Škotska preduzima korake ka osamostaljivanju

M.L.

Ipak, referendum o otcepljenju Škotske biće raspisan tek „na osnovu dogovora s britanskom vladom koja s njim mora izraziti saglasnost“
(Brisel 11. februara 2020. - Škotska premijerka Nikola Sturdžeon, iznela je u Briselu svoj stav o nezavisnosti od Velike Britanije)

Škotska već preduzima prve praktične korake ka raspisivanju novog referenduma za nezavisnost od Britanije koja je otišla iz Evropske unije protiv volje Škota. To je u ponedeljak, kako javlja AP, u Briselu navela šefica škotske vlade Nikola Sturdžeon (Sturgeon) i istakla da njena vlada nastoji da raspiše referendum u skladu sa zakonom, bez obzira na očekivanu nesaglasnost Londona.

Kao što je poznato, Studržeon je prošlog meseca zatražila da se Škotskoj omogući da organizuje referendum o otcepljivanju Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva. Britanski premijer Boris Džonson (Jonson) je to odbio, a Sturdžeon je naznačila da se traži način kako da se u skladu sa britanskim pravom organizuje plebiscit.

"Preduzimamo u Škotskoj korake koji su nužni radi obezbeđivanja da referendum bude legalan i legitiman i da njegovi rezutati budu prihvaćeni kako u zemlji tako i u inostranstvu", istakla je ona u sedištu britanskog tink tanka Evropski centar za politiku (Europe Policy Centre – EPC). Ipak, dopustila je da bi "referendum trebalo da bude raspisan na osnovu dogovora s britanskom vladom koja s njim mora izraziti saglasnost".

Škoti su o mogućem otcepljenju od Britanije već glasali 2014. Tada se 55 posto glasača izjasnilo za ostanak u V. Britaniji, a 45 za odlazak. U vezi sa odlaskom Britanije iz EU počeli su među Škotima, prema anketama, umereno preovladavati pristalice škotske nezavisnosti. Sturdžeon je izjavila da "vidi najveći probem u tome što Džonson nastoji da u svemu udalji što više Britaniju od EU".


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...