Rivalstvo sila imuno na virus

Petar Popović

Ruski Antonov -124, s medicinskom opremom za SAD, sleteo na Trampov tviter, a tek dan kasnije na aerodrom u Americi, zbog “ličnosti koje su nastojale da uspore proces”, objasnio Kremlj
(foto, Ruski avion AN 124 spreman za poletanje sa aerodroma Čkalovski 31. marta uveče u pravcu Njujorka sa tovarom medicinske pomoći za SAD)

I kad korona caruje - rivalstvo sila likuje, reklo bi se po intonaciji svakolikih vesti da su Kina i Rusija, prva već “veteran” a druga i sama pod epidemijom, demonstrirale “meku silu” pošiljkama pomoći pojedinim od zapadnih država – Italiji, i čak i Americi.

Jedan vojni teretni Antonov -124, poleteo je u noć 1. aprila s vojnog aerodroma blizu Moskve smerom prema SAD, natovaren “medicinskim maskama i opremom”, objavio je AFP, oslonivši se na video-snimak ruskog Ministrstva odbrane. Međutim, i dodajući, već posle prve zapete, kako Kremlj, “usred pandemije pokazuje meku silu”.

Pojam podrazumeva uticaj sredstvima mimo vojnih. Naglasak vesti negativan je. Do stepena sugestije da Moskva zloupotrebljava opšte okolnosti.

Tek u drugom planu je činjenica, da je pomoć Sjedinjenim Državama odaslata na osnovu saglasnosti predsednika SAD Donalda Trampa da prihvati rusku pruženu ruku.

Uostalom, posle terorističkog napada na njujorške “kule” (2001.), predsednik SAD Džordž Buš (mlađi) prihvatio je pomoć Rusije Americi u borbi protiv terorizma.

U vreme američkog “Avganistana”, Rusi su otvorili određene aerodrome i američkim vojno-transportnim avionima omogućili dopunu gorivom.

rus-pomoc-unutrasnjost-aviona-

Kutije sa medicinskim maskama i opremom ukrcane u ruski avion na aerodromu Čkalovski, u blizini Moskve - sanitetski materijal za borbu protiv koronavirusa u Sjedinjenim Državama

I vi ćete nama

U korona-epizodi, ponuda Kremlja Trampu izrečena je uz očekivanje da će i SAD uzvratiti gestom slične solidarnosti – kada se sa sličnom okolnošću suoči Rusija.

“Danas, kada se situacija dotiče svakog, i globalne je naravi, nema alternative zajedničkom dejstvu, u duhu partnerstva i uzajamnog pomaganja”, izjavio je Putin u telefonskom razgovoru s Trampom.

Telefonski poziv Bele kuće Kremlju usledio je o vikendu – i ne u prvom redu povodom korone već povodom suludog srozavanja cene nafte.

Američki proizvođači nafte iz škriljaca su u nok-daun poziciji, zbog jeftine nafte Rusije i Saudi Arabije. Visoki troškovi prete likvidacijom tog proizvodnog segmenta – i udarom po Trampovim re-izbornim izgledima, novembra ove godine.

Karakteristično sa stanovišta teme ove hronike, još AN-124 nije bio ni poleteo iz Moskve, a ruska pomoć “sletela” je u Trampov tviter.

“Rusija nam je poslala vrlo, vrlo veliki avio-tovar stvari, medicinske opreme, što je veoma lepo”, tvitovao je šef SAD, a bez traga da je “tovar” medicinske opereme i stigao.

Pokazalo se, i nad Trampom “ima pop”. Ruski avion sa tovarom pomoći sleteo je u SAD znatno kasnije pošto je o tome tvitovao predsednik Tramp.

rus-pomoc-njujork-

Njujork, SAD, 1. aprila 2020. - Ruski vojni transportni avion koji nosi medicinsku opremu i maske sleće na aerodrom JFK u Njujorku, tokom epidemije koronavirusne bolesti COVID-19 (foto, REUTERS)

Ako ne drugačije, onda “tehnički”

“Oteglo se tehničko usaglašavanje specijalnog leta sa američke strane”, izjavio je Kremlj, prenela je Rasijskaja gazeta.

“Određene ličnosti nastoje da uspore proces”, prenela je RG. “Pojedini, kao najmanje, nisu doprineli operativnijem rešavanju tehničkih pitanja”, citiran je Dmitrij Peskov.

Peskov je međutim potencirao kontra-stranu stvari – da “Moskva (u slučaju potrebe) računa na pomoć Vašingtona, kada američki proizvođači medicinske opreme dobiju zamah”, citiran je govornik Kremlja.

Pre SAD, tokom marta, “Rusija je poslala blizu hiljadu pribora za testiranje na korona virus bivšim sovjetskim državama i drugim zemljama, uključujući Iran i Severnu Koreju”. A onda, i pomoć Italiji.

Na Zapadu, pomoć Italiji je učinila da ponekome i ponegde “poskoči pritisak”. Jeste, ruski napor je humanitaran, ali “analitičari kažu, ima geopolitički potekst”, naveo je  AFP.

“Analitičari” i “aktivisti”, dve su kategorije profesionalaca bez imena i prezimena, finansirane iz “debelih” fondova EU i NATO za proizvodnju “ispravnih” informacija o Rusiji (ali sve češće i o Kini), suprotno njihovim, koje su redovno “fejk”, lažne.

U korona-trenutku, “analitičari” tumače “geo-političku strategiju” Moskve i Pekinga, zbog koje bi trebalo zanemariti gest i makar moralni učinak pružene pomoći.

Kad nisu pred virusom, kako će...

Ima, međutim, i osvrta samokritičnih, linijom spoznaje stvari oficijelnog Brisela.      

Kriza uzrokovana virusom ogolila je i EU, “s manjkom unutrašnje solidarnosti i spoljnog kredibiliteta”, lamentira, na primer, Niku Popesku na sajtu ecfr.

Povod osvrta poznat je – primedba predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen, na račun sebičnog ponašanja članica EU kada se zaraza širenja virusa dohvatila Evrope

(“How the coronavirus threatens a geopolitical Europe”, ecfr. eu).

Najveći broj članica požurio je da se postara o samima sebi. Posledica – “široko zapažena kriza solidarnosti između Italije i drugih država članica EU”.

“Ta kriza solidarnosti, bacila je takođe senku i na pokušaje EU da razvije sopstvene bezbednosne i odbrambene sposobnosti. Ako države članice ne mogu jedna na drugu da se oslone povodom pomoći u borbi s jednim virusom, kako da one to učine boreći se s nekom agresivnom spoljnom silom?”, reklo bi se umesno, pita Popesku i sebe i čitaoce.

Milijarde se ne slikaju

I tu je sada u članku ponovo Italija, gde se “meka sila” EU pokazala odviše pak “mekom”, da bi se njome pariralo “mekoj sili” Rusije i Kine.

Evropa je odvojila 750 milijardi evra za podsticaj svoje ekonomije. Mnogo više u odnosu na “bilo rusku, bilo kinesku pomoć Italiji”. Međutim, “teže je fotografisati 750 milijardi evra nego kinesku medicinsku pomoć, ruske vojne virusologe, ili aeroplane koji su ih dovezli u Italiju”.

“Skoro da su kamioni ruske vojske na italijanskim putevima i kineski kargo-avioni bili efikasniji u galvanizaciji EU nego prizori očajnih italijanskih doktora”, očajava Niku Popesku.

I s pravom. Prvo što se iz Brisela čulo o virusu, bilo je da su Evropljani - svak po svome.

A NATO? Generalni sekretar pakta Jens Stoltenberg obrazovao je u utorak “panel od deset eksperata da pomognu da se utvrdi da alijansa nije šlogirana”, objavio je američki Politiko (“NATO names panel to find its brain”, politico. com)


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...