SAD modernizuju “bombe” u Nemačkoj

Petar Popović

Pentagon ignoriše stav Bundestaga protiv stacioniranja američkog nuklearnog oružja na teritoriji Nemačke i, štaviše, pristupa njegovoj modernizaciji
(ilustracija, Redovni su protesti protiv američkih nuklearnih bombi koje se čuvaju u malom gradu Bikelu (Buchel) na zapadu Nemačke - DW)

Usred olovno teške neizvesnosti povodom “korone”, nemački Dojče vele razbio je “monotoniju” straha javnosti od virusa, objavljujući minule nedelje da se SAD spremaju da modernizuju svoje atomske bombe raspoređene u američkim bazama u Nemačkoj (“US set to upgrade kontroversial nukes stationed in Germany”, DW.com).

Stvar nema veze s pandemijom. Ima veze s nuklearnom pretnjom Amerike i saveznika, okrenutom Rusiji. Na tom koloseku, stvari se razvijaju kao da virusa i nema.

Članak, na sajtu službene tribine, mogao bi se uzeti kao signal da je Berlin iznenađen. Međutim, kao “mlađem” u “demokratski” ustrojenom NATO, ostaje mu da lupi petom u petu i raportira sa “razumem”.

bomba-nuklear-B61-12

B61-12 je "najskuplja gravitaciona bomba koju su SAD ikad izgradile"

Skupa kao da je od suvoga zlata

Bomba kojom će Pentagon zaradovati Nemce ima naziv B-61-12. Nova razorna sprava zameniće modele istorodnog američkog oružja u Nemačkoj, tipa B-61-3 i B-61-4, uvedenog koncem godina osamdesetih i početkom devedesetih.

B-61-12 ima “značajno veće mogućnosti”, objasnio je, upitan od DW, Hans Kristensen, direktor Nuklearnog informacionog projekta pri Federaciji američkih naučnika.

Snabdevena je “repnim kompletom, koji je čini podobnom da mnogo tačnije pogodi svoj cilj”. Recimo, uz odstupanje “od oko 30 do 60 metara”. Bombe “bez repa”, prispele za zamenu, nisu imale takvu mogućnost. Te su, prosto, za izbacivanje iz aviona, pa kako padnu.

E, sad, ove “repate”, koštaju, skupe su. B-61-12 je “najskuplja gravitaciona bomba koju su SAD ikada načinile”, objasnio je Nemcima američki stručnjak. “Neki ljudi su izračunali da bi bomba od suvog zlata koštala manje nego ova”, citiran je Kristensen.

Neprijatna najava za nemački budžet.

atom-bomba-kristensen

Hans Kristensen, direktor Nuklearnog informacionog projekta pri Federaciji američkih naučnika

U kompletu sa F35?

Kuriozna pojedinost u vezi s novim i modernijim bombama tiče se aviona, sposobnog da ih ponese i izbaci, naveo je DW.

Po dosadašnjem, to je trebalo da bude nemački “tornado”, iz osamdesetih. I s nemačkim pilotima.

Posade uvežbavaju misiju trenirajući s “lažnjacima”. U slučaju (američke) komande istinitog atomskog napada,  “američki vojnici koji čuvaju bombe u nemačkoj vazduhoplovnoj bazi (uz ovlašćenje da pucaju u bilo kog uljeza), prikačili bi bombu na nemački borbeni avion i aktivirali šifru”. Nemačka posada dobila bi onda komandu da uzleti i izvrši zadatak.

Stvar s “repatim” bombama stoji, međutim, komplikovanije.

Prevaziđeni “tornado” nije više prikladan za to, “uzleti i baci”. Za bombu koja košta kao da je čisto zlato potreban je i sasvim drugi avion. Na primer, američki proizveden F35. Eventualno F/A 18, američki takođe, ili “jurofajter”, čedo Evropske unije.

Nije teško pogoditi da je favorit u izboru lansera nove bombe prvi pomenuti, inače reklamirani izvozni artikal američke avio-industrije.

vojska-baza-ameri-z-nem

Pogled iz vazduha na vazduhoplovnu bazu Bikel (Buchel) u regionu Eifel u zapadnoj Nemačkoj

Bombe u Nemačkoj, Nemci neobavešteni

Biser priče o “repatoj bombi” u kompletu s američkim avionom, nisu ipak ni nova ubojna sprava ni letelica – srce ove lubenice je pojedinost da Nemci nemaju ni pojma o nuklearnom oružju SAD na teritoriji Nemačke.

Takav je bar zaključak stečen iz navoda Dojče vele.

Pre deset godina (2010.), Bundestag je “glasao da se bombe povuku” iz Nemačke. A one za sada ostaju i još se i modernizuju, lamentira nemačko javno glasilo.

Bombe su u vazduhoplovnoj bazi Bikel, američkoj.

“Tačan broj bombi lagerovanih u podzemnim trezorima u vazduhoplovnoj bazi nejasan je. Procene se kreću između 15 i 20 a njihova lokacija je državna tajna ( ... )

Nemačka vlada nikada nije službeno potvrdila postojanje nuklearnih bombi u Bikelu. U stvari, parlamentarci bi rizikovali gonjenje za odavanje državne tajne, kada bi zvanično priznali njihovu lokaciju.

Zvanično, vlada Nemačke prihvata jedino da je deo onog što je službeno imenovano kao ´sporazum o deobi nuklearnog´. To podrazumeva obuku i trening u upotrebi. Takođe, i da se gledišta tih zemalja ´imaju u vidu´”.

Pentagon ne mari za Bundestag

Tačan broj američkih bombi u Evropi je nepoznat, mada se “procenjuje na oko 150”. Nemačka, Belgija, Holadnija i Italija su “deo sporazuma o deobi”.

Marta 2010, Bundestag je usvojio rezoluciju podržanu od svih partija, pozivajući vladu da se “energično” zauzme “da američki saveznici povuku svo nuklearno oružje iz Nemačke”.

“Ja nikada nisam čuo bilo kog u Strateškoj vazduhoplovnoj komandi, ili Difens departmentu, da oni na neki način imaju u vidu nemačka posebna gledišta o upotrebi nuklearnog oružja”, citiran je Kristensen. Nemačka onoliko može da utiče koliko i da nije član “sporazuma o deobi nuklearnog”, citiran je.

Šaputala o svom nezadovoljstvu takvom činjenicom ili ne, prinuđena je da se pomiri s faktom da je doprema modernijih američkih bombi u baze SAD na teritoriji Nemačke - gotova stvar. Uslediće do 2022.

Jedan od neimenovanih sagovornika Dojče vele “sumnja” da će čak i “nemački komandujući” u Bikelu biti obavešten da su nove bombe dopremljene.

“Kada god neki američki avion doleće u vazduhoplovnu bazu, celo sletalište se zatvara. To je u toj meri sve tajno, da nikada ne znate da li je avion natovaren koka-kolom ili bombama”, citiran je sagovornik.

Tako valjda i biva kada je “ključni saveznik” mlađi u stroju.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...