U oružju, Rusiji ne odgovara “nerešeno”

Petar Popović

Rusko oružje “mora biti najbolje”, izjasnio se predsednik Vladimir Putin, rekavši da mu se “ne dopada fraza da ‘ruska tehnika ne zaostaje za najboljim svetskim obrascima”. “Ona mora biti bolja od svetskih, ako hoćemo da pobeđujemo”, izjavio je šef Kremlja
(Moskva, 24.12.2019 - ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa vojnim vrhom u Operativnom centru ruske vojske: Vladimir Putin, Sergej Šojgu - levo)

Danas – “oni, pristižu nas”, izjavio je državni šef Rusije Vladimir Putin, govoreći u utorak proširenom kolegijumu nacionalnog resora odbrane o stanju stvari u sektoru najmodernijeg nadzvučnog oružja velike udarne moći.

Određenje “oni” podrazumevalo je SAD.

Večito je “Sovjetski Savez imalo da uvek dostigne SAD, i (sopstvenom) atomskom bombom, i strateškom avijacijom, i prvim interkontinentalnim raketama...Na današnji dan je unikalna situacija u našoj najnovijoj istoriji, da (oni) dostižu nas”, izjavio je Putin, prenela je Rasijskaja gazeta.

Sama tema foruma, nametnula se narastanjem vojnih aktivnosti NATO pakta u prostoru uz granicu s Rusijom i, uporedo s tim, odstupanjem SAD iz postojećih sporazuma o nuklearnom oružju.

Vašington i Moskva potpisali su te ugovore osamdesetih prošlog veka, u vreme postojanja Sovjetskog Saveza.

Danas, Amerika oteže s njihovom obnovom. Istovremeno, na račun rekordno visokog budžeta za odbranu, od preko 750 milijardi dolara u samo jednoj godini, usmerava se putem promovisanja još savršenijeg oružja i ratovanja u kosmosu.

U tom smislu, Putinove izjave u Moskvi imaju “adresu dostave” van Rusije.

Oružje mora biti najbolje

“Ni jedna zemlja ne raspolaže nadzvučnim oružjem uopšte, a nadzvučnim oružjem kontinentalnog dosega, tim pre”, izjavio je Putin pred generalima. “I, mada naša zemlja nije na prvom mestu u svetu u rashodima za odbranu, njena borbena sposobnost će se samo povećavati. Potrebno je kretati se napred na račun intelekta, bolje organizacije rada, svođenja na najmanje aljkavosti, i usredsređivanjem napora na glavnim pravcima, gde se osigurava visoki nivo odbrambene sposobnosti”, rekao je predsednik Rusije.

Rusko oružje “mora biti najbolje”, izjasnio se Putin. Rusiji ne odgovara “nerešno” u kvalitetu oružja, rekao je, citirao je moskovski Komersant.

Putinu se “ne dopada fraza da ‘ruska tehnika ne zaostaje za najboljim svetskim obrascima”, naveo je taj list.

“Ona mora biti bolja od svetskih, ako hoćemo da pobeđujemo. To nije igra šaha, u kojoj ponekad odgovara nerešeno. To je vojna organizacija države. Tehnika mora biti bolja. Mi možemo to da postignemo i u ključnim pravcima postižemo”, citirao je Komersant.

Nabrajajući, šef Kremlja je pomenuo nadzvučne komplekse “kinžal”, već na avionima. Pomenuo je laserske borbene uređaje “peresvet” i krstareće rakete “kalibar”, takođe već u rasporedu. Onda, rekao je da je “počelo opremanje” strateških raketnih jedinica kompleksima “avangard” i “jars”, te da “po planu odmiče rad na inter-kontinentalnoj balističkoj raketi povećane moći ‘saramat’, na nadzvučnoj raketi ‘cirkon’, na među-kontinentalnom bespilotnom podvodnom aparatu ‘posejdon’ i na krstarećoj nuklearnoj raketi globalnog dometa ‘posejdon.”

Režim kontrole oružja u raspadu

Politička poenta Putinovog evidentiranja arsenala ipak je u obnovljenom pozivu Moskve Vašingtonu, da se sedne za sto i da se “radi na na novim sporazumima u sferi kontrole naoružanja”.

 “Režim kontrole naoružanja se raspada, što je ozbiljna briga. I to se ne završava samo demontažom sporazuma RSD od SAD, uz izgovor koji je očigledno nategnut i sasvim bez osnova. Od novembra, Vašington kreira neizvesnost u odnosu na svoje angažovanje po Sporazumu o otvorenom nebu. Izgledi za produženje Novog START ( ugovora ) podjednako su nejasni.

Sve se to događa u vreme kada SAD povećavaju mogućnosti svog sistema globalne odbrane od raketa. Mi to vidimo i svesni smo tog razvoja”, izjavio je Putin 

Ubojna sredstva i arsenal - pretežno novi

U međuvremenu, dok se ne pokaže volja, “Moskva će razvijati svoje nuklearne snage”.

“Mi smo spremni da radimo na novim sporazumima u sferi kontrole nad naoružanjem. Ipak, dok taj proces ne krene, produžićemo da jačamo sopstvene nuklearne snage”, izjavio je Putin.

Šef Kremlja je naveo da je “udeo najnovijeg oružja unutar nuklearne triade Rusije u 2019. dostigao 82%”.

Nivo opskrbe ruskih oružanih snaga najnovijim oružjem mora tokom 2020. da se poveća na “ne manje od 70%”.

Sada, “u pojedinim vidovima i rodovima taj nivo je već dostignut”, ali, “na primer u pešadiji, predstoji da se produži intenzivan rad”.

Potom treba produžiti i održavati to.

“Naš zadatak nije da jednom preoružamo armiju i flotu i da onda zaboravimo na to decenijama – one uvek moraju biti opremljene po poslednjoj reči tehnike i tehnologije”, citiran je državni šef Rusije.

Reagovanje saglasno prilikama

Putin je izjavio da će Moskva pratiti potencijalno raspoređivanje američkih raketa kratkog i srednjeg dometa u različitim delovima sveta. Reagovaće prikladno prilikama.

Sporazum o raketama srednjeg dometa tiče se projektila, krstarećih raketa i rampi za lansiranje, dosega do 5500 kilometara. Rusija će “osmatrati eventualno raspoređivanje američkih raketa te kategorije u različitim delovima sveta, pre svega u Evropi i regionu Azije-Pacifika”. 

“Analiziraće potencijalnu vojnu opasnost i odlučiti o merama.. ”.

NATO uvežbava rat s Rusijom

Ministar vojske Rusije Sergej Šojgu pridružio je Putinovom osvrtu vojno zapažanje o NATO pripremama u istočnoj Evropi.

NATO ostvaruje “anti-rusku inicijativu SAD ‘četiri po trideset” – pretpostavku, po kojoj 30 mehanizovanih bataljona, 30 avio-eskadrila i 30 vojnih brodova za 30 dana može biti spremno za akciju.

Do 1. decembra, suhoputna komponenta plana sasvim je kompletirana. Vazdušna, kompletirana sa 76 odsto, pomorska s 93 odsto.

Potpuna realizacija koncepcije uslediće 2022. Koncepcija podrazumeva skraćenje roka spremnosti aviona-nosača nuklearnog oružja za dejstvo, sa deset dana na 24 časa, izjavio je Šojgu.

U Pribaltiku, razmeštene su američke radio-lokacione stanice i kompleksi PVO, i to “omogućuje kontrolu vazdušnog prostora Rusije do dubine od 450 kilometara”, referisao je ministar vojske.

Blok iz godine u godinu preduzima vežbe uz postojano anti-rusku postavku, rekao je.

Spomenik obećan Hitleru

Govoreći o stvarima vojnim, predsednik Rusije se ponovo takao i teme istorijske, od pre nekoliko dana kada je, uz pokazivanje istorijskih dokumenata, pomenuo pokušaje Britanije i Pariza da se dogovore s Hitlerom – dve godine pre famoznog sporazuma Ribentropa i Molotova.

Takođe, i grabež Poljske s Nemačkom, pri usrdnom komadanju bespomoćne Čehoslovačke, izneverene od sila na zapadu kontinenta.

U utorak, pred generalima, šef Rusije je pomenuo izaslanika Poljske u Berlinu 1939. (Jozefa Lipskog), koji je Hitleru obećao “divan spomenik u Varšavi” ako on, kao što je rekao, stvarno ekspeduje poljske Jevreje u Afriku.

Zapadne sile i Poljska su paktirale s Hitlerom, a ne Sovjetski Savez, ponovio je kao svoju poentu Vladimir Putin.

Nema potrebe lutati u potrazi za motivima Moskve u ovom, izgleda, sve življem “listanju istorije”. Na proleće, Rusija će obeležiti 75 godina od pobede u ratu s fašističkom Nemačkom. Na Zapadu, već je u toku velika kampanja, pri pokušaju nekadašnjih ratnih saveznika koji su sada protiv nje okrenuli ćurak, da se to oblati.

Najgrlatiji u tome su trabanti NATO blizu ruskih granica, poslušnici Hitlera, Sovjeta i sada SAD, naizmenično. Njihov najnoviji doprinos je jedna rezolucija, usvojena u Evropskom parlamentu, meseca septembra. Tim papirom se, kao uzrok izbijanju rata, apostrofira pakt Berlina i Moskve iz 1939. Inicijator rezolucije EP je Letonija, uz podršku evroposlanika Poljske.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...