Inoagent nije ruski izum

Petar Popović

Možda nekome ne odgovara da kaže - ja se bavim pitanjima ruskog unutrašnjeg poretka, a to radim za inostrane pare. Ali to nije pošteno. Bolje je reći i produžiti delatnost, kaže Vladimir Putin, govoreći agenciji TASS o toleranciji regularne inoagenture
(Ruski predsednik: “Šta je cilj zakona o inoagentima? Ograditi Rusiju od mešanja spolja u njen politički život. Nema nikakvog drugog cilja”)

“Postoji, uvek je bio i biće, deo društva, nesaglasan s tekućom vlašću. U svakoj zemlji. I, vrlo je dobro što takvih ljudi ima”, izjavio je predsednik Vladimir Putin, upitan o odnosu vlasti prema tzv. nesistemskoj opoziciji u Rusiji, publikovao je u utorak TASS, agencija koja u određenom ritmu objavljuje delove razgovora svog saradnika sa šefom države.

Događa se, pa vlast vrlo brzo postane neprijatna, čak i ljudima koji su doveli do revolucije da bi se takva vlast uspostavila. “A uspostavljena je kao rezultat njihove aktivne i burne delatnosti”.

Izuzetak su bili boljševici, ostavši na vlasti “i dovoljno dugo vreme posle Oktobarskog prevrata”. “I potom se raspali sami i za sobom razvukli i zemlju”, izjasnio se Putin.

Može, ali uz dozvolu

“A što se tiče takozvane nesistemne opozicije, nek’ joj da bog zdravlja... Mislim da su oni vrlo potrebni. Oni realno utiču na konkretan život, posebno na nivou opština i velikih gradova. Ali ima pravila, i dužni su da ih se pridržavaju svi. I oni kojima se vlast sviđa i oni kojima se ona ne sviđa. Postoji zakon, i on se mora poštovati”, izjavio je državni šef Rusije.

“U protivnom, dospećemo do stanja neuravnoteženosti u zemlji. A mi, šta... želimo da nam na ulicama gore automobili? Ako se ne reaguje, goreće. Razbijaće se izlozi. I stradaće sasvim konkretni ljudi.”

Zakon dopušta da se lično mišljenje izražava i uz pomoć javnih akcija. Međutim, potrebno je dobiti dozvolu, podsetio je Putin.

On je naveo da se “praktično u svim zemljama, pa među njima i evropskim”, neodobrene akcije kažnjavju lišavanjem slobode, “od šest meseci do godine”. 

“Čak, u nekim zemljama, u Švedskoj, gde li, neodobrene akcije, ako ima 12 ljudi, smatraju se već masovnim neredima. Pet do deset dana. Shvatate da kod nas nema toga?

Nastojte da dobijete dozvolu. To je isto i tamo, tamo takođe odlaze i dobijaju te dozvole. Nisu dobili dozvolu, ne izlaze. Nisu dobili, izašli – izvolite na brijanje (u zatvoru).”

Aktivno društvo i opozicija

Andrej Vandenko, novinar koji je radio intervju, upitao je Putina, “zašto država preferira da s aktivnim delom društva komunicira uz pomoć pendreka”?

“Neistina”, odgovorio je Putin. “Aktivni deo društva, to nije samo tzv. nesistemna opozicija, koja narušava postojeći zakon. Zašto sužavate aktivni deo društva?

Aktivni deo društva, to su i volonteri, kod nas ih ima milionima.

To je, takođe, aktivni deo društva – mladi, efekasni, radni ljudi.., angažovani u raznim sferama: i u obrazovanju, u očuvanju zdravstva, u sferi ekologije. Prosto, pomažu ljudima.”

Upitan, o “statusu inoagenta”, šef Kremlja je odgovorio da “inostrani agent” (zastupnik) nije ruski izum.

“Nismo to mi izmislili, status inoagenta. Jesmo li? Od (19)38. ili 37, od 38. rekao bih, u SAD je taj zakon na snazi i primenjuje se do danas... Sasvim nedavno, našu građanku su, postala je i prilično poznata, pokupili i strpali u zatvor kao inoagenta. Tako?

Kod nas nema toga. Kod nas je samo administrativna odgovornost. I šta je cilj tog zakona? Ograditi Rusiju od mešanja spolja u njen politički život. Nema nikakvog drugog cilja”, rekao je Putin.

Znati šta je šta

“U nekim zemljama čak zabranjuju rad takvih organizacija, mi ne zabranjujemo. Izvolite, imaju pravo da rade. I, uzgred govoreći, nekakva praksa se i uhodala. Oni produžavaju da rade. Rade. Samo ako iz inostranstva primaju novac a zanimaju se unutar-političkim radom, dužni su da kažu o tome.

U tome nema ničeg uskraćujućeg. Ničeg što protivureči međunarodnoj praksi.

No, možda ne odgovara nekome da kaže, ja se bavim pitanjima unutrašnjeg političkog poretka, a to radim za inostrane pare, iz inostranih izvora. Ali to nije pošteno. Bolje je reći i produžiti delatnost.

Pitanje je, znači, nešto drugo. A postoji pitanje. Potrebno je da savršeno dobro razumemo šta je to unutrašnje-politička delatnost. Izboriti se za to da ne bude zamene pojmova. I da se bilo koja druga delatnost – humanitarno angažovanje, u oblasti zdravstvene zaštite, ekologije, da se tome ne bi podmetalo unutrašnje-političko delovanje. No, zato su tu kolege iz pravozaštitnih organa...”, objasnio je stanovište Vladimir Putin.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...