Da na rat s Rusijom i ne pomisle

Petar Popović

“Mi se ni sa kim ne spremamo da ratujemo, ali izgrađujemo takvu situaciju u sferi odbrane, da nikome ni na pamet ne padne da ratuje s nama”, izjavio je predsednik Rusije
(Vladimir Putin za agenciju TASS: šesta epizoda razgovora posvećena nacionalnoj odbrani)

“Mi se ne spremamo da s nekim ratujemo. Mi se spremamo da stvorimo uslove – da niko i ne pomisli da s nama ratuje”, izjavio je Vladimir Putin, govoreći agenciji TASS, koja tematski sabrane odgovore predsednika Rusije objavljuje u povremenim nastavcima.

Pasusi Putinovog izlaganja agenciji, objavljeni u ponedeljak, posvećeni su ruskoj nacionalnoj odbrani.

U žargonu sila, izgradnja okolnosti koje destimulišu razmišljanje o ratu, naziva se strategijom “odvraćanja”. Nije nepoznato.

Rusija se toga pridržava, izjavio je šef Kremlja TASS-u.

putin-tass-spica-

Jedna od najavnih slika za seriju razgovora sa Vladimirom Putinom za agenciju TASS

Američki ludi budžet

Novost je, što se Moskva izvlači iz utrke u astronomski visokim izdacima, objasnio je ruski šef države.

“Danas smo na sedmom mestu po (vojnim) rashodima.

SAD su nas prevazišle, Donald (Tramp) mi je rekao – ludački budžet je usvojen za iduću godinu, čini mi se 738 milijardi (dolara). Nije se hvalio. Skoro da se žalio zbog toga. Preveliki rashodi, rekao je. Prinuđen je da to učini. Pristalica je razoružanja, kako on kaže”, opisao je situaciju predsednik Rusije.

Različita shvatanja bezbednosti

Upitan, iz kojih onda razloga lider SAD odbija sporazume o bezbednosti, Putin je rekao – to je drugo pitanje.

Stvar je razlika u shvatanju šta je to bezbednost i kako se dostiže bezbednost. Na primer, Putin to smatra pogrešnim.

“Trebalo bi produžiti sporazum SNV-3 (o nuklearnom oružju). Ali to je posebna tema”, rekao je.

Šef Kremlja je nabrojao koje sve države izdvajaju za odbranu više od Rusije.

Posle SAD, druga u tom redosledu je Kina. Treća, Saudijska Arabija. Slede, Velika Britanija, Francuska i Japan, i tek potom, Rusija. 

Manji rashodi iz godine u godinu

“Štaviše, naši rashodi se iz godine u godinu i smanjuju. A rashodi drugih zemalja rastu…” rekao je. “Mi se ni sa kim ne spremamo da ratujemo, ali izgrađujemo takvu situaciju u sferi odbrane, da nikome ni na pamet ne padne da ratuje s nama”, izjavio je predsednik Rusije.

Putin je ponovio svoju, u javnosti već afirmisanu tezu, o “unikatnoj situaciji u kojoj se Rusija obrela u svojoj novijoj savremenoj istoriji”.

“Ranije, naša zemlja je u strateškom oružju sustizala ‘konkurente’.

Atomsku bombu napravili su prvo Amerikanci. Mi smo sustigli. Sredstva dostave, u vidu avijacije, Amerikanci – mi sustigli. Rakete, prvo su ih načinili oni, mi dostigli.

Prvi put smo sada mi izgradili takve sisteme ofanzivnog udarnog oružja, kojih nema u svetu. Sada oni idu za nama. Izuzetna  situacija kakve nije bilo nikada”, objasnio je Vladimir Putin.

Sedamdeset odsto savremenog

“To su pre svega nadzvučni udarni kompleksi, uz ostalo i među-kontinentalnog dosega.

U godini 2000, armija je imala milion i nešto više od 300 hiljada ljudi. Sada, nešto više od milion. Bilo je šest procenata savremene tehnike. Sada, skoro 70 odsto...”

Na pitanje, uz parafrazu rečenice Čehova, i oružja koje je u prvom činu na zidu, da bi u trećem činu opalilo, Putin je odgovorio da u životu, kada je reč o oružju, nije kao u pozorištu. U stvarima bezbednosti i politike, u životu važi drugo pravilo.

“Opaliće oružje ako ga ima na samo jednoj sceni. A ako takvog oružja ima i na susednoj sceni, teško će taj, kome je ono pod rukom, dopustiti sebi da ga upotrebi. To i jeste situacija koja se naziva strateškom stabilnošću i ravnotežom moći”, izjavio je šef Kremlja.

Strah spasao svet

“Zahvaljujući strateškoj ravnoteži svet se uzdržao posle Drugog svetskog rata od velikih vojnih sukoba.

Uzgred, gradeći sistem protiv-raketne odbrane, Amerikanci su i želeli da naruše baš tu stratešku stabilnost i stratešku ravnotežu, računajući – ako sazdaju nad sobom anti-raketni kišobran, tada druga strana neće moći da na prikladan način odgovori u slučaju njihove primene nuklearnog oružja.

Ipak, izgradivši te savremene komplekse, u tom smislu i komplekse u stanju da lako preodole bilo koji sistem PRO, mi tu stratešku stabilnost i stratešku ravnotežu održavamo. I to je principijelno važno, ne samo za nas nego i za sistem međunarodne bezbednosti uopšte”, izjavio je, govoreći za ruski TASS, predsednik Vladimir Putin.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...