Najveća hapšenja u istoriji Slovačke

M.L.

Racija se dovodi u vezu, pre svega, sa aferama kontroveznog preduzimača, bivšeg ministra privrede Mariana Kočnera koji je, posle hapšenja, komunicirao s predstavnicima pravosuđa i nastojao da utiče na odlučivanje u sudovima
(ilustracija, biznismen i bivši ministar privrede Marian Kočner)

U danas sprovedenoj raciji, slovačka policija uhapsila je 13 sudija i po jednu bivšu sutkinju, advokatkinju i stečajnu upravnicu, kao i još dve druge osobe (ukupno 18 njih). Oni su, kako je saopštila nacionalna agencija TASR, okrivljeni za korupciju i grubo kršenje nezavisnosti sudova.

Radi se o dosad (po broju ljudi) najvećem hapšenju od postojanja nezavisne slovačke države tojest od 01.01.1993 godine. A hapšenje je izvršeno samo nešto više od desetak dana posle izbora na kojima je, posle tri uzastopne pobede, izgubila stranka SMER-socijaldemokratija Roberta Fica.

Prema slovačkim medijima, racija je u vezi, pre svega, sa aferama kontroveznog preduzimača, bivšeg ministra privrede Mariana Kočnera koji je posle hapšenja komunicirao s predstavnicima pravosuđa i nastojao da utiče na odlučivanje u sudovima. Kočner je, inače, zajedno s bivšim šefom televizije Markiza Pavol Ruskom nedavno osuđen na po 19 godina zatvora zbog  falsifikovanja četiri menice u vrednosti od 69 miliona evra. 

Kočner je optužen i u još jednom procesu koji se protiv njega vodi - zbog narudžbine ubistva pretprošle godine novinara Jana Kuciaka koje je uzburkalo javno mnjenje u ovoj zemlji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...