Francuska politička elita, iznad zakona i ustava

Aleksandar Manić, Pariz

Dokle god je francuskim glasačima važniji privid od sadržaja i stavova političara, dotle će im oni nuditi laži i prevare, održavajući tako zajedničku neodgovornost. Kada francuski proizvođači i trgovci, kroz reklame lažu potrošače, oni zbog prevare bivaju krivično gonjeni. Francuski političari su toga, u potpunosti, pošteđeni
(Eduar Filip, šef vlade i Emanuel Makron, predsednik države nemaju mnogo obzira prema francuskim gradjanima i glasačima)

Žan-Pol Delevoa, visoki komesar, odnosno opunomoćeni ministar za penzije, član francuske vlade i ključni čovek reforme penzionog sistema, dao je ostavku 16. decembra. Delevoa je bio primoran na ovaj korak kada se saznalo da je on prihvatio ovu visoku funkciju prikrivši svojih 13 različitih mandata, plaćenih i neplaćenih, od kojih je 11 još uvek bilo aktivno tokom decembra. Delevoa, kao vrlo iskusan političar (45 godina u politici) u potpunosti je bio svestan da krši član 23 francuskog Ustava.

Kada je u septembru Delevoa ušao u vladu kao opunomoćeni ministar, njegova poreska situacija, kako zakon nalaže, bila je proverena. Tom prilikom generalni sekretarijat francuske vlade saznao je da se novi ministar nalazi na platnom spisku više privatnih preduzeća, što je inače zabranjeno Ustavom. Ne videvši ikakav problem u takvom kršenju Ustava, vladini stručnjaci su dali zeleno svetlo novom ministru.

fra delovoa oligarhija

Žan-Pol Delevoa, visoki funkcioner francuske vlade zadužen za reforme penzionog sistema, za koga poštovanje Ustava ne znači mnogo

Političke reforme u korist krupnog kapitala

Početak štrajkova i manifestacija protiv reforme penzionog sistema, doveo je Žan-Pola Delevoa, kao nosioca reforme i glavnog pregovarača, u žižu interesovanja. Tada se i obelodanilo da ministar i čitava vlada iza njega, svesno krše Ustav i postavilo se pitanje da li su francuski političari toliko naivni da su mislili da niko nikada neće otkriti nezakonite radnje ili oni sebe, jednostavno, smatraju izuzetim od ikakvih zakona.

Dva elementa su ukazala na ogroman problem u francuskom društveno-političkom sistemu. Predsednik Francuske, svojom funkcijom, trebao bi da garantuje poštovanje Ustava, te je ostavka ministra Delevoa bila ključni element u vraćanju prilika na svoje mesto. Međutim, Emanuel Makron nije reagovao trenutno, braneći ustavni poredak, nego je dopustio da prođe punih nedelju dana, te je njegova odluka stigla suviše kasno. To predsednikovo nereagovanje ukazalo je u kojoj meri se francuski političari, na čelu sa predsednikom Makronom, smatraju nedodirljivom elitom koju ni malo ne zanima šta o njima misle glasači.

Istovremeno, dobio se utisak da francuska vlada štiti ministra koji krši Ustav, ostajući na platnom spisku privatnih preduzeća, pre svega osiguranja, koja bi, u novoj penzionoj reformi, čiji je nosilac taj isti ministar, trebala da dobiju ogromnu ulogu, a tako i ogroman novac. Na taj način se, posredno, moglo da zaključi da francuska vlada vrši reforme u korist krupnog kapitala i finansijera, a na štetu građana.

Uopšteno gledajući, politička komunikacija je simbolično vraćanje u red, a vreme izgubljeno u oklevanju ili manipulacijama ne može da se nadoknadi. Zato se može reći da je Makronova komunikacija, u slučaju Žan-Pola Delevoa, izgledala arogantno mada je, verovatno, u pitanju haotičnost koja vlada u političkom vrhu Francuske.

fra-fijon-oligarhija-

Fransoa Fijon, Sarkozijev šef vlade i predsednički kandidat 2017. godine, napustio je politiku pošto se saznalo za njegovu umešanost u korupcije, krađe novca i utaje poreza

Političar od diplome do penzije

Emanuel Makron je na presto stigao kroz razočaranost glasača u klasične političke partije. Nemajući ikakvu opoziciju, makronisti su se navikli na lakoću i odsustvo bilo kakvog otpora. "Uspeh je loš savetnik" smatra Bil Gejts, ali ne i makronisti, te je njihova politička komunikacija u slučaju Delevoa, pre svega, bila – mi smo mu naivno verovali. Takav izgovor odmah je građane doveo do zaključka da su na kormilu zemlje ili neuki ljudi ili neodgovorni ili prevaranti ili sva tri zajedno. Oklevanjem državnog vrha u uklanjanju ministra koji koji otvoreno i svesno kršio Ustav, dobio se utisak oligarhizacije francuske države kroz spregu krupnog kapitala i političkih moćnika.

Slučaj Žan-Pola Delevoa vrlo je reprezentativan za francuski društveno-politički sistem u kome ima sve manje demokratije, sve više oligarhije i plutokratije. Sve veća profesionalizacija političara dovela do toga da mladi diplomci pravo iz škola odlaze na političke funkcije, kao što je bio slučaj sa Žan-Pol Delevoa koji je u 27. godini postao opštinski savetnik. Kako nikada u životu nisu radili ništa drugo, oni se grčevito kače za fotelje, trudeći se da održe svoje mandate do penzije, a često i posle toga, upravo kao Delevoa koji danas ima 72 godine.

Nemajući nikakvih drugih ambicija, francuski profesionalni političari, tipa Delevoa, sve svoje kapacitete i svu životnu energiju usmeravaju samo u jednom pravcu i podređuju jednom jedinom cilju – uspinjanju na vrh lestvice vlasti i održavanju na vlasti.

Takvim političarima, da bi uspeli, pored fokalizacije, neophodan je moral nalik deci, istovremeno narcisoidan i megalomanski. Narcisoidan, jer se beba oseća središtem sveta, a megalomanski, jer čim ona poželi da jede ili da se zabavi, roditelji joj ispunjavaju želje. Tako beba ima utisak da komanduje svetom oko sebe.

Zato su političari ubeđeni da im je sve moguće i da im je sve dozvoljeno. U trci za vlašću, oni smatraju da nema mesta ni za kakva moralna pitanja. Najvažnija pravilla su da cilj opravdava sredstvo i da narod zaboravlja velikom brzinom. Svoje ponašanje oni pravdaju naporom uloženim u vođenje sopstvene karijere. Pošto je za političare osvajanje i očuvanje vlasti vrhunski cilj života, oni su spremni da zbog toga rizikuju sopstveni, ali i tuđi život. Istovremeno, političari imaju potrebu da neprekidno budu središnja ličnost svih događanja, što se u psihijatriji zove fenomenom nezrelosti.

fra-balkani-oligarhija

Patrik i Izabel Balkani, bračni par na čelu opštine Levaloa-Pere, koji su, ove godine, zaustavljeni posle 25 godina korupcije, utaje poreza i kradje novca iz državnih kasa

Francuski političari bez dodira sa narodom

Ne treba zaboraviti da krivica nije samo u beskrupuloznim političarima, nego i u nezrelosti francuskih glasača. Dokle god je francuskim glasačima važniji privid od sadržaja i stavova političara, dotle će im oni nuditi laži i prevare, održavajući tako zajedničku neodgovornost.

Emanuel Makron i njegovi ministri nisu izuzetak, nego sastavni deo današnjeg, sve manje demokratskog francuskog političkog sistema u kome vlada laž i obećava se bilo šta, samo da bi se održalo na vlasti. Njihova lažna obećanja jesu izdaja demokratije i prevara građana koji su, ustvari, nosioci narodnog suvereniteta i čiji bi predstavnici, u teoriji, trebalo da izvršavaju ono što su obećali pred glasačima. Međutim, političari su glasače pretvorili u potrošače kojima se, bez rizika, može da proda bilo šta. Kada francuski proizvođači i trgovci, kroz reklame lažu potrošače, oni zbog prevare bivaju krivično gonjeni. Francuski političari su toga, u potpunosti, pošteđeni.

Istovremeno, francuska politička elita, bilo kojeg ideološkog opredeljenja, udaljena je od naroda, nema za njega nikakvo poštovanje i ne poznaje ga. Sasvim prirodno, elita regrutuje kadrove unutar svojih krugova, stvarajući, na taj način, određenu aristokratiju vlasti, pandan aristokratiji po rođenju u „Starom režimu“. Osećaj nekažnjivosti francuske političke elite, uprkos zakonima izglasanim 2013. godine, posle afere Olandovog ministra Kaizaka, ostao je netaknut. Tako je, za dve godine Makronovog vladanja, 16 ministara napustilo svoj mandat, od kojih deset zbog korupcije ili nedozvoljenog prisvajanja novca.

Sasvim je jasno da su zakonska rešenja nedovoljna, nego da je potrebna promena mentaliteta. Francuski političari bi trebali da nauče da poštuju pravila, a ne da smatraju da su iznad zakona, da im država pripada i da novac poreskih obveznika mogu da prelivaju u svoje džepove bez ikakvih kazni.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...