Mađar Orban maršuje po svome

Petar Popović

Vlada u Budimpešti ovlašćena da u borbi protiv zaraze izdaje dekrete. Brisel drhti zbog odluke mađarskog Parlamenta i kritikuje Evropi neposlušnog premijera
(ilustracija, Postoji raširena osuda velikih ovlašćenja koja su data premijeru Mađarske, tvrdi BBC: Viktor Orban u mađarskom parlamentu koji mu je izglasao “odrešene ruke” u borbi sa epidemijom)

Parlament Mađarske izglasao je u ponedeljak prošle nedelje zakon kojim je “uveliko proširio vlast” premijera Viktora Orbana.

Korona virus, epidemija! Premijer je zatražio odrešene ruke kako bi, u slučaju potrebe, postupao efikasnije i usmeravao vladinim dekretima. Odlučnije, bez čekanja da odluke kabineta slede po proceduri i o njima debatuje parlament, izvestile su novinske agencije (AFP, Rojters).

Prohod “Orbanovog zakona” kroz nadležni dom odvijao se bez teškoća, krajnje lako. Parlamentom politički gospodari premijerova desno orijentisana Fideh, s većinom od 2:1, i ovlašćenja vladi prihvaćena su nadmoćno, sa 137 glasova “za” i svega 52 “protiv”.

orban glasanje ovlascenja

Budimpešta, ponedeljak 30. marta 2020. - Mađarski parlament izglasao je premijeru Viktoru Orbanu specijalna ovlašćenja u borbi protiv koronavirusa, zanemarujući pozive protivnika i grupa za zaštitu prava da postave vremenski okvir o dodatnim ovlašćenjima

Vlast na “neograničeno vreme”

Čime, u mađarskom političkom zbivanju, nisu zadovoljni poslanici koji su glasali “protiv”? Mogućnošću, da vlada Mađarske sada svoje “vanredno stanje u zemlji produžava neodređeno dugo”, a da više i ne pita Parlament, naveo je nemački Dojče vele .

Dalje, time što je, po novome, dopustivo da se, “širenjem ‘lažnih vesti’ o virusu ili merama protiv, zaradi i zatvor, i to i do pet godina”, te je ugrožena sloboda štampe, naveo je DW.

Mađarskoj opoziciji, u manjini kod kuće, priskočio je iz tih razloga forum podrške spolja – sastavljen od “grupa za ljudska prava, vodećih organizacija za ljudska prava Evrope i Evropskog saveta”, svih odreda u brizi zbog “nejasnoće” u onom... koliko dugo može ostati na snazi režim odrešenih ruku, koji je vlada u Pešti sebi tako lako pribavila.

“To je jedina zemlja u Evropi, koja ima neograničenu vlast na neograničeno vreme”, primetio je u vezi s mađarskim događem Dojče vele.

Decenija Viktora Orbana

Epizoda sa vanrednim “ovlašćenjem”, i hitra združena reakcija opozicije u Mađarskoj i podrške mađarskoj opoziciji spolja, potvrđuje utisak da postoji naročita paska Brisela nad Peštom, kada je reč o ovlašćenjima vlasti.

Slučaj nije nov. “Zaveden” je kao “slučaj” u dugoj i tegobnoj hronici “nadzora” Evrope nad svojom članicom iz bivšeg sovjetskog lagera negde 2010, kada se Orban najpre politički zavadio a onda i sasvim ispratio iz Mađarske finansijera “demokratskih” prevrata širom istočne Evrope iz Budimpešte.

Mađarska ima sopstvenu tradiciju i svoje vrednosti. Nisu joj potrebne “vrednosti”, uvezene spolja. Makar i iz Evropske unije, izjasnio se premijer.

Van Mađarske, očekivalo se da će Orbanov “revizionizam” opstati do sledećih mađarskih izbora. Premijerovi mađarski neistomišljenici demonstrirali su na ulicama Pešte. Brisel je ohrabrivao mađarsko unutrašnje protivljenje. Međutim, ispalo je, Orbanovo “desno skretanje”opstalo je mnogo duže.

Afirmišući politiku oslonca u životu zemlje na mađarsko “porodično”, “nacionalno” i “versko”, a tek potom i sve drugo u lepezi “evropskih vrednosti”, Viktor Orban u prilici je da proslavi deset godina od prve izborne pobede.

Brisel Pešti piše pismo

Povodom “ovlašćenja” i epidemije, Savet Evrope je premijeru Mađarske poslao “pismo”. Orban je opomenut da, “neograničeno i nekontrolisano vanredno stanje, ne može garantovati da će se voditi računa o bazičnim principima demokratije”.

“Vanredne mere moraju biti striktno proporcionalne”, stoji u “pismu”. Potpisala ga je generalni sekretar Saveta, Marija Pejčinović Đurić.

Delikatan je trenutak u kojem uvažena Pejčinović-Đurić piše premijeru Mađarske – baš taj, kada su se Italijani, napadnuti epidemijom širenja virusa i pogođeni smrću ljudi u stotinama, osetili sasvim zaboravljenim u zajednici s brojnim članicama EU.

Umesto “svi za jednog” prevagnulo je “svak za sebe”, primetila je predsednik Komisije Ursula fon der Lejen.

General Hodžs o odsustvu SAD u Italiji

Dok Evrope “nije bilo nigde”, Italiji su se pokazali bližim i bržim u pomoći Kinezi i Rusi.

A onda, opet, u vreme vapaja da im se pomogne protiv virusa, Italijani su se obreli u srcu geopolitički obojene afere, izazvane strahom Brisela da se u njegov, evropski, geopolitički prostor ubacuju strane sile.

NATO pakt bludio je zagledan u prazno. Pa, korona nije oružana agresija. NATO nije predviđen da.., zbunili su se visokoplaćeni birokrati.

Ruski i kineski teški avioni na pistama članice NATO! Vojna vozila “kamaz” rolaju na sletalištu nakrcana ruskim sanitetskim materijalom.

Kao na filmu. Ipak, događaj nije bio bioskop.

“Ja nisam u stanju da to objasnim. Pakleno bih želeo da su na prvi znak nevolje posegle SAD”, prigovorio je general Ben Hodzs, bivši glavno-komandujući američkih snaga u Evropi, sada u penziji, uvidevši da na mestu italijanskog tragičnog događanja nema glavnog među NATO saveznicima.

“SAD su uvek bile prve na mestu, posle cunamija, posle zemljotresa... Ovde, mislim da smo omašili”, citiran je general penzioner.

orban-ursula-ovlascenja-

Mađarski premijer Viktor Orban i predsednica komisije EU Ursula von der Leien (ovde se rukuju pre izbijanja koronavirusa) pokušali su da smanje tenzije između izvršne vlasti EU i Mađara

Bar ne odmažite

Učinilo se da Viktor Orban, u okolnostima koje jesu, nije imao strpljenja “za dopisivanje” s gospođom u vrhu Saveta Evrope.

Odgovorio je, savetujući da se najpre “dobro pročita” mađarski usvojeni zakon. A onda i apelujući za uzdržanost u popovanju.

“Ako niste u stanju da nam u sadašnjoj krizi pomognete, molim vas da se bar uzdržite u ometanju naših odbrambenih nastojanja”, otpisao je gospođi u Briselu.

Predsednik Evropske komisije, Ursula fon der Lejen, imajući u vidu Mađarsku, upozorila je nacije Evrope da akcije preduzete povodom pandemije moraju biti “limitirane” i “striktno proporcionalne”.

Dan pošto je Orban, u ime vlade, dobio ovlašćenja, Fon der Lejen je istupila sa saopštenjem u zaštitu “fundamentalnih principa i vrednosti” Evrope.

“Od najvećeg je značaja da vanredne mere ne budu na uštrb naših osnovnih principa i vrednosti”, deklarisala je visoka ličnost Evrope. U trenutku svođenja ovog salda, Brisel manevriše “teranjem” voza na dva koloseka. Jednim, na čijem je pravcu mobilizacija  “protiv” virusa. I drugim, kojim vodi kampanju protiv “Orbanovog metoda”. I na prvom i na drugom, daleko je od cilja.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...