“Virusno” potplitanje SAD i Kine

Petar Popović

G7 i G20 suočene s pokušajem Vašingtona da se korona virusu upiše poreklo po nacionalnosti. Saudijski sazvana G20 prvi put na okupu posredstvom ekrana i “žice”
(foto, Rijad, 26. mart 2020 - saudijski kralj Salman tokom virtuelne konferencije G20)

Tokom “susreta” posredstvom ekrana, prvog te vrste bez - fizičkog prisustva, lideri Grupe 20 (najrazvijenijih zemalja sveta), potvrdili su u četvrtak privrženost Grupe “obnovi poverenja, očuvanju finansijske stabilnosti i oživljavanju rasta”, preneli su Rojters, Frans 24 i drugi.

Prizor konferisanja, produženog na 90 minuta, bio je nesvakidašnji – sveden na ekran svakog od učesnika sa po 20 pojedinačnih portreta “u stanju” da čuju, govore ili gestikuliraju.

Jedan takav – premijera Japana Sindza Abea, usredsređenog na reči sagovornika, prikazuje fotografija Gardiana.

Inicijator on-line samita pod svetskom smrtonosnom senkom virusa korona, bila je Saudijska Arabija, tekući predsedavajući G20.

Na Zapadu, Riad je kritikovan “zbog sporosti u reagovanju” pred opasnošću svetske recesije, naveli su Rojters i Frans 24.

japan-g20-

Na snimku je  premijer Japana, Šinzo Abe, koji učestvuje na samitu lidera G20 videokonferencijom iz Tokija

Pet hiljada milijardi dolara

Saudijski monarh, kralj Salman založio se, međutim, da vođi okupljenih sila podstaknu finansiranje još neizumljene vakcine, da “što pre” obnove “normalni protok robe i usluga” i da u globalnoj zdravstvenoj krizi “pomognu zemljama u razvoju”.

“...G20 mora da pošalje jak signal i obnovi poverenje u globalnu ekonomiju, rehabilitujući, čim bude mogućno, normalan protok robe i usluga, naročito vitalno medicinsko snabdevanje”, proklamovao je kralj.

“Jak signal”, o kojem je reč, odaslat je saopštenjem lidera o “finansijskoj injekciji” okupljenih zemalja iz “ampule” sa ukupno pet hiljada milijardi dolara.

“Mi ušpricavamo u globalnu ekonomiju preko pet biliona $USA, kao deo ciljane finansijske politike, ekonomskih mera i šema garantije protivdejstva socijalnim, ekonomskim i finansijskim posledicama pandemije”, citirano je iz saopštenja “okupljenih” vođa G20. 

g20-eu-misel

Na fotografiji sa njegovog Tvittera, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) učestvuje u videokonferenciji svetskih lidera Grupe 20 i drugih međunarodnih tela i organizacija, u četvrtak, 26. marta 2020.

Skup u senci pandemije

Predsednik Kine Si Đinping zauzeo se za “zajedničku makroekonomsku politiku”, da se spreči “da svet zapadne u recesiju” i da se “stabilizuje lanac globalnog industrijskog snabdevanja, olakšavanjem trgovanja i uklanjanjem barijera”, prenele su pomenute agencije.

Video skup lidera 20 nije prošao kao svetski događaj u prvom planu.

Već dve nedelje, danas, sutra i ubuduće, takav događaj je pandemija kovid-19 kojoj još nema leka i ne vidi joj se kraj. Sve političke krize, svi lokalni ratovi i međudržavni sporovi odjednom su u drugom planu, pred globalnom opasnošću, čija potencijalna kataklizmičnost asocira na nuklearnu.

Britanski Gardian prenosi saglasnost lidera G20 da se njihove vlade zauzmu “za zatvaranje jaza u pripravnosti za pandemiju”. Gardian konkretizuje frazu objašnjenjm da je reč o izdašnijem finansiranju “istraživanja i razvoja vakcine i lekova”.

kina-g20

Peking, 26. mart 2020. - kinesko učešće na videokonferencije G20

Pridika o sebičnostima unutar EU

Trebalo je da samit G20 bude praćen istovetnim “skupom” lidera EU. Kao zajednica, Evropa međutim docni, kritikovana od gospođe predsednika Komisije Ursule fon der Lejen, za podvojenost u “ranijim fazama krize”, naveo je Gardian.

U trenutku opasnosti, članice EU požurile su “da gledaju svaka sebe”.

“Kada je Evropi zaista zatrebalo svi-za-jednog, previše ih je koji su na početku imali samo-za-mene odgovor”, izjavila je Fon der Lejen.

Aludirala je na izvozne zabrane kritičnih medicinskih artikala i na zatvaranje granica, što je uzrokovalo zastoje u doturu hrane i zdravstvenih zaliha širom bloka, “naročito u centralnoj Evropi”, naveo je britanski list.

Transportna vozila zaglavila su i po 24 sata u redovima na unutarevropskim granicama.

“A do sada su samo tri članice poslušale savet Komisije za otvaranje ‘zelenih linija’ prolaza s minimalnim saobraćajnim kontrolama”, malo srdito je primetila predsednica.

fra-g20-makron

Pariz, 26.03.2020 - predsednik Francuske Emanuel Makron iz Jelisejske palate ucestvovao je na videokonferenciji sa liderima G20 povodom pandemije korona virusa

Trampu važni izbori

Saudijski sazvana G20 “okupila se” u trenutku određene zategnutosti ekonomsko-političkih džinova sveta SAD i Kine, povodom američkih asocijacija na “kinesko poreklo” korona virusa.

Reč je, dabome, o sporadičnim natuknicama tviter-predsednika na račun azijskog naraslog rivala SAD. Međutim, i o konkretnim pokušajima američke diplomatije.

Saglasno američkom Politico, Donald Tramp upravo vaga, ne bi li mu jedna kampanja optuživanja Kine da je Americi i celom svetu “isporučila virus” – pomogla da najesen još jedanput pobedi na izborima.

G20, u kojem i Vašington i Peking imaju prva mesta, uspela je da se u komunikeu pojavi samo natuknica apela da se u takav verbalni rat ne zađe – baš sada i za svetsko dobro.

“Mi podvlačimo značaj odgovorne komunikacije s javnošću tokom ove globalne zdravstvene krize”, reklo se u saopštenju, kao jedino o toj ne maloj opasnosti po front složne svetske reakcije na opasnost. Slabašno ohrabrenje za veru u uspeh apela.

U sredu, G7 okupljena na nivou ministara, nije uspela da se saglasi o jednom zajedničkom saopštenju baš zbog toga. Vašington je insistirao da se u dokumentu skupa kovid-19 identifikuje kao “Vuhan virus”, po mestu gde se pojavio.

U kampanji-kontra, “Kina je pokušala s tvrdnjom da su tamo virus mogli da podmetnu vojnici SAD”, naveo je Gardian.

g20-putin-

Ruski predsednik Vladimir Putin tokom učešća na videokonferenciji G20

Putin za “moratorijum na sankcije”

Državni šef Rusije Vladimir Putin predložio je “moratorijum na sankcije” zemljama koje su sada pogođene korona virusom, objavio je u izveštaju o G20 moskovski Komersant.

Pomenuto je osiguravanje lančanih pošiljki “i to je bezuslovno važno”, primetio je Putin. “Ali nije ništa manje važno sazdati, dok kriza traje, tzv. zelene koridore, oslobođene trgovinskih ratova i sankcija, za uzajamnu dostavu medikamenata, produkata, opreme i tehnologije”, izjavio je predsednik Rusije, citirao je Komersant.

Putin se založio za izradu “zajedničkog plana za obnovu ekonomije, (zemalja) pogođenih epidemijom”.

“Zajednički rad” neophodan je i u razradi vakcine protiv virusa. “Zajednički rad” ubrzao bi da se do tog sredstva dođe, rekao je predsednik Rusije.

Zajednički, zajednički, zajednički... Očekivalo bi se da je virus koji preti ljudskom rodu već učinio složnim i ujedininio čovečanstvo. Međutim, to nije tako. Rivalstvo sila caruje i neobjavljeni rat ide dalje. Samo, sada i “virusnim” sredstvima.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...