Lukašenko i Putin u Sočiju

Petar Popović

Lideri Belorusije i Rusije sporazumeli se o gasu i nafti. Sporazum ili nesporazum o političkom sadržaju, nepomenut u saopštenjima. Ne računajući sporazumni produžetak dijaloga
(foto, Putin i Lukašenko u Sočiju, nasamo)

Ležerno, u kombinaciji i ćaskanja i pregovaranja, u opuštenosti uz doručak, pa onda i hokej na ledu, klizanjem “za isti tim”, “belih” – šefovi država Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, sporazumeli su se u petak u Sočiju “o nafti i gasu”. O uslovima produžene isporuke ruske energije Belorusiji.

To pitanje, u formi nerešenog, “eksplodiralo” je bilo politički.

Štaviše, dalo je povod da državni sekretar SAD Majk Pompeo, ponudi Belorusiji američku energiju. Uz novac, takođe. Međutim, “prijateljski”.

Amerika ima najviše energije i nije potrebno da se Belorusija oseća ucenjenom “od bilo kog partnera” .

“Sve što vi treba da učinite, jeste da samo pozovete nas”, savetovao je šef Stejt departmenta Lukašenku u Minsku.

putin-lukas-socci-4

Soči, 07.02.2020 - susret ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka

Imao, pa nemao

Belorusko-američki susret usledio je jedva nedelju dana pre ovog dolaska Lukašenka u Soči. U Minsku nije bilo presvlačenja u dresove za hokej, ali susret Lukašenka i Pompea zračio je srdačnošću.

Tako je bilo i dan pre Minska, tokom posete američkog diplomate, Ukrajini, a potom i Kazahstanu i Uzbekistanu.

Posetu Minsku, štampa je videla kao američki ulučenu priliku, u trenutku poremećenih odnosa Minska i Moskve, tobože zbog manje ruskih materijalnih ustupaka Belorusiji.

Rusija je “pomagala zajmovima i energetskim povlasticama”. Prošle godine, pomoć je počela da se umanjuje, naveo je Rojters.

“Odnosi su pogoršani kada dve strane nisu mogle da se sporazumeju o ugovoru o snabdevanju naftom za ovu godinu”, naveo je Rojters.

Lukašenko je Moskvu optužio za pokušaj da Belorusiju “natera u uniju s Rusijom”.

putin-lukas-socci-2-

Soči, 07.02.2020 - ruski predsedniki Vladimir Putin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na utakmici Noćne lige u hokeju na ledu u zimskom odnaralištu Roza Hutor (Rosa Khutor) nadomak Sočija: Vladimir Putin, Alexander Lukashenko

Lome hidrokarbonatima

Saglasno listovima Vašington post i Njujork tajms, “Rusija zahteva da Belorusija za naftu plaća više, i kaže da će do 2024. imati da plaća svetsku cenu” što će, saglasno tim novinama, “pritegnuti belorusku ekonomiju i može naškoditi Lukašenku politički”. 

“Izvinite za izražavanje, oni nas lome hidrokarbonatima, i nikog nije briga. Oni su pljunuli na saveznu državu, i oni znaju to sigurno”, citirali su američki listovi iz Lukašenkovog javnog obraćanja 24. januara, u varoši Šklov.

Razumelo se, aludirajući na Putina.

“A mi drhtimo, uplašeni da branimo svoju zemlju”, citiran je Lukašenko. 

Ne igramo igre

Beloruska agencija BelTA takođe je prenela Lukašenkove “Šklov-poente” – međutim, ne dopuštajući utisak da je šef države zalupio vratima. Belorusija ima interesa za dobre i bratske odnose s Rusijom, “uprkos tekućim nesporazumima”, interpretirala je BelTA.

Ipak, i u alternativnoj interpretaciji, Lukašenkove poruke bile su sa žaokama.

“Treba da znate da ne igramo igre. Ne želimo čarku bez potrebe s našim glavnim saveznikom. To je stvarno naš glavni saveznik. Možda će se pribrati i vratiti normalnim odnosima. Mi želimo da sarađujemo ali ravnopravno. Ljudi, biznis, moraju da rade pod jednakim uslovima. Isto tako i zemlje.”

Lukašenko je razjasnio da ne misli kako između Rusije i Belorusije treba da se deli sve na po pola.

“Nije nam potrebno. Prevelik bi to bio komad za nas da progutamo. Mi želimo da živimo i takmičimo se pod jednakim uslovima. Ja sam siguran da ćemo uspeti.”

Kolona do Kremlja

Ima i drugih država s kojima Belorusija može sarađivati, izjavio je šef Belorusije. Pomenuo je Kinu.

“Danas nismo u toj meri pogođeni kada oni krenu da zabranjuju naše proizvode na svom tržištu. Oni bez razloga agresivno to čine, samo da nas ponize. Mi ne odgovaramo na način kako bi smo mogli. Jednom smo to učinili. Počeli smo da zaustavljamo i kontrolišemo njihova vozila, na granici blizu Smoljenska. Red se otegao kilometrima, sve do Kremlja. Onda su razumeli da su njihove akcije neprihvatljive.”

Na kraju, predsednik Belorusije dobacio je loptu Rusiji, da se ona složi.

“Proživeli smo teška vremena. Nisu nam potrebni sukobi. Ja prijateljski i otvoreno to kažem. Potrebni su nam prijateljski odnosi, ako Rusija pristaje na to”, prenela je beloruska agencija šire izvode Lukašenkove reči od 24. januara, u varoši Šklov

 o odnosima Belorusije s Rusijom.

Nafta, po tržištu

Prenet štampi, “dil” Moskve i Minska o energentima, postignut u petak, lapidarno je kratak.

Uslovi pod kojima se Belorusiji dostavlja gas ostaju identični onim iz 2019.

Dostava nafte, produžiće se pod komercijalnim uslovima. Popusti bi zahtevali državno regulisanje, a nije potrebno svaki čas menjati pravila.

Savetovanja o integraciji dve zemlje produžavaju se.

Te četiri rečenice izvukla je štampa kao esenciju sporazuma.

Širu intrepretaciju “sporazuma predsednika Putina i predsednika Lukašenka o nafti i gasu”, saopštio je Dmitrij Kozak, funkcioner administracije Kremlja.

Uslovi dostave Belorusiji gasa tokom 2019, ostaće da važe i cele 2020. godine, izjavio je Kozak.

“Što se tiče dostave nafte, koja je bila predmet dugačkih pretresanja u medijima javnog informisanja, mi ćemo, zajedno s vladom RF, sarađivati u postizanju saglasnosti između beloruskih potrošača i proizvođača nafte u našoj zemlji. Mi ne možemo da danas oštro promenimo uslove regulisanja naše naftne privrede”, izjavio je Kozak, pomenuvši da cenu nafte obrazuje tržište a ne administrativno regulisanje.

Tržište jedno te isto

“To će tako i ostati, a mi hoćemo svakojako doprinositi postizanju sporazuma, kako bi se Republika Belorusija opskrbila neophodnim količinama nafte”, rekao je Kozak, preneli su listovi Rusije.

“Rusko naftno tržište i belorusko naftno tržište jedno su. Pod tim istim uslovima, pod kojima se nafta prodaje u Rusiji, nafta se prodaje i na beloruskom tržištu, nema razlike... Kada bi se ponudili popusti, bilo bi neophodno zavesti državno regulisanje naftnog tržišta, što ne možemo učiniti.

Ne možemo sve vreme menjati pravila igre, dovešćemo u nerazumljiv položaj naše naftne kompanije. Prema tome, pomagaćemo dostizanje komeracijalnih dogovora između potrošača u Belorusiji i ruskih naftnih kompanija”, saopštio je potpredsednik administracije Kremlja.

O starim vremenima

Svakako, sporazum koji je objavljen delo je zasedanja timova Putinovih i Lukašenkovih saradnika.

Međutim “timovi”, pridružili su se silom vremenskih okolnosti kasnije.

Avion s “timom” Moskve, sleteo je na aerdodrom Mineralnih voda umesto uz more – značajno kasnije.

Pre toga, i pre uključivanja u rad delegacija dve strane i saradnika, Putin i Lukašenko razgovarali su sat i po i više nasamo. O mnogočemu, izjavio je Lukašenko.

Uz ostalo, i o “starim vremenima” života u istoj državi. A da li su govorili i o Lukašenkovim primedbama Rusiji, citiranim u štampi? O čemu su sve dvojica lidera Rusije i Belorusije govorili u petak, a o čemu i relativno nedavno, decembra 2019. – tada, čak pet časova?

To nije bilo odavno, a baš to, u raportu javnosti nije pomenuto.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...