SAD troše na odbranu dva puta više nego zajedno Kina, Rusija i Indija

M.L.

SAD su dale na odbranu koliko zajedno 11 narednih zemalja na rang-listi. Rusija je, na primer, dala na odbranu deset puta manje nego SAD
(ilustracija, Američki vojnici na utakmici američkog fudbala 2018. u San Antoniju)

Svetski troškovi za odbranu lane su porasli za četiri posto i dostigli 1,73 biliona dolara. Rast ovih izdataka je bio najveći u poslednjoj deceniji, saopštio je Međunarodni institut za strateška istraživanja (IISS), ističući da se još više produbio jaz izmedju troškova za ove svrhe Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja. Na primer, SAD sada imaju veći vojni budžet nego Kina, Rusija i Indija zajedno!

SAD, Kina, Saudijska Arabija, Rusija i Indija i dalje su na čelu zemalja koje najviše troše na odbranu. Na listi prvih petnaest u odnosu na 2018. došlo je samo do jedne promene – na 12. i 13. mestu zamenile se se Italija i Australija.

Najveći rast imaju SAD i Kina, čija su izdvajanja porasla za po 6,6 posto u odnosu na 2018. U slučaju SAD izdvajanja su ubrzala rast, a Kine usporila.

Ovi izdaci Kine sada čine oko 60 posto vojnih izdataka cele Azije. Ima vojnih eksperata koji smatraju da su kineski vojni izdaci veći od zvanično prikazanih. U Evropi su vojni izdaci porasli za 4,2 posto.

I dalje suverenu dominaciju drže SAD – na odbranu su potrošile 684,6 milijarde dolara što je skoro četiri puta više nego izdaci Kine ili svih evropskih zemalja zajedno, a 14 puta više nego Japan.

SAD su samo na investicije u odbranu dale više nego što je iznosio celi kineski vojni budžet. Ova vojna super-sila je dala na odbranu koliko zajedno 11 narednih zemalja na rang-listi. Rusija je, na primer, dala na odbranu deset puta manje nego SAD.

Izdaci na odbranu 2019

mesto     zemlja        izdaci u mlrd USD

 

1       USA                    684,6

2       Kína                    181,1

3       Saud .Arab           78,4

4       Rusija                    61,6

5       Indija                     60,5

6       V. Britanija             54,8

7       Francuska             52,3

8       Japan                    48,6

9       Nemačka               48,5

10     Južna Koreja         39,8

11     Brazíl                     27,5

12     Italija                      27,1

13     Australija                25,5

14     Izrael                      22,6

15     Irak                         20,5


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...