Kinesko-američke varnice oko "kineskog" virusa

M.L.

Kinesko Ministarsvo inostranih poslova je jutros tvit Donalda Trampa označio kao - klevetu
(Peking, 16.03.2020 - ponovo otvoren tržni centar u Pekingu. Kineska potrošnja i fabrička aktivnost opali su više nego što se očekivalo u januaru i februaru, zbog čega su neki prognostičari upozorili da će ovogodišnji ekonomski rast da padne na najniži nivo od 1970.)

Američki predsednik Donald Tramp upotrebio je noćas na Tviteru - za korona virus - izraz "kineski virus", na šta je ubrzo usledila ogorčena reakcija iz Pekinga. Kinesko Ministarsvo inostranih poslova je jutros ovaj tvit označio kao  - "klevetu".

"SAD će obilno pomoći privredne grane, kao što su avio-saobraćaj, i druge koje imaju  najveće štete zbog kineskog virusa. Bićemo potom još jači nego što smo bili", napisao je, kako prenosi Rojters, Tramp.

Kineski MIP, međutim, ovu izjavu smatra za "ocrnjivanje Kine". A portparol ovog ministarstva Keng Šuang je dodao na konferenciji za štampu da bi "SAD trebalo da brinu prvenstveno za sebe".

Nije to prvi put da između Vašingtona i Pekinga izbiju varnice u vezi komentara povodom korona virusa koji se po prvi put pojavio u kineskom gradu Vuhanu krajem prošle godine. Pre nedelju dana Čao Li-Tien iz kineskog ministarstva inostranih poslova, napisao je da je "moguće da iza epidemije stoji američka armija". Zbog toga je odmah američki Stejt department pozvao "na ribanje" kineskog ambasadora.

Juče su o tome razgovarali američki šef diplamtije Majk (Mike) Pompeo i visoki kineski funkcioner Jang Tije-Či. Prema Gardianu, oni su jedan drugom preneli nezadovoljstvo zbog toga kako se druga strana izražava o koronavirusu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...