Predsednica Evropske komisije u središtu korupcionaške afere: Misteriozno ispražnjen telefon Fon der Lejen

Nataša Jokić, Strazbur

Ursula fon der Lejen u Nemačkoj osumnjičena da je u vreme svog mandata ministarke odbrane, novcem poreskih obveznika plaćala spoljne konsultante, angažovane bez javnog konkursa, potrošivši preko 200 miliona evra
(Ursula fon der Lajen i Žan Klod Junker 6. jula u Strazburu, pred plenarno zasedanje Evropskog parlamenta 15. jula 2019. kada je ona izglasana za predsednicu Evropske komisije)

Istražna komisija nemačkog Bundestaga ustanovila je da je na misteriozan način ispražnjen telefon bivše ministarke odbrane, a sada predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen, protiv koje se vodi poslanička istraga zbog navoda o korupciji i zloupotrebi državnog novca.

Izbrisani sadržaj u telefonu trebalo je da bude stavljen na raspolaganje parlamentarnoj istražnoj komisiji koja istražuje kako je Fon der Lejen

u vreme svog ministarskog mandata, novcem poreskih obveznika izdašno plaćala spoljne konsultante angažovane bez javnog konkursa.

Nemački ministar odbrane sada je dao nalog za otvaranje istrage kako je moglo da se desi da bude izbrisan sadržaj u telefonu njegove prethodnice.

eu-lajen-junker-

Brisel 03.12.2019 - ceremonija primopredaje funkcije predsednika Evropske komisije: Ursula fon der Lajen i Žan Klod Junker

Konsultati za 1.700 evra dnevno

Fon der Lejen je, kao minstrka odbrane samo u periodu 2015. i 2016. godine za spoljne konsultacije potrošila više od 200 miliona evra. To je veći iznos od troškova svih ostalih nemačkih ministarstava zajedno za usluge spoljnih konsultanata. 

Kako je izjavio predstavnik nemačkog ministarstva odbrane, zna se jedino da je sadržaj u njenom telefonu bio izbrisan u avgustu i to nakon što je istražna komisija svrstala taj aparat u dokazni material. To se, dakle, dogodilo mesec dana nakon njenog prelaska na funkciju predsednice Evropske komisije. 

Nemački istražni organi sada proveravaju da li su neki od konsultanata bili lažno registrovani kao samostalni zaposleni da bi se izbeglo da im vlada plaća socijalno osiguranje.

Konsultanti su bili plaćeni i do hiljadu sedam stotina evra po danu. Bili su angažovani da bi preispitali nedovoljno efikasan program snabdevanja nemačkih vojnih snaga. Neki su, navodno, čak imali pristup poverljivim izveštajima i civilnim elektronskim adresama.

Članovi istražne komisije Bundesataga govore o skandalu, tvrde da je bilo taktičkog odlaganja otvaranja ove teme jer je prvo rečeno da se ne zna gde je telefon. Zatim je objašnjeno da se ne zna njegov kod za otvaranje, da bi tek sada bilo otkriveno da je sadržaj izbrisan.

Istražna parlamentarna komisija Bundestaga zahteva da dobije pravo na uvid u sadržaj telefona Bjorna Sajberta, bivšeg šefa kabineta Ursule fon der Lejen u vreme kada je bila ministarka odbrane.

Sajbert je i sada šef kabineta Fon der Lejen - u predsedništvu Evropske komisije. U jednom saopštenju on je najavio da će telefon biti stavljen na raspolaganje nemačkoj parlamentarnoj istražnoj komisiji.

lajen-mali-vojska

Ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lajen u poseti nemačkim vojnicima u Maliju, aprila 2017.

Evropska komisija – bez komentara

Afera „konsultanti“ otvorena je u septembru 2018. godine i prilično je u javnosti iskompromitovala Ursulu fon der Lejen, ministarku u vladi kancelarke Merkel još od 2013. godine. 

Istražna komisija Bundesataga (nemačkog parlamenta) oformljena je u januaru ove godine i do sada je već ispitala četrdesetak lica. Ova Komisija bi trebalo da objavi svoj izveštaj polovinom 2020. godine. Za kraj januara zakazano je saslušanje Katrin Suder koja je od 2014. do 2018. godine rukovodila kabinetom za konsultantske usluge McKinsey i smatra se ključnom ličnošću u aferi.

Evropska komisija odbija da komentariše ovu aferu. Novinarima je rečeno da se Evropska komisija ne meša u unutrašnje stvari Nemačke.

Letos, kada je Evropski parlament potvrdio imenovanje Ursule fon der Lejen na funkciju predsednice Evropske komisije, govorilo se da nemačka opozicija ipak namerava da je do kraja godine pozove na saslušanje oko „konsultantske afere“.

Francuski mediji prenosili su da ona namerava da izađe iz ove afere bez mnogo štete po svoj ugled. To joj je uspelo 2016. godine kada je Medicinski fakultet iz Hanovera odlučio da joj ne poništi doktorat, uprkos činjenici da sadrži nekoliko plagijatorskih elemenata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...