Na izborima u Slovačkoj pobedio opozicioni populistički pokret Olano

M. L.

Pobednici na izborima najavljuju antikorupcijsku borbu i tvrđu politiku prema imigraciji, ali neće ukidati socijalne mere prethodne vlade, kao što je 13. penzija
(foto, Igor Matovič, lider pobedničke koalicije na jučerašnjim izborima u Slovačkoj)

Na juče održanim parlamentranim izborima u Slovačkoj pobedio je, kako je danas zvanično potvrđeno, opozicioni populistički pokret Obični ljudi i nezavisne ličnosti (OlaNO) Igora Matoviča sa osvojenih 25,06 posto glasova. Dosad vladajuća stranka SMER-socijalna demokratija Roberta Fica dobila je 18,29 posto glasova i izgubila na izborima, posle prethodne četiri pobede, tako da odlazi u opoziciju.

OlaNO će, kako je najavio njen lider Igor Matovič, formirati vladu sa tri manje stranke – Sloboda i Solidarnost (SaS), Mi smo porodica i Za ljude, koje su osvojile jednocifrene procente glasova. Ta vlada će imati jaku podršku u parlamentu i usmeriće se, prema Matoviču, na antikorupcijske mere ali neće ukidati socijalne pakete mera prethodne vlade, među njima i uvođenje obavezne 13. penzije. Očekuje se, međutim, od buduće vlade tvrđa politika prema imigraciji, kao i odbacivanje registrovanih partnerstva osoba istog pola.

Pobeda populista u Slovačkoj prati trend u susednim zemljama takozvane Višegradske četvorke koju zajedno sa Slovačkom čine Češka, Poljska i Mađarska.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...