Njujork tajms podržava dve žene kao protivkandidatkinje Trampu

M. L.

Donald Tramp unutar stranke nema ozbiljnijeg rivala za svoju novu kandidaturu dok, prema NT, Voren i Klobučar su ličnosti koje izrazito reprezentuju krila Demokratske stranke
(ilustracija, Elizabet Voren - levo - i Ami Klobučar)

Savet redakcije "Njujork Tajmsa" (The New York Times – najuticajniji američki list) odlučio je danas, kako javlja AP, da podrži nominaciju  za predsedničku kandidaturu Demokratske stranke senatorki Elizabet Voren (Elisabeth Waren) i Ami Klobučar (Amy Klobuchar)
U borbi za nominaciju demokrata je, inače, 12 kandidata. Idućeg meseca bi trebalo da počnu izbori kandidata iz redova demokrata. Što se tiče republikanaca, sadašnji predsednik Donald Tramp unutar stranke nema ozbiljnijeg rivala za svoju novu kandidaturu.

Savet redakcije NyT, koji broji 13 članova, susreo se i razgovarao s devet pretendenata na predsedničku kandidaturu iz redova demokrata i odlučio se da odustane od dosadašnje prakse kada je birao samo jednog od pretendenata na predsedničku kandidaturu demokrata. 

Za predsedničke izbore 2016. ovaj list je podržao kandidaturu Hilari Klinton koju je potom porazio Tramp. 
Prema NyT, Voren i Klobučar su izrazite ličnosti koje reprezentuju krila Demokratske stranke. Prva od njih potiče iz radikalnijeg, levog krila stranke, a druga iz umerenijeg i centrističkog.
"Gospođe Klobučar i Voren su sada među demokratima najbolje pripremljene za vođenje debate o budućoj orijentaciji DS i celih SAD ", obrazložio je svoj izbor ovaj list.

Obe, nastavlja se u saopštenju Saveta redakcije, predlažu "ozbiljne alternative politici sadašnjeg šefa Bele kuće koju karakterišu nacionalizam, izolacionizam, korupcija i jačanje kulturnog rata".

Savet je visoko ocenio "dosledni pristup Vorenove u formulisanju političkih ciljeva i strategije". Istovremeno je, međutim, izrazio bojazan da "put ka eventualnoj nominaciji za predsedničku kandidatkinju neće biti lak s obzirom da dosad nije ponudila viziju koja će dovoljno integrisati podeljeno američko društvo".
Klobučar, prema savetu NYT, predstavlja u okviru DS "efektivniji umereniji glas".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...