NIKOLIĆ JOŠ ČEKA POZIV IZ MOSKVE

S. Kačarević

Kakve su šanse da se u naredna dva dana dogodi poseta Tome Nikolića Rusiji i kakve bi posledice to imalo po predsedničke izbore u Srbiji?

Izborni štab Srpske radikalne stranke još ne gubi nadu da će u finišu kampanje za drugi krug predsedničkih izbora izbaciti "jaku kartu na sto". Pomalo je zaboravljeno da je Tomislav Nikolić, pre nedelju dana kada se delegacija srpskog državnog vrha spremala na put u Moskvu radi energetskog sporazuma, i sam poslao poruku u rusku prestonicu. Predsednički kandidat radikala je u svom pismu zahvalio Putinu i državnom rukovodstvu Rusije na podršci Srbiji i predložio da i on bude primljen u Moskvi.

 

moskva.praznik 

Praznik u Moskvi  (foto: Fonet)

 

U to vreme, pre nedelju dana, zvaničnici u Rusiji nisu pokazivali želju da Nikolića primi bilo ko iz izvršne vlasti ali nije zapaženo ni da je predlog odbijen. Razumljivo je da se radikali i dalje nadaju poseti svoga kandidata Moskvi, pred samo glasanje u drugom izbornom krugu u Srbiji. Zato se nagadja da će poziv iz ruske prestonice ovih dana ipak stići, pa čak i da će Nikolića primiti Dimitrije Medvedev, potpredsednik ruske vlade i Putinov favorit za naslednika na mestu predsednika Rusije.

 

Kakve su šanse da se takva poseta dogodi i kakve bi posledice to imalo po predsedničke izbore u Srbiji?

 

putin.medved. 

Putin i Medvedev

 

Ne bi trebalo isključiti mogućnost da ruska strana ugosti baš ovih dana i radikalskog kandidata za predsednika Srbije. Uostalom, i "druga strana" pokušava da se drži neutralno: juče je Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku - na pitanje novinara šta će se dogoditi ako u Srbiji na izborima za predsednika pobedi kandidat radikala - odgovorio da "nema razloga za promenu stavova" sve dok Vlada Srbije ide putem kojim ide danas.

 

Srpski radikali mogu smatrati da bi takva Nikolićeva poseta predstavljala pariranje Tadićevom prošlonedeljnom gostovanju u Moskvi, koje je imalo veliki publicitet i odjek u Srbiji. Izgledalo je da je Boris Tadić, čije su fotografije sa Putinom zapljusnule srpske medije i obišle svet, time stekao odlučujući poen u izbornoj utakmici. Može se gajiti nada da bi sada Nikolić u Moskvi zabeležio takav, ali svežiji a možda i značajniji, poen kod glasača u Srbiji.

 

Kolika bi, medjutim, bila korist za radikale ako poziv stvarno stigne? Ukoliko Nikolić u Moskvi ne bi bio primljen na (skoro) najvišem nivou a poslednje dane izborne kampanje provede van Srbije, u Rusiji, da li bi time pridobio nove glasače ili bi na njegov integritet i samopouzdanje pala senka?

 

Više nego ikada, izgleda da ovakve predizborne kombinacije otkrivaju koliko sudbina Srbije zavisi od ponašanja stranih sila. Ili je to pogrešan utisak a ustvari srpski birači sami znaju da odaberu šta žele, bez obzira na signale koje šalju vlasti iz velikih zemalja?  

U svakom slučaju, dilema oko "ruskog aduta" srpskih radikala biće okončana već sutra: ako se poseta Moskvi ne obavi najkasnije u četvrtak, toga dana u ponoć počinje izborna tišina pa mediji više neće prenositi nikakve aktivnosti predsedničkih kandidata. A poznato je – što nije objavljeno u medijima, kao da se i nije desilo.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...