Medvedev van, Mišustin na čelu Vlade Rusije

Petar Popović

Vladimir Putin inicira doradu ustava i snaženje predstavničke komponente ruske vlasti. Šef Kremlja zahteva veću materijalnu podršku porodicama s decom. Predsednički rok ograničava se na dva mandata
(Moscow, 15.01.2020 - predsednik Rusije Vladimir Putin tokom obraćanja Državnom savetu (State Council) u Moskvi)

U obrtu koji se nije naslućivao, predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev podneo je u sredu ostavku na dužnost premijera, jedva koji minut pošto je šef Kremlja Vladimir Putin istupio s tradicionalnom poslanicom predsednika naciji, obećavši ustavnu reformu u korist većeg uticaja parlamenta na izvršnu vlast, a i liberalniji izbor samog predstavničkog tela.

Kao novi predsednik vlade, Dumi će biti predložen Mihajil Mišustin, do sada šef federalne poreske službe, nepoznat inostranoj javnosti.

putin-novi-premijer

Moscow, 15.01.2020 - predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je Državnoj dumi kandidata za premijera zemlje — Mihaila Mišustina, predsednika Federalne poreske službe Rusije: Vladimir Putin, Mikhail Mishustin

Mišustin je u sredu posle podne primljen kod šefa države, nakon čega je senzacionalna novost saopštena javnosti.

Medvedev – u jednom mandatu i šef države (2008.- 2012.), ostaće na dužnosti na kojoj jeste do izbora novog izvršnog tela. Sada, pošto je Mišustin prihvatio ponudu predsednika, naslućuje se da to “u međuvremenu” Dmitrija Medvedeva, neće dugo potrajati.

U ruskoj štampi nije prethodno bilo nagoveštaja eventualnog povlačenja predsednika vlade.

Medvedev je predsednik partije vlasti, Ujedinjene Rusije, glavnog oslonca vlasti u Dumi Rusije.

Putin je zatražio da vlada produži da funkcioniše do izbora novog kabineta.

U sredu nije bilo potankog objašnjavanja iznenadnog koraka. Ipak, određeno nezadovoljstvo ruskih građana životnim okolnostima, bilo je evidentno. I ne retko, dovođeno je u vezu sa inertnim vladanjem vlade Medvedeva.

putin-medvedev-smena

Moscow, 15.01.2020 - predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev posle sastanka kabineta u Moskvi. Medvedev je danas podneo ostavku na funkciju predsednika Vlade Rusije 

Pomoć države porodicama s decom

Veći deo Putinove poslanice deputatima, u sredu, posvećen je slabom materijalnom stanju siromašnih slojeva društva.

Predsednik je govorio o socijalnoj dimenziji ruskog društva.

Obećao je aktivniju pomoć porodicama sa manjim prihodima, očekujući doprinos države podsticanjem rasta populacije.

Putin je predložio više subvencija porodicama sa decom do sedam godina starosti. Do sada, takva pomoć ticala se samo porodica sa decom do tri godine starosti. 

Aplauz Dume

Vlada je zadužena za ostvarivanje tzv. nacionalnih projekata, šema poboljšavanja prilika u pojedinim oblastima koje je pre godinu dana afirmisao Putin. U javnosti, bilo je kritika povodom zapažanja da se naloženi projekti sporo ili nikako ne ostvaruju.

U sredu, ostavka Medvedeva nije u Moskvi dovođena u vezu sa stanjem u zemlji. 

Saglasno reformskim tezama Putina, u buduće, ruske vlade trebalo bi da budu birane i da deluju pod većim uticajem partija zastupljenih u Dumi.

Taj deo izlaganja šefa države pozdravljen je aplauzom auditorija, pretežno od dumskih deputata. Ruske partije zastupljene u parlamentu priželjkivale su uticaj na izbor i sastav vlade.

smena-medvedev-

Moscow, 15.01.2020 - premijer Rusije Dmitrij Medvedev pred početak sastanka kabineta u Moskvi. Medvedev je danas podneo ostavku na funkciju predsednika Vlade Rusije

Predsednička republika

Ipak, naspram aktivnije Dume, šef države, izjasnio se za očuvanje jakog predsedničkog sistema, međutim, s naglašeno osnaženim funkcijama parlamenta.

Putinova ideja nije da Rusija bude parlamentarna republika. “Rusija mora ostati jaka predsednička republika”, rekao je Putin.

Šef države ustupa “polovinu puta”.

Predsednik se založio da deputati i partije ponesu odgovornost za izbor prvog ministra i visokih funkcionera vlade.

“To će povećati ulogu i značaj parlamenta zemlje”, rekao je Putin.

Međutim, predsednik, koji ne bi po novome bio ovlašćen da odbacuje kandidature, zadržao bi mogućnost da ukloni s položaja bilo premijera bilo članove kabineta pošto su već na dužnosti.

smena-missustin

Moscow, 15.01.2020 - predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je Državnoj dumi kandidata za premijera zemlje — Mihaila Mišustina, predsednika Federalne poreske službe Rusije: Mikhail Mishustin

Izjašnjavanje o amandmanima

Putin je rekao da smatra “neophodnim da se o paketu predloženih amandmana na ustav izjasne građani zemlje”. Međutim, on nije zakazao referendum o ustavu.

Predsednik nije saopštio datum izjašnjavanja zemlje o ustavu.

U sredu nije rečeno kada bi se Rusi izjasnili o ustavnim promenama, ali navedeno je mišljenje da bi to moglo biti već tokom 2020.

Ruski ustav prihvaćen je na referendumu 1993. Putin ne misli da je potreban bilo sasvim nov ustav, bilo ustavni referendum. Referendumsko bi bilo samo usvajanje pojedinih amandmana.

Amandmani na ustav, definisali bi Rusiju kao “državu nacionalnog blagostanja” i zemlju “vladavine prava”.

Rusija bi se povinovala i međunarodom pravu. Međutim, isključivo kada međunarodno pravo nije suprotno sopstvenom ustavom utvrđenom pravu, rekao je šef države.

Šef Kremlja potencirao je, u obraćanju forumu i naciji, značaj javnosti i javnog mišljenja.

“Bićemo u mogućnosti da gradimo jaku i prosperitetnu Rusiju samo na osnovu uvažavanja javnog mišljenja. Samo zajednički možemo izmeniti život na bolje”, rekao je Putin.

putin-smena-ustav

Moscow, 15.01.2020 - predsednik Rusije Vladimir Putin tokom obraćanja Državnom savetu (State Council) u Moskvi

Bez rezidencije u inostranstvu

Saglasno Putinu, viši politički sastav moraće da odgovori kriterijumima “bezbednosti i suverenosti” zemlje.

To bi podrazumevalo da takvi funkcioneri ne mogu imati inostrano državljanstvo ili pravo na rezidencijalnost u nekoj drugoj zemlji.

U krug takvih funkcionera, spadaju premijer, članovi kabineta, gubernatori, šefovi federalnih agencija, deputati i sudije... Kandidati za te dužnosti dokazivali bi da najmanje 25 godina bez prekida žive u Rusiji. Svaki koji bi se kandidovao za funkciju predsednika “podvrgao bi se čak i striktnijim zahtevima”, rekao je šef države.

O mandatu predsednika

Državni šef Rusije pomenuo je i mandat predsednika.

“Ja znam, da se u našem društvu debatuje povodom ustavne odredbe da jedno isto lice ne može biti na dužnosti predsednika Ruske Federacije više nego dva roka uzastopno”, rekao je Putin. “Ne mislim da je to fundamentalno pitanje, ali ja se s tim slažem”, rekao je.

Državni šef Rusije nije posvetio više prostora međunarodnim odnosima. Međutim, Putin je podvukao “specijalnu odgovornost” pet nuklearnih sila, u isto vreme i članica Saveta bezbednosti za preduzimanje “mera usmerenih na neutralisanje bilo kakvih uslova za globalnui rat” u interesu stabilnosti na planeti.

Moskva “nikome ne preti niti nastoji da naturi svoju volju drugim zemljama”. Rusija, međutim, raspolaže oružjem koje joj omogućuje da se oseća zaštićemom, rekao je državni šef Rusije u poslanici parlamentu.

smena-missustin-medvedev

Moscow, 15.01.2020 - predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je Državnoj dumi kandidata za premijera zemlje — Mihaila Mišustina, predsednika Federalne poreske službe Rusije: Dmitry Medvedev, Mikhail Mishustin

Poreznik za vladu

Predsednik vlade “u ostavci” Medvedev postaće zamenik predsednika Saveta bezbednosti, objavio je Vladimir Putin.

Takvo mesto je novouvedeno, nije postojalo, te ima razloga shvatanju da je reč o udomljavanju iznebuha ličnosti bez funkcije. A iznebuha je i pojava u osvetljenom delu ruske političke scene Mihajila Mišustina, preporučenog Dumi za premijera od predsednika. Putin je primio Mišustina u Kremlju odmah posle glavnog događaja.

“Kandidatura Mišustina potpuno je neočekivana, što ne znači da je to ličnost koja će izazvati otpor”, komentarisao je Interfaksu Ilja Umahanov, iz ruskog Saveta Federacije. Reč je o ličnosti “sa velikim iskustvom”, citiran je Umahanov.

Mišustin (53) je Moskovljanin koji je devedestih prošlog veka radio u IT sektoru, dok 1998. nije počeo rad u poreskoj službi, jedno vreme i kao zamenik ministra. Godine 2008, predvodio je rusku investicionu kompaniju UFG, koja je u to doba sarađivala s nemačkom Dojče bankom.

Za šefa ruske Poreske službe imenovan je 2010.

Angažovan je i u rukovodstvu Ruske hokejske federacije. U sredu uveče, kandidat za premijera sreo se s deputatima Dume. Mogućno je da će se Duma izjasniti o predlogu već u četvrtak.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...