Meksiko - svakog sata četiri ubijena

M.L.

U ovoj zemlji, koja je verovatno svetski rekorder po broju ubistava u odnosu na broj stanovnika, ubijeno je lane 34.852 čoveka
(meksička policija kreće se u velikim kolonama radi spostvene bezbednosti)

Rekordni broj od 34.852 ubijena čoveka zabeležile su lane policijske vlasti u Meksiku. Nasilnom smrću je, kako javlja AFP, izgubilo život najviše ljudi od 1997. otkad se u ovoj zemlji vodi ova tragična statistika. Broj ubijenih je tako premašio dosadašnji rekord koji je držala 2008. godina kada je na nasilni način izgubilo živote 33.743 ljudi.

meksiko-karteli-mapa-1

Raspored narko klanova na teritoriji Meksika po regionima

Svaki dan je u proseku ubijano 95 ljudi, tj četiri na sat. Po tome je Meksiko verovatno, imajući u obzir i broj stanovnika, na prvom mestu u svetu. I to mesto drži sve ubedljivije...

Ovu zemlju, koja sada ima oko 126 miliona stanovnika, već decenijama ugrožava visoki kriminalitet koji je, pre svega, vezan za narko-kartele. Situacija se naročito pogoršala posle 2006. kada je tadašnji desničarski predsednik Felipe Kalderon (Calderon) objavio rat narko-gangovima i protiv njih angažovao i armiju. Od te godine dosad u Meksiku je ubijeno ukupno oko 275 hiljada ljudi. Ove brojke zaista izgledaju kao da su iz nekakvog rata.

meksiko-karteli-mapa-2-

Narko karteli na mapi Meksika

Poslednje četiri godine bile su najgore u istoriji ove zemlje i po broju nestalih – u tom periodu ih je bilo 22 hiljade.

Sadašnji, levo orijentisani šef države Andres Manuel Lopez Obrador nastoji da problem s nasiljem rešava, pre svega, borbom protiv bede. U borbi protiv zločina, kako on ističe, nasilje i ubijanje ne smeju da bude glavno sredstvo.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...