Česi sve dalje od dva posto BDP za odbranu!

M. Lazarević

Tramp pritiska na evropske saveznike u NATO da ispunjavaju obavezu koju su preuzeli, Česi su najpre vrdali, a sada njihova vlada otvoreno najavljuje da odustaje od ove obaveze, bar u dogledno vreme
(ilustracija, Češki vojnici na zajedničkoj vežbi NATO snaga u Litvaniji,jula 2018.)

Američki predsednik Donald Tramp je odmah po stupanja na funkciju 2017. oštro upozorio evropske saveznike da SAD, ako oni ne povećaju svoje budžete za odbranu, može napustiti NATO. Uprkos tome, svega sedam od 28 članica Alijanse imalo je lane budžete za odbranu u  dogovorenoj visini od preko dva posto svog bruto društvenog proizvoda (BDP). Češka je u tom pogledu bila na petom mestu od kraja.

Vlada Andreja Babiša, kako o ovome piše češka agencija ČTK, je najpre obećavala da će početi postupno da se približava izvršavanju ove obaveze. Tako je, na primer, premijer Andrej Babiš koliko lane u proleće Trampu u Ovalnoj sali Bele kuće objašnjavao da će ovu obavezu ispunjavati u potpunosti počev od 2024.

U međuvremenu, pokazalo se da koalicioni partneri u češkoj vladi nisu spremni da se u narednih pet godina za vojne potrebe izdvoji oko 168 milijarde kruna tj oko sedam milijardi dolara (jedan dolar vredi oko 23 krune) više nego što se izdvajalo dosad.  A vicepremijer, inače predsednik češke Socijaldemokratske stranke Jan Hamaček, predložio je, štaviše, da se zamrzne rast vojnih izdataka!

"Dva posto BDO za odbranu, to u našoj situaciji nije razumno. To za nas godišnje znači više za skoro 60 milijardi kruna (2,4 milijarde dolara). To je ogromna suma u situaciji kada se ČSSD bori doslovno za svaku milijardu kruna za veće dečje dodatke, penzije, pristojne plate vatrogasaca, policajaca, medicinskih sestara, kao i za školstvo i saobraćaj".  On je odmah predložio i rešenje. "Kao put vidim da se zamrzne armijski budžet na 1,4 posto BDP i održi na toj granici".

Odmah potom se za "fleksibilniji" pristup založio i sam premijer Babiš.  "Kada bismo hteli da imamo već sada dva procenta onda bi to bilo 130 milijardi kruna (5,25 milijarde dolara). To, razume se, nije moguće a ni resor odbrane nije u stanju da toliki budžet potroši", izjavio je on.

Na suprot tome opozicionoj "proatlantskoj" stranci ODS se to ne sviđa pa čak najavljuje inicijativu za donošenje zakona kojim bi se vojni budžet podigao na nivo od dva posto BDP.  U parlamentu nema, međutim, dovoljno volje da se to sprovede, bar ne odmah. A koliko se vidi, teško da će to biti i obećane 2024.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...