Ukrajina i Rusija - krupan konkurent

Petar Popović

Svako ujedinjavanje Rusije i Ukrajine, njihovih mogućnosti i prednosti – stvara konkurente globalnom konkurentu. U Evropi i u svetu. To niko ne želi. “Zato će i činiti sve što nas može razdvojiti”, izjavio Vladimir Putin, u intervjuu koji u nastavcima objavljuje TASS
(ilustracija za drugu epizodu, posvećenu Ukrajini, specprojekta agencije TASS - 20 pitanja za Vladimira Putina)

Upitan – o “verovatnoći da se sporazume” s predsednikom Ukrajine, Volodimirom   Zelenskim, predsednik Rusije Vladimir Putin, uzvratio je pitanjem: “O čemu?”

“O miru, o prijateljstvu..,” dodao je TASS-ov Andrej Vandenko, koji je u ime te agencije intervjuisao šefa države.

Intervju ruske agencije je u više nastavaka, i deo razgovora o Ukrajini, publikovan u petak, drugi je u redosledu objavljivanja.

Razgovor je motivisan pojedinošću da se uskoro navršava 20 godina Putinove aktivnosti u vrhu države.

“Nada umire poslednja, jeste”, komentarisao je Putin o izgledima sporazuma sa Zelenskim. “Ali, na žalost, on se vratio iz Pariza i počeo da govori o tome da je potrebno preispitati minske sporazume. To izaziva pitanja. Svejedno, uspeli smo da se sporazumemo o razmeni zadržanih lica, uspeli smo da se dogovorimo sada, o gasu”, rekao je šef Kremlja.

putin-tas-ukr-jedan-narod-

"Mi smo jedan te isti narod"

Gubitak za narod

“To, što sada nismo sa Ukrajinom prijatelji, to nam je gubitak?”, upitao je Vandenko.

“Da. Razume se. Već više puta sam rekao da smo mi jedan isti narod”, potvrdio je Putin.

“Ukrajincima se to uopšte ne sviđa”, primetio je Vandenko.

“Ne znam da li se sviđa ili ne, ali ako se zagleda u stvarnost, tako je”, uzvratio je predsednik Rusije.

Putin je argumentovao tezu istorijskim podacima o suživotu i nepostojanju razlike u jeziku u XI, XII, XIII veku.., o korenu pojma Ukrajinac, u vezi sa životom u ruskim pograničnim prostorima.

“Ukrajincima su nazivali ljude koji su živeli uz granice ruske države”, ostao je pri argumentu Putin.

“Istorija – da, to je tako, ali mi danas o danu današnjem”, intervenisao je sagovornik.

“Da bismo mogli da govorimo o današnjici i o sutrašnjici, neophodno je znati istoriju, potrebno je znati ko smo to mi, otkud smo rodom, šta nas ujedinjuje. Nas ujedinjuje ...”

“Danas mnogo razjedinjuje...”, prekinuo je Vandenko.

“Mnogo razjedinjuje”, složio se Putin. “Potrebno je ipak ne zaboravljati šta nas ujedinjuje”, skrenuo je pažnju. “I ne rušiti ono što postoji”, rekao je.

putin ukr tass razdvajanje

Putin je uveren da će Rusiju i Ukrajinu i dalje razdvajati

Trebalo je da se zareže u živo

“Recimo, eto, u crkvi. Zašto je bilo potrebno rušiti jedinstvo Ruske pravoslavne crkve? Znate da je ta samostalnost Ukrajinske pravoslavne crkve od Moskovskog patrijarhata u sušitini potpuna, i bila je i do sada potpuna, uz ostalo i sa stanovišta izbora jereja Ukrajinske pravoslavne crkve.

Moskovska patrijaršija ni na koji način nije uticala i do ovog časa ne utiče na izbor jerarha Ukrajinske crkve Moskovskog patrijarhata.

U stvari, ona je i tako bila potpuno nezavisna. Postojalo je samo duhovno jedinstvo i spominjanje, u crkvama su redovno pominjali patrijarha Moskovskog. I to je sve! To je jedino što je objedinjavalo Rusku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije i Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije.

Ali, ne, trebalo je da se obavezno zareže u živo”, komentarisao je Putin.

Šef Kremlja se založio za uvažavanje fakta, da je uz granicu s katoličkim svetom, vremenom narasla “zajednica ljudi, koji su sebe počeli da doživljavaju u izvesnom stepenu nezavisnim od ruske države”.

To jeste za uvažavanje. “Ali ne zaboravljati na naše zajedničko. I više od toga, jer u savremenom svetu, ujedinjavanje napora pruža nam kolosalna konkurentska preimućstva. I obratno – razjedinjenost, čini nas slabijima.”

tass-vandenko-putin-ukr

Andrej Vandenko

Oci ukrajinski nacionalisti nisu bili protiv Rusije

Putin je potsetio da “oci-zasnivači ukrajinskog nacionalizma, oni sami nisu nikada govorili da je potrebno biti u zavadi s Rusijom”.

“Koliko god se činilo čudnim, u njihovim fundamentalnim radovima XIX veka piše, da je Ukrajina: a) mnogonacionalna i potrebno je da bude federativna država i b) da treba da izgrađuje obavezno dobre odnose s Rusijom.”

Današnji nacionalisti su očigledno to zaboravili, primetio je Putin.

“A kazaću vam i zašto”, rekao je. “Zato što na njihovoj listi prioriteta nije glavna briga o interesima ukrajinskog naroda. Kakav interes ukrajinskog naroda, ako je usled prekida odnosa s Rusijom protraćena gradnja raketa, brodova, aviona, pokretačkih motora, i događa se faktički deindustrijalizacija zemlje. Gde je u tome interes?”

putin-tass-ukr-povezivanje

"Neophodno je ne zaboraviti ono što nas povezuje"

Poslušni onima koji im čuvaju pare

Svetska banka preti obustavom finansiranja. Prisiljavaju ih na izvoz oblovine sa Karpata. Karpati će uskoro “oćelaviti”. A zašto to, “kada smo u stanju da, objedinivši napor, višestruko uvećamo svoja konkurentna preimućstva”.

Zašto je trebalo lišiti se toga? Zašto sve odbaciti? Zbog čega?

“Zbog toga što su ti, koji su predvodili Ukrajinu, ili se dokopali vlasti u Ukrajini, išli za ličnim interesima. To čak nije više ni zarađivati na račun pljačke ukrajinskog naroda, nego i očuvati ono već oteto. Eto u čemu je glavni zadatak.

Gde su pare? U stranim bankama. Šta je potrebno za to učiniti? Pokazati da su poslušni onima kod kojih je novac. Otud i jedino čime danas trguju – to je rusofobija.

Oni, kojima odgovara razdvajanje Ukrajine i Rusije, smatraju, to je vrlo važan zadatak. Zato, jer svako ujedinjavanje Rusije i Ukrajine, njihovih mogućnosti i konkurentskih prednosti – stvara kokurente globalnom konkurentu. U Evropi i u svetu. To ne želi niko. Zato će i činiti sve što nas može razdvojiti”, saopštio je svoje stanovište o Ukrajini Vladimir Putin.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...