuo sa osnivanjem AfD (2013.).

U svakom slučaju, među slušaocima predvodnika Der Flugel, ekstremno desnog krila Alternative, nema nikog koji ostaje ravnodušan. S njegovom pojavom, svi su na nogama.

“Najrazjedinjujući političar u zemlji, nesumnjivo”, piše Henel i pominje “narastajuću podvojenost u nemačkom društvu” (AfD’s Bjorn Hocke: Firebrand of the German far-right, DW.com).

Predvodnik Krila (Der Flugel) svestan je tog fakta. I, postoji utisak, “u tom podstaknutom raspoloženju, niko ne uživa više nego Hoke sam”.

Njegov prilaz publici teatralan je, s rukama pruženim prema pristalicama. U izrazu mu je osmeh, i osmeh ostaje u grimasi sve vreme, i dok govori. A govori neobično za političku retoriku Nemačke posle Drugog rata. Na primer, pozivajući na “zaokret od 180 stepeni” u nemačkom gledanju na sopstrvenu prošlost.

afd-b.-hoke-nastup-

Bjorn Hoke, svestan uspešnosti svojih nastupa

Izjave koje odjekuju

Hokeove reči i fraze, i reči i fraze mnogih drugih političara AfD, “zbunjujuće su slične” onim koje su koristili nacisti, citiran je Aksel Salhajzer, istraživač desničarskog ekstremizma u Jeni.

Bjorn Hoke “zna šta treba da kaže”, da bi oni koji, uz krigle piva, sede za stolom, skočili na noge i počeli da aplaudiraju, navodi reporter DW.

Mnogi koji su tu, “ljuti su na imigracionu politiku Angele Merkel”.

Hoke smatra nedopustivim, “da hiljade nemačkih mladih, doživljava školu kao strašno mesto, zato što ih tamo terorišu i tuku bande afričkih protuva”. 

Neko od onih koji ga slušaju, smatra da bi govornik “mogao da bude tiši”. Međutim, suštinski, “u pravu je u svemu”, citiran je jedan iz publike. “Nemačka već i sama ima dovoljno siromašnih, nije joj potrebno da pare troši na ‘strance”, citiran je.

Mnogo ih prigovara da “partije establišmenta ne brinu o njima”.

“Oni Merkel nazivaju ‘firerom režima’, prigovaraju zbog ‘elita’, i kada Hoke istupi protiv ‘kartel-partija’, oni to progutaju”, navodi svedok s mesta događaja.

AfD-Kubitschek-

Gec Kubiček savetuje umereniji rečnik pripadnicima AfD, da ono što je radikalno postane - manje neprihvatljivo

Lakoća u potkupljivosti političara

Poslednje u nizu nemačkih važnih “mesta događaja” bila je Tiringija, savezna država, svojevremeno u sastavu bivše DDR.

Oktobra 2019, na izborima za regionalni parlament, Bjorn Hoke i njime predvođena AfD, osvojili su 23 odsto ukupnog broja glasova – učinivši AfD drugu u redosledu po popularnosti partija. Glavno zaslužno za uspeh bilo je Krilo (Der Flugel).

Opštenemački politički skandal izbio je februara 2020. – kada je AfD, opomenuta odbojnošću javnosti u odnosu na mogućnost da Hoke postane premijer Tiringije (8%) –  podržala premijerstvo kandidata Slobodnih demokrata (FDP). Izabran je Tomas Kemerik.

Izbor premijera Tiringije protresao je i ispunio jezom “čitavu Nemačku”.

Šokantna je bila lakoća uz koju je FDP prekršila tabu “demokratskih partija”, da ni jedna od njih ne stupa u bilo kakve aranžmane sa AfD!

Zatečena u Južnoafričkoj Republici, na putu,  Angela Merkel, gospođa kancelar, intervenisala je s distance. Ipak, krajnje energično.

Podnete su neke “visoke” ostavke unutar vladajuće CDU.

“Dil” o premijeru u Tiringiji pao je u vodu. Šok o lakoći “sporazuma s đavolom” ostao je, kao goruća opomena.

Jezik za unutar kuće i jezik za van

Nisu jedino demokrati analizirali fijasko centra i uspeh desnice, štaviše, krajnje desnice u Tiringiji. Iskustvo je stavljeno pod analitičku lupu AfD, takođe.

Septembra 2019, sud Nemačke presudio je da se Bjorn Hoke može nazivati fašistom. Takva “titula” odbija od AfD manje ekstremne pristalice i na pojedine čak deluje zastrašujuće. Pogotovo, posle odluke Biroa da je ekstremno desno Krilo, svojim aktivnostima, na poziciji protiv Ustava.

“Morate komunicirati na dva jezika, jednim unutar i drugim van (partije)”, savetovao je Gec Kubiček, smatran u javnosti jednim iz intelektualnog jezgra AfD.

Cilj je, da se “koridor javnog mišljenja” pomeri u desno.

“Izrazi koji su nezamislivi ili radikalni, sa stanovišta običnog građanina – izrazi su koje vi, kao partija, morate izbegavati po svaku cenu. Aktuelni zahtevi za promenu sistema i za jednom autoritarnom državom moraju, prema tome, biti sklonjeni. Postepeno, ‘pokret’ treba da osvoji ‘zone govora’ u kojima ‘ono što izgleda radikalno počinje da izgleda manje neprihvatljivo”, savetovao je Kubiček (“AfD: Too far-right”, DW.com).

afd-jorg-mojten

Jorg Mojten, ko-lider AfD

Pred bitku za naredni Bundestag

“Kubičekov savet”, je prvo što posmatraču zbivanja u Nemačkoj “sa balkanske distance”, dospeva u svest pri vesti od pre nekoliko dana – da AfD “razmatra podelu partije”, u nastojanju da AfD odvoji od njenog radikalnog Krila i Bjorna Hokea  (Germany’s AfD considers paty split amid controversy over radical wing”, DW. com).

Idejni tvorac inicijative za razdvajanje je ko-lider AfD Jorg Mojten, uz argument da Der Flugel košta partiju - glasova. AfD i Der Flugel bi dobile ukupno mnogo više sledbenika kao dve odvojene formacije, izjavio je Mojten.

Aleksander Gaulend, govornik partije u Bundestagu, gde je AfD najveća opoziciona partija, izrazio je bojazan da bi razdvajanje ipak bilo porazno za glasovni saldo.

Međutim, da li jednom kolonom napred ili u dve kolone, još nije odlučeno. Debatovaće se. Odluka će uslediti do kraja 2020. i ticaće se sledeće bitke AfD za naredni Bundestag.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...