Gejtsova novogodišnja poruka: Oporezujte me!

M.L.

Drugi najbogatiji čovek sveta zalaže se za preraspodelu bogatstva
(ilustracija, Bil Gejts, osnivač Majkrosofta, drugi najbogatiji čovek na svetu)

Osnivač "Majkrosofta" i drugi najbogatiji čovek na svetu Bil Gejts (Bill Gates) tokom protekle dekade više je nego udvostručio svoju imovinu koja sada vredi 114 milijardi dolara i to uprkos svojim izdašnim davanjima u humanitarne svrhe i obilatoj finansijskoj podršci društveno korisnim projektima. Sada je ovaj vizionar, kako javlja Blumberg, rešio da odlučnije pomogne preraspodelu bogatstava i počeo da podstiče političare da bogate, među njima i njega samog, više oporezuju.

"Dok sam ja bio za svoj rad neadekvatno nagrađen, mnoštvo drugih radnih ljudi ima probleme da sa svojom platom preživi", obrazlaže on svoje motive i zalaže se za takav poreski sistem u kome bi bogati bili oporezivani po višim stopama. To on, inače, namerava da predloži u okviru  budućeg poreskog paketa "Poreske reforme" koje hoće da uvedu demokratski predsednički kandidati Elisabet Voren (Eslisabeth Waren) i Berni (Bernie) Sanders ali o njihovim predlozima se nije izjašnjavao.

Gejts je u svom blogu odbio da zauzeme stav prema predlozima koje tokom predsedničke kampanje iznose kandidati.

"U svakom slučaju, mislim da ćemo uspeti da stvorimo sistem koji bi više bio fer, a istovremeno ne bi snižavao motivaciju za uvođenje inovacija"... "Kada sam 70-ih godina s Polom Alenom (Paul Allen) osnivao Majkrosoft, poreske stope su bile duplo više nego sada pa nam to nije smetalo da izgradimo Majkrosft", dodao je on.

Gejts se dosad više puta zalagao za veće oporezivanje bogatih, javno je to poslednji put učinio u februaru protekle godine. A 2010. on je sa svojom suprugom Melindom i milijarderom Vorenom Bafetom (Waren Buffet)  dao javno obećanje da će se odreći dela svog bogatstva u korist drugih ljudi. Do maja 2019. toj incijativi, nazvanoj „Dajem zavet“ ("Giving Predge") pristupilo je, prema poslednjim informacijama, 204 bogataša iz 23 zemlje.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...