Bivši praški imam osuđen zbog podrške terorizmu na 10 godina zatvora

ML

Samer Šehadeh, kao praški imam, organizovao je putovanje svom bratu i snahi da odu u Siriju i uključe se među teroriste i poslao po njima znatna finansijska sredstva teroristima
(foto, Bivši praški imam Samer Šehadeh)

Bivši praški imam Samer Šehadeh (Shehadeh) osuđen je juče u Praškom sudu na deset godina zatvora zbog učešća u terorističkoj grupi organizacije Al-Nusra i finansiranju terorizma. Njegov brat Omar je u odsustvu, kao saučesnik, osuđen na 11 godina zatvora, a njegova snaha, odnosno supruga Omara, Fatima Hudkova, na šest godina.  

Samer Šehadeh, poreklom iz izbegličke palestinske porodice koja je živela u nekadašnjoj Čehoslovačkoj, kao praški imam organizovao je putovanje  svom bratu i snahi da oktobra 2016. odu u Siriju i uključe se među teroriste i poslao po njima teroristima znatna finansijska sredstva. On to nije negirao ali, kako je rekao, ne priznaje sirijsku vladu, a Al-Nusru ne smatra terorističkom.

Za Šehadeha su se zainteresovale tajne službe još pre nekolikko godina kada je kao praški imam pozivao muslimane da ne učestvuju sa hrišćanima u bogoslužbama i skupovima protiv terorizma. Potom je Šehadeh 2017. otišao iz Češke, ubrzo zatim je pokrenuta istraga protiv njega zbog učešća u terorizmu, a potom je usledilo i njegovo hapšenje u Jordanu. Odatle je u Češku vraćen 2018. i od tada je u zatvoru.

Suđenje su pratile opsežne bezbednosne mere, dosad neviđene na suđenjima u Praškom sudu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...